Slovakya, 35 Rus Diplomati Sinir Disi Etti

Slovakya Disisleri Bakanligi, Slovakya’nin ülkedeki Rusya’nin Bratislava Büyükelçiliginde görevli 35 diplomati sinir disi etmeye karar verdigini açikladi.

Hollanda ve Belçika’nin ardindan Slovakya’da Rus diplomatlari sinir disi etti. Slovakya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Slovakya’nin ülkedeki Rusya’nin Bratislava Büyükelçiligi’nde görevli 35 diplomati sinir disi etmeye karar verildigi ifade edilerek, Rusya’nin Bratislava Büyükelçisi Igor Bratchikov’u Bakanliga çagirilarak konu ile ilgili olarak diplomatik nota verildigi belirtildi. Açiklamada, "Bu adim, Rusya Büyükelçiligi personelinin Viyana Diplomatik Iliskiler Sözlesmesi, Slovakya Cumhuriyeti’nin çikarlari ve Rusya Federasyonu ile ortaklik gelistirme çabalariyla çelisen faaliyetlerinin sürdürülmesine karsi verdigimiz kaçinilmaz bir yanittir. Daha önce yapilan sinir disi kararlarina ragmen Rusya Büyükelçiligi çalisanlarinin kurallara uymadigini görüyoruz. Ukrayna’daki savasin derhal sona ermesinin ve Rus diplomatik misyonunun olagan ilkelere uygun olarak çalismasinin, iliskilerimizi karsilikli saygi ve karsilikli yarara dayali isbirligi temelinde insa etmemize yeniden izin verecegine inaniyoruz" denildi.

Sinir disi karari disinda ayrica Rus diplomatik misyonu için maksimum diplomatik ve hizmet pasaportu sahibi sayisi daha sonra belirlenecegi bildirildi.

Alinan karar öncesinde Rusya’nin Bratislava’daki Büyükelçiligi’nde 70 personel bulunuyordu. Son iki yilda Slovakya, Rusya Büyükelçiligi’nden toplamda 9 personeli sinir disi ederken, en son 14 Mart 2022 tarihinde aralarinda Rusya Askeri Atasesi Sergei Solomasov’un da bulundugu 3 kisi sinir disi edilmisti.

Rus diplomatlar ABD ve Avrupa’dan sinir disi edilmeye devam ediyor

Rus Büyükelçilikleri mart ayi boyunca Karadag, Bulgaristan, Polonya, Letonya, Slovakya, Kuzey Makedonya, Hollanda, Belçika, Irlanda ve Çekya’dan sinir disi edildiler.

Rus Diplomatlar Avrupa ülkelerinin yani sira ABD’den de ayrilmak zorunda kaldilar. Rusya’nin Birlesmis Milletler (BM) misyonunda çalisan 12 Rus Diplomat 7 Mart’ta Rusya’ya geri dönmüslerdi.
Kaynak: İHA