Dev Sirketlerin Sistem Açigini Bulan Liseli Gence, Dünya Devlerinden Tesekkür

17 yasindaki bilgisayar meraklisi lise ögrencisi, iki farkli yazilim sistemine ait herhangi birinin e-mailini link olarak attiginda sifre gerekmeden e-mail içerigine ulasilabildigini tespit edince durumu yetkililere bildirdi. Sistem açigini genç sayesinde fark eden iki dünya devi sirket, liseli gence tesekkür etti.

Dev Sirketlerin Sistem Açigini Bulan Liseli Gence, Dünya Devlerinden Tesekkür
Kadiköy’de ikamet eden 17 yasindaki lise ögrencisi Baris Eskigülek, pandemi sürecinde arkadasinin destegi ile yazilima merak saldi. Kendini videolar ve egitim alarak gelistiren Baris, üniversitelere mail atarken iOS ve Android isletim sistemlerinde bulunan bir sistem açigi kesfetti. Durumdan süphelenen genç ilk basta bunun hata oldugunu düsünerek baska cihazlarda deneme yapti. Yaptigi denemelerin sonucunda kaynaklanan durumun herhangi birinin e-mailini link olarak attiginda sifre gerekmeden e-mail içerigine ulasilabildigi sistem açiginin oldugunu tespit etti. Durumu yetkililere mail atarak bildiren Baris Eskigülek’e kisa süre sonra dünya devi olan Apple ve Google’dan açigi tespit ettigi için tesekkür edildi. Apple ve Google sistem açigini gidermek için yayinladiklari yeni güncellemede, hatayi kesfeden Baris Eskigülek’in adina yer verdi.

"Hem iOS’ta hem de Android’te bir açik vardi"

Sistem açigini kesfeden ve yazilim üzerine kendini gelistirmek istedigini belirten Baris Eskigülek “Üsküdar Ahmet Kelesoglu Anadolu Lisesi Almanca bölümünde okuyorum. Son sinif ögrencisiyim. Üniversitelere mail atarken bu açigi kesfettim. Ilk basta bir hata oldugunu düsündüm. Ondan sonra baska hesaplar ve cihazlarda da deneyince bunun bir açik oldugu sonucuna vardim. Bu buldugum açigi yetkililere bildirdim. Kendileri bir saat sonra tesekkür ettiler ve kontrollerden geçtigini, yeni bir güncelleme yapacaklarini söylediler. Güncelleme de oldu. Burada oldugu gibi. Hem iOS’ta hem de Android’te bir açik vardi. Onu hallettik. Kendileri de hediye olarak ismimi bu kisimda yazdilar sag olsunlar. Buldugum açik bir sikintiydi. Herhangi birinin e-posta adresini link olarak attiginizda o e-posta adresinin her seyine erisim saglayabiliyordunuz. Sifre gerekmeksizin. Bu sayede iste kötü amaçli kisiler, yazilimi bilsin bilmesin, erisilebiliyordu. Bunu kendilerine bildirdim ve kaldirdilar. Artik link olarak paylasilmiyor yeni gelen güncelleme ile. Bu ise pandemi sürecinde aslinda biraz merak saldim. Arkadasimin yönlendirmesiyle o bana ögretti sag olsun. Kendi basima biraz videolar izleyerek, yeni projelere bakarak devamini getirdim. Bilgisayar mühendisligi okumak istiyorum. Umarim yazilim alaninda tekrardan böyle seylere imza atarim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA