Mariupol Belediye Baskani Boyçenko; 'Rus Birliklerinin Mariupol'da Kullandigi Tüm Silahlar Yasakli Silahlar'

Ukrayna’nin Mariupol kenti Belediye Baskani Vadim Boyçenko, Ruslarin Mariupol’de kontrolü sagladigina yönelik iddialari yalanlayarak, Ruslarin kente yasakli silahlarla saldirilar gerçeklestirdigini de duyurdu.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari artarak devam ederken, Ukrayna’nin Mariupol kenti Belediye Baskani Vadim Boyçenko Ukrayna basinina verdigi röportajda, Rusya’nin Ukrayna saldirilarinda en çok konusulan Mariupol kentiyle ilgili son durumu anlatti. Rusya’nin Mariupol kentinde kontrolü sagladigina yönelik açiklamalari yalanlayan Boyçenko, "Ukrayna bayragi kentin üzerinde dalgalaniyor. Bugün Mariupol, bir Ukrayna kenti olmaya devam ediyor. Ordumuz gelecekte de böyle kalmasi için her seyi yapiyor. Kentimiz için çok siddetli savaslar var. Mariupol, savasin 5. gününden beri kusatilmis durumda. Rus ordusunun en önemli askerleri kente gönderildi ama 1 aydan fazla süredir kahramanlarimiz kenti savunuyor. Ruslarin kontrol altinda tuttugu noktalar kentin disindaki gettolar. Saldirilarin 30. gününde kentin derinliklerine girdiler ama kent suan hala Ukrayna Silahli Kuvvetleri’nin kontrolünde" ifadelerini kullandi.

"Ruslar elektrikleri ve suyumuzu kestiler"

Rusya’nin Ukrayna’yi isgal harekatinin ilk günlerinden itibaren Mariupol kentinde yasananlari anlatan Boyçenko, "Ilk hafta kentteki 15 elektrik hattini imha ettiler. Savasin 5. gününden itibaren elektrigi geri getirmeye çalistik ama 7. gün yine elektriksiz kaldik. Isgalciler su kaynaklarimizin farkindaydilar. Savasin aktif asamasi baslamadan bile içme suyu kaynagimizin yüzde 70’ini yok ettiler. Mariupol kentine su basan pompayi imha ettiler. Bizim yedek su depomuzun girislerini kapattilar. Böylece savasin 9. gününden itibaren tamamen susuz kaldik. Bir sonraki asamada ise 21 Mart’ta tüm iletisim araçlarimizin baglantisini kestiler. Daha sonrasinda kente sessizlik hakim oldu. Kent halki disarida ne olup bittigine dair bilgi alamadi" ifadelerini kaydetti.

Muhabirin, kent halkinin susuz bir sekilde nasil ayakta kaldigina yönelik sorusunu yanitlayan Boyçenko, "Kamu ekiplerinin çalismasinin mümkün oldugu zamanlarda tankerlerle su getirdik. Kar erittik ve yagmur suyu biriktirdik. Su kuyruklari kilometrelerce uzunluktaydi" seklinde konustu.

"Ruslar tüm yasakli silahlari kullandi"

Rus ordusu tarafindan kente yapilan saldirilari da anlatan Boyçenko, "Savasin 5-6. gününden itibaren isgalciler roket ve top atislariyla sürekli ates ettiler. Mariupol kentinin savunmasini kirmakta zorlandiklari anda uçaklarla saldirmaya basladilar. Önce 2 uçak gönderdiler, sonra 5 uçakla kenti bombaladilar. Sonra bunun da ise yaramayacagini anladilar. Sonra 4 gemi ile Azak Denizi’nden kenti vurmaya basladilar. Hava savunmamiz yoktu ama kahramanlarimiz 2 uçak düsürdü. Uçaklarla saldiri savasin 3. haftasinda basladi.

Kirim’dan kalkan uçaklar her yarim saatte bir kenti bombaliyor. Dogum hastanesine saldirdilar. Ölü ve yaralilar vardi. Drama tiyatrosu saldirisinda 300’den fazla kisi hayatini kaybetti" ifadelerini kullandi. Muhabirin, Mariupol’de Ruslar tarafindan fosfor bombalari kullanip kullanmadigi sorusunu yanitlayan Boychenko, "Rus birliklerinin Mariupol’da kullandigi tüm silahlarin yasak oldugunu kesin olarak söyleyebilirim" dedi.

"Kentte binlerce kisi öldü"

Muhabirin son olarak kentte 2 bin 187 sivilin öldügünün açiklanmasinin ardindan bu rakamin artip artmadigi ile ilgili soruyu yanitlayan Boyçenko, "Kimseyi korkutmak istemiyorum. Bu rakamin simdiden çok daha yüksek oldugunu kesin olarak söyleyebilirim. Binlerce kisi. Bombardiman hiç durmadi. Ölüleri parklara ve evlerin avlularina gömdük" diye konustu.

Boyçenko ayrica savastan önce 540 bin olan kent nüfusunun sivil tahliyelerin ardindan 100 binin altina düstügünün de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA