Yanginda Küle Dönen Tirazli'da 'Yesil Mutluluk'

Izmir’in Karabaglar ilçesinde yüzlerce hektarlik alanda etkili olan yangin sonrasi bölgeye, ormanda bulunan tohumlara takviye olarak 1,5 ton tohum ekildi, 6,5 milyon adet de fidan dikildi.

Yanginda Küle Dönen Tirazli'da 'Yesil Mutluluk'
18 Agustos 2019’da Izmir’in Karabaglar ilçesi Tirazli Mahallesi yakinlarinda ormanlik alanda çikan ve 53 saat sonra kontrol altina alinan orman yangini sadece Izmir’i degil, tüm Türkiye’yi üzüntüye bogmustu. Yüzlerce hektarlik alani kül eden yangindan sonra kollari sivayan Izmir Orman Bölge Müdürlügü, geçen süre zarfinda ormanda bulunan tohumlara takviye olarak 1,5 ton tohum ekti, 6,5 milyon adet de fidan dikimi yapti. Alanin yesile kavusmaya baslamasina iliskin açiklamada bulunan Izmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, “Su anda Tirazli’daki sahamizda bir metrekare bile bos yer yok. Her taraf agaçlandirildi” dedi.



Yangin kulesi de yenilendi

2019 yilinda çikan yangin söndürüldükten sonra, daha dumanlar tüterken orman mühendisleri tarafindan sahada incelemeler yapildigini kaydeden Derince, “Burada hangi teknik islemler uygulanarak alani yeniden orman haline getirebiliriz diye çalismalar yaptik. Sahalar bosaltildi, orman kesim isçilerimiz alana girdi. Ormanda bulunan tohumlar tabi olarak gençlestirildi. Tabi olarak gençlestirilmeyen yerler de sürüldü ve teraslar yapildi, fidanlar dikildi. Su anda Tirazli’daki sahamizda bir metrekare bile bos yer yok. Her taraf agaçlandirildi. Bölgedeki yangin kulemiz de kismen hasar görmüstü. Hem o kulemizi yeniledik hem de sahamizi yesillendirdik” diye konustu.



“Yavas yavas sürgün vermeye baslayacaklar”

Yanan alanlara dikilen fidanlarin orman fidanliklarinda üretilen fidanlardan olustugunu belirten Derince, “Fidanlar seçilerek bölgeye dikildi. Alana asli tür olan kizilçamlari diktik. Yangin seritlerine selvi, tibbi aromatik bitki olarak lavanta, kekik dikildi. Bu fidanlar artik tutmus vaziyette. Yavas yavas sürgün vermeye baslayacaklar. Bu sene yagis olarak bereketli bir yildayiz. Bu yagislarin olmasi, ormanlarimiza ciddi manada katkida bulunacaktir. Yagislar nedeniyle memnunuz” sözlerine yer verdi.

Toplam 156 milyon fidan

Izmir’de 2001-2022 yillari arasinda yanik ve bos alanlar olmak üzere 105 bin hektar sahada çalisma yaptiklarinin da bilgisini veren Derince, söyle devam etti:

“Toplamda 156 milyon fidan diktik. Izmirli hemsehrilerimiz endise etmesin. Hiçbir orman parçasi ranta, imara açilmaz. Yanan ve bos kalan yerler tamamen agaçlandirilacaktir. Türkiye, ormancilik alaninda dünyada destanlar yaziyor. Agaçlandirmada Avrupa’da 1, dünyada 4.’yüz. Avrupa’da orman varligini artiran ülkeler arasinda Türkiye 1. durumda, dünyada da 6. sirada. Bu baglamda ormancilar olarak sürekli ülkemizi yesillendirmeye devam ediyoruz.”

“Hazir durumdayiz”

Izmir Orman Bölge Müdürlügü olarak geçen sene 6 helikopter, 1 uçak, 1 de idare helikopteri ile yanginlara müdahale ettiklerini söyleyen Derince, bu yil uçak ve helikopter sayisinin arttigini ifade etti.

Derince, “Bu yil yeni arazözlerimiz olacak. Yeni ekipler olusturuyoruz. Bakanimizin açikladigi gibi, yangin söndürmede çalisacak isçi istihdami da yapilacak. Insallah hiç yangin olmaz da olabilecek yanginlara karsi orman teskilati olarak hazir durumdayiz. Insallah daha yesil, daha güzel bir Türkiye için hep birlikte çalisalim” dedi.



Orman Haftasi etkinlikleri

Orman Haftasi’na iliskin yapilan etkinlikler hakkinda da konusan Izmir Orman Bölge Müdürü, “1971 yilinda FAO ve diger çevre örgütleri tarafindan 21 Mart, Dünya Ormancilik Günü olarak ilan edildi. Hafta boyu da Dünya Ormancilik Haftasi olarak kutlanmaya devam ediyor. Tarim ve Orman Bakanligi Orman Genel Müdürlügü olarak çesitli etkinlikler yaptik. Agaçlandirma ve orman bilincini artirma adina okullarda ve sivil toplum örgütlerinde egitimler verdik. Bölge müdürlügü olarak bütün ilçelerimizde agaçlandirma etkinlikleri yaptik. Okullarda ormanciligi anlatan tiyatrolar sergileniyor. Ayrica bu seneye mahsus olmak üzere ‘Orman Vatandir Çanakkale Ruhu’ temasiyla belgesel yayinlandi. Bu filmi, Izmir’deki sinemalarimizda gösterime soktuk. Olumlu geri dönüsler aldik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA