AIÇÜ'de 'Türk Dünyasi'nin Siyasi Cografyasi Ve Jeopolitik Önemi' Konferansi

Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi’nde (AIÇÜ) “Türk Dünyasi’nin Siyasi Cografyasi ve Jeopolitik Önemi” konulu konferans gerçeklestirildi.

AIÇÜ'de 'Türk Dünyasi'nin Siyasi Cografyasi Ve Jeopolitik Önemi' Konferansi
AIÇÜ Kültür Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonunda düzenlenen programa, AIÇÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Faruk Kaya, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

“Türk Dünyasi’nin Siyasi Cografyasi ve Jeopolitik Önemi” Konferansi’nda konusan Cografya Bölümü Bölüm Baskani Doç. Dr. Alperen Kayserili, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin özellikle yer alti kaynaklarinin çesitliligi ve rezervi bakimindan muazzam bir zenginlige sahip oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Kayserili, “Bu zenginlikleri degerlendirme konusunda sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi, teknoloji ve jeopolitik vb. sorunlarinin oldugu bilinmektedir. Yer alti kaynaklarinin degerlendirilmesi konusunda özellikle üzerinde durulmasi gereken husus jeopolitik problemlerdir. Dünya ülkeleri çok degisik kriterlere göre siniflandirilmaktadir. Bunlardan biri ülkelerin denize kiyilarinin olup olmamasidir. Bir ülkenin denize kiyisinin olmasi birçok konuda o ülkeye avantaj saglamaktadir. Buna karsin denize kiyisi olmayan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri sahip olduklari kaynaklari degerlendirme, onlari zenginligi dönüstürme konusunda sinirdas oldugu ülkelere bagimli olabilmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA