Afyonkarahisar Tarihi Kasaplar Çarsisi 42 Yildir Restore Edilmeyi Bekliyor

Istanbul’un et ihtiyacinin 4’te 3’nün karsilandigi Afyonkarahisar tarihi Kasaplar Çarsisi bugünlerde can çekisiyor. Uzun yillardin restore edilmesi konusulan çarsida dükkânlar bir bir bosaldi ve suanda sadece birkaç esnaf faaliyet gösteriyor. Esnaf 42 yildir restore edilmesi konusulan çarsidan umudunu kestigini belirtti.

Afyonkarahisar Tarihi Kasaplar Çarsisi 42 Yildir Restore Edilmeyi Bekliyor
Afyonkarahisar tarihi Kasaplar Çarsisi esnafi yaklasik yarim asirdir restore edilmeyi bekliyor. Uzun yillardir dökülmeye baslayan Kasaplar Çarsisi’nda bir zamanlar igne atsan yere düsmüyordu. Küçük küçük dükkânlarin bulundugu çarsida dükkân sahiplerinin bir araya gelememesi ve yerel yönetimlerin konuya el atmamasi nedeniyle restorasyonu rafa kaldirildi. Son demlerini yasayan Tarihi Kasaplar Çarsisi’nda yüzlerce kasap esnafindan sadece 3-5 dükkân kaldigi gözlenirken onlarda sucuk ve sakatat satarak ayakta kalmaya çalisiyor. Kendilerine sahip çikilmasini isteyen esnaflar harabeye dönen çarsinin biran önce restore edilmesini istiyor.

Kasaplar Çarsisi’nda yillardir esnaflik yapan Adalet Inanir, “Hiç ilgilenen yok, kendi kaderiyle bas basa kaldi bu çarsi. Restorasyon istiyoruz ama olmuyor. Çarsida isler bitik bitik. Burada kimsenin isi iyi degil. Aksama kadar bekliyor esnaf emekli oldugu için ikindin kapatip gidiyor” diye konustu.



“42 senedir yenilenecek”

Çarsida 40 yildir esnaflik yapan Mustafa Dursun ise, “50 yasindayim, 42 senedir yenilenecek. Bizim burasi sahis yeri, buralar yenilenmez. 5 metre dükkân var burada, 3 metre dükkân var burada, birlestiremediler. Birlesmedigi için de buralar yenilenmez. Türbe gibi burayi falanda restore ederse ancak o zaman olur. Biz köylüyü sehirden kovduk. Köylü buraya gelmedikten sonra bu çarsi bitti” dedi.



“Eskiden igne atsan yere düsmezdi”

Dükkânlarin bos kaldigini belirten Ramazan Kocabiyik ise, “Burasi restore edilsin daha iyi olur. Müsteri gelir, kocaman çarsi bos. Dükkânlar bos, eskiden böyle miydi? Eskiden igne atsan yere düsmezdi. Benim çocuklugum burada geçti. Eski tadi yok. Keske temizlensin, biz de isteriz” dedi.

Kaynak: İHA