Türk Dünyasinin Belediye Baskanlari Kilis'te Toplandi

Türk Dünyasi Belediyeler Birligi (TDBB) Yönetim Kurulu Mart ayi toplantisi Kilis Belediyesinin ev sahipliginde yapildi.

Türk Dünyasinin Belediye Baskanlari Kilis'te Toplandi
30 farkli ülkeden bin 200’e yakin üye belediyesi ile Balkanlar’dan Kafkasya ve Orta Asya’ya uzanan cografi alanda yerel yönetimler arasinda isbirligini gelistirmek amaciyla 2000 yili Azerbaycan zirvesinde alinan karar ile 12 Kasim 2003 yilinda kurulan TDBB’nin yönetim kurulu, Mart ayi toplantisini Kilis’te yapti.

"Kilis, serhat ve ensar sehrimizdir"

TDBB ve Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay’in baskanliginda gerçeklestirilen toplantida konusan Kilis Belediye Baskani Servet Ramazan, Kilis’in milattan önce 4 bin yillarina dayanan medeniyetlere ev sahipligi yaptigini hatirlatti. Baskan Ramazan, ’’Dogusunda Gaziantep, güneyinde Suriye, batisinda Hatay olan bir ilimizdir. Burada 2011 yilindan beri, Suriye’deki iç karisikliktan dolayi nüfusumuz oraninda Suriyeli misafirlere ev sahipligi yapmis, halen de ev sahipligi yapmaya devam eden, serhat ve ensar sehrimizdir” dedi.



"Konya’da yaklasik 120 bin Suriyeli misafire ev sahipligi ediyoruz"

TDBB ve Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay yaptigi konusmada, TDBB Mart ayi yönetim kurulu toplantisini Kilis’te yaptiklarini ifade ederek, “Kilis ev sahipligine aliskindir. Konya’da yaklasik 120 bin Suriyeli misafire ev sahipligi ediyoruz. En agir yükü, Kilis halkimiz, valiligimiz, belediyemiz yüklendiler. Türk Dünyasi Belediyeler Birligi 30 ülkeden bin 200’e yakin belediyemiz bulundugu uluslararasi birliktir. Merkezimiz Istanbul’dadir. Yönetim kurulumuzda 11 ülkeden belediyelerimiz var. Özellikle kardes sehirlerin iliskilerinin kurulmasi, belediyelerimiz arasinda bilgi alisverisi, terbice paylasimi yürütülmesi konusunda ciddi çalismalar var. Insallah Haziran ayinda genel kurulumuzla birlikte, hem yurt disindaki belediye baskanlarimizi misafir edecegiz hem de yerel yönetimler formunu Istanbul’da gerçeklestirmeyi planliyoruz” ifadelerini kullandi.

"Kilis’in müthis bir potansiyeli var, ama yeteri kadar taninmiyor"

Kilis Valisi Recep Soytürk ise Kilis’in serhat bir sehir oldugunu dile getirerek, “Inanç turizmi bakimindan, tarihi kültürel miraslari bakimindan çok örnek olabilecek bir sehirdir. Müthis bir potansiyeli var. Ama yeteri kadar taninmiyor. 3.5 yildir Kilis’te çalisiyorum. Belediye baskanimizla birlikte Kilis’i tanitmak için olaganüstü gayretler gösteriyoruz. Sehrimizde 23 tane tarihi cami var. Hepsi onarilmis, kimisi Memlükler’den kalma, kimisi Osmanli döneminden kalma, çok sik, butik, nefis camilerimiz var. Bir havramiz var, onarilmis, yakin bir tarihte ona bir islev verecegiz. Sanatsal faaliyetlerin oldugu bir mekân olmus olacak. Ayrica birçok konagimiz var. Gerek valiligimiz, gerekse belediyemiz bunlari onararak, bir islev veriyoruz. Kimisi gençlik merkezi oluyor, kimisi kadinlara yönelik, toplum merkezi oluyor. Kimisi restoran oluyor. Bir taraftan da sivil vatandaslarin bu tarihi eserleri onarip, turizme kazandirdiklarini görüyoruz. Bunlarin bir kismi kafe, restoran olarak devam ediyor” diye konustu.

Kaynak: İHA