Kalbinde Delik Oldugunu 46 Yasinda Ögrendi

Tokat’ta 46 yasinda kalbinin delik oldugunu ögrenen Ruhi Tiryaki, ameliyatsiz kapama islemiyle sagligina kavustu.

Kalbinde Delik Oldugunu 46 Yasinda Ögrendi
Tokat’in Turhal ilçesinde polis memuru olarak görev yapan 3 çocuk babasi Ruhi Tiryaki, kalp çarpintilarinin artmasi, çabuk yorulmasi sikâyetleri nedeni ile Tokat Devlet Hastanesinde muayene oldu. Kardiyoloji Uzmani Dr. Canan Elif Yildiz, tarafindan yapilan muayene ve tetkikler sonucu hastaya Atriyal septal defekt yani kalpte, kalbin içinde ve kalp kulakçiklari arasinda delik olmasi durumu tanisi konuldu. Polis memuru Tiryaki, hastaliginin teshis edilmesi ile birlikte 46 yasinda kalbinde delik oldugunu ögrendi.

Tokat’ta ilk defa ameliyatsiz yöntemle yapildi

Hasta, Kardiyoloji Uzmani Dr. Canan Elif Yildiz, Kardiyoloji Uzmani Dr. Görkem Ayhan ve ekip arkadaslari ile kapali yöntemle ameliyata alindi. Tokat Devlet Hastanesinde ilk kez yapilan operasyon basarili geçti. Yatakli servise alinan hasta sagligina kavustu.

“Kalp deligi hastaligi dogustan olan bir hastalik”

Kardiyoloji Uzmani Dr. Yildiz, atriyal septal defekt ismi verilen kalp deliklerinin ameliyatsiz semsiye yöntemi ile kapamaya uygun oldugu kaydetti.

Kalp deligi hastaliginin dogustan olan bir hastalik olduguna dikkat çeken Yildiz, “Bazen çok küçük olabiliyor. Bunlar kendiliginden kapanilabiliyor ya da çok küçükse sadece takip ediyoruz. Kapatmayi düsünmüyoruz. Büyük olanlari ise semsiye dedigimiz ve bu hastamiza uyguladigimiz yöntemle bazen de ameliyatla kapatmak gerekiyor. Çünkü büyük olan delikler müdahale edilmezse bir süre sonra kalbin sag tarafini bozuyor ve pulmoner hipertansiyon ve eisenmenger sendromu dedigimiz sonuçlari kötü olan bir hastaliga sebep oluyor. Bu yüzden müdahale etmek gerekiyor” dedi.



46 yasinda kalbinde delik oldugunu ögrendi

Polis memuru Tiryaki, 46 yasina kadar kalbindeki hastaligi fark edemedigini belirterek, “Dogustan oldugunu tabii ki ben bilmiyordum. Bu zamana kadar da böyle bir rahatsizligi fark etmemistik. Daha önce bir kalp krizine benzer bir seyim olmustu. Yaklasik bir 10 yil kadar önce, ama hani hiç kalple ilgili bir rahatsizlik degildi. Daha çok damarlarla ilgili oldugunu düsünmüstük. Tedavimi sag olsunlar devletimizin hastanesinde olduk. Gerek yönetim gerek hocalarimiz gerekli ilgi ve alakalariyla bu tedaviyi yaptilar. Bu tedavinin uzak memleketlere gitmeden kendi yasadigimiz ilde yapilabildigini görmek bizi daha çok mutlu etti” diye konustu.

Kaynak: İHA