'Duali Gömlekler Sergisi' Mardin'de Açildi

Gençlik ve Spor Bakanligi himayesinde bulunan ‘Duali Gömlekler Sergisi’ Mardin’de açildi.

'Duali Gömlekler Sergisi' Mardin'de Açildi
Tezhip sanatçisi Ayse Vanlioglu ve hattat Mehmet Vanlioglu’nun da aralarinda bulundugu 17 kisilik ekibin 8 yillik çalismalarin ardindan celi, sülüs ve kufi yazisiyla ayet ve dualarin yazildigi 24 gömlek Mardin’de sergilendi. Kare ve yildiz gibi geometrik sekillerin yani sira Kadem-i Saadet, Süleyman mührü, Zülfikar ve lale gibi anlamli motiflerin yer aldigi ve Osmanli padisahlarinin savas kazanmak, nazardan korunmak ve sifa bulmak gibi pek çok sebeple giyindikleri "Duali Gömlekler" sergisinin açilisi yapildi. Açilisa Mardin Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, Gençlik Spor Il Müdürü Beytullah Birlik katildi.

Gençlik ve Spor bakanliginin himayelerinde bu serginin açildigini kaydeden Mardin valisi Büyüksehir Belediye baskan vekili Mahmut Demirtas, “Hakikaten çok güzel duali gömlekler sergisi adi altinda bir sergi. Çok güzel eserler var. 24 gömlek var burada. Hepsinin ayri bir özelligi var. Hepsinin üzerinde Islam’in tüm motifleri kullanmislar. Ayetler, hadisler ve surelerin oldugunu görüyorsunuz. Her gömleginde bir hikayesi var. Özellikle Mardinli vatandaslarimizi bu serginin açildigi günden itibaren 5 gün kadar burada sergilenecek buraya davet ediyorum. Tüm vatandaslarimizin gelip bu sergiyi gezmelerini istiyorum. Aslinda tüm Türkiye’nin bu sergiyi mutlaka görmelerini arzu ediyorum. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum. Hem gençlerin hem orta yaslilarin hepimizin tüm insanlarimizin yani ben bu ülkenin vatandasiyim diyen herkesin gelip bu sergiyi görmesi lazim. Çok güzel, muhtesem bir sergi tebrik ediyorum” dedi.

20 yillik teship sanatçisi oldugunu bildiren Ayse Vanlioglu, “8 yildir gömlek projesini tasarliyoruz. Buraya 24 tane eser getirdik. 24 eser ikiye ayriliyor. Bir tasarim eserleri bir de replikalar. Yani padisah gömleklerinin replikalari. Gömleklerin üzerinde üç çesit yazi var. Celi, sülüs, rika ve kufi yazilar var. Koruyucu ayeti kerimeler gömleklerin üzerinde mevcut. Japonya, Almanya’da Arnavutluk’ta sergi açtik. Yurt içinde de Erzurum, Ankara ve son olarak ta Mardin’e geldik” diye konustu.



“Bu gömleklerin yapimina Kaside-i Bürde’nin gömlek üzerine yazildigini ögrenince basladim”

Yola çikma Kaside-i Bürde’yi dinlemekle oldu. Kaside-i Bürde’yi çok merak ettim. Çok hos geldi kulagima daha sonra arastirdim. Kaside-i Bürde’nin o çok güzel olan hikayesini dinledim ve gömlegin üzerine yazildigini ögrendim. Oradan yola çiktim ama bize çok farkli kapilar açildi. Farkli alanlara yöneldik. Bu isin bu ilmin ne kadar derin oldugunu biz yola çiktiktan sonra fark ettik. Ekip kalabalik oldugu için 3 ayda, 6 ayda ve 1 ayda yaptigimiz oldu ama gömlekler çok kisa sürede bitmiyor” seklinde konustu.



“Dualar gömleklere ayin belirli evrelerinde yaziliyordu”

Osmanli nakkaslari tarafindan bir gömlegin yapiminin 3-4 yil sürdügünü bildiren Doç. Dr. Mehmet Vanlioglu, “Çünkü gömlegini yapiminda astrolog, hattat, ilim adamlari vardi. Örnegin astrolog gömlege duanin ayin belirli evrelerinde yazilacagini söylüyordu. Baska zamanlarda yazilmamasi gerektigini bildiriyordu. Hattat o evrede yaziyor ve o evre bittiginde kalemi birakiyordu. Daha sonra tekrar ayin ayni evreye gelmesi bekleniyordu. Dualarin yazimi için bu yüzden uzun sürüyordu” dedi.

Kaynak: İHA