Zelenskiy Açiklamasi 'Putin Ile Ilk Görüsmemde Kirim Ve Donbass Konusunu Gündeme Getirmeye Hazirim'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy batili medya kuruluslarina verdigi röportajda, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsmesi durumunda Kirim ve Donbass konusunu görüsmeye hazir oldugunu belirterek, Rusya’nin Kirim ve Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk ve Luhansk’i talep etmesine iliskin konulara degindi.

Rusya’nin 24 Subat tarihinden bu yana Ukrayna’ya yönelik saldirilari araliksiz devam ederken, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy isgale ve son duruma iliskin batili medya kuruluslarina röportaj verdi. Röportaji sirasinda, en çok merak edilen konulara açiklik getirerek sorulari cevaplandiran Zelenskiy, Rusya’nin Kirim ve Dobass Bölgesi’ndeki Donetsk ve Luhansk’i talep etmesini degerlendirdi. Konusmasi sirasinda, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsmesi durumunda Kirim ve Donbass konusunu görüsmeye hazir olduguna dikkat çeken Zelenskiy, "Baskan oldugumda, topraklarimizin hiçbir bölümünü artik veremeyecegimizi, Donbas ve Kirim’i geri almak için her seyi yapmamiz gerektigini söyledim. Bu, bir zaman meselesi. Simdi bu savasi ne zaman durdurabilecegimiz sorusu var. Hem Kirim hem de Donbass herkes için zor bir durum. Çikis yolu bulmaliyiz. Çünkü güvenlik talepleri savasin sonunu getirecek. Rusya Devlet Baskani Putin ile ilk görüsmemde, bu konulari gündeme getirmeye hazirim. Ama bu kararin ilk toplantida verilmeyecegine de eminim. Güvenligin garanti altina alinmasi söz konusu oldugunda, anayasal degisikliklerden ve mevzuattaki degisikliklerden de bahsedecegiz. Ve bunun hakkinda konusursak her halükarda sadece Baskan tarafindan karar verilmeyecek. Bu oldukça uzun bir süreç. Hem Ukrayna Parlamentosu (Rada) hem de Ukrayna halki karar verecek" ifadelerini kullandi.

"Kimse Rusya ile savasta degil. Buraya geldiler ve Ukrayna ile savas halindeler"

Kendilerinin Rusya ile savasmadigini, Rusya’nin kendilerine savas açtiginin altini çizen Zelenskiy, "Rus halkiyla kimse savasmiyor. Ve kimse Rusya ile savasta degil. Buraya geldiler ve Ukrayna ile savas halindeler, biz özellikle burada bulunan Rus ordusuna, askerlerine ve subaylarina karsi savasiyoruz. Askerlerimiz onlarin topraklarina girmedi. Ikincisi, siradan insanlarla savas halinde degiliz ve genel olarak meydanlara çikmaya korkan, sosyal medyaya girmeye korkan ve Ukrayna’yi desteklemekten dolayi isini kaybetmekten korkan birçok insan var. Fakat Avrupalilar yaptirimlarla savasabilir. Ekonomik ablukaya basladilar ve diplomasi yoluyla çok siki savas gösteriyorlar. Ukrayna’nin Avrupa Birligi’ne (AB) katilimi bir savastir. Silah almaniza gerek yok. Rusya, Ukrayna’yi Bati dünyasinin bir parçasi olarak desteklemiyor. Bizi Sovyet sonrasi ya da Sovyet yasaminin bir parçasi olarak görüyorlar" dedi.

NATO konusunda karsilikli çekinceler var

Röportaji sirasinda kendisine yöneltilen, Ukrayna’nin NATO’ya katilimina Rusya’nin karsi çikmasi ve Ukrayna’nin NATO’ya katilim konusunda israrci olup olmadigi sorularini yanitlayan Zelenskiy, "Bu konuya halterdeki gibi yaklasirim. Birkaç yaklasim var. 200 kiloluk bir haltere çikip hemen kaldirabileceginizi sanmiyorum. Ve 200 kilogramdan fazlamiz var. Insanlarin hayatlarinin agirligi. Rusya bir komsu, savasan bir ülke. NATO var, Anayasamizda da bizim katilim arzumuz var. NATO’nun bizi ittifakta görmek konusunda çekinceleri var. Ve bizi orada ve sadece onlarla birlikte gören bazi ülkelerin kararsizligi var" diyerek NATO konusunda karsilikli olarak çekincelerinden bahsetti.

"Farkli seyir füzeleri kullaniyorlar"

Röportajda, kendisine Ukrayna Devlet Baskani olmadan önce komedyenlik yaptigi hatirlatilmasinin ardindan Zelenskiy, "Ben Ukrayna vatandasiyim" diyerek cevap verdi. Yine gazetecilerin kimden ilham aldigi sorusuna cevap veren Zelenskiy, "Ben Ukrayna halkinin hayraniyim. Kimligimizle, Ukrayna’ya ait olan her seyle gurur duymamizin zamani geldi" ifadelerini kaydetti.

Rusya’nin, balistik füzeler ve süpersonik füzeler kullandigina dair iddialarin sorulmasi üzerine konuya iliskin açiklamada bulunan Zelenskiy, "Volnovaha’nin artik olmadigini görüyoruz. Neredeyse Gostomen artik hiç yok. Bazi kentlerimiz artik yok. Farkli seyir füzeleri kullaniyorlar. Onlari farkli bölgelerden de firlattilar. Rusya’dan, Belarus’tan. Belarus bunu kabul etti. Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko birkaç kez bunun oldugunu söyledi.

Size tüm detaylari verebiliriz. Nerede, ne tür ve ne zaman kullandiklarini. Ama temelde her gün kullaniyorlar" dedi.

Kaynak: İHA