Yagislar Çiftçiye Umut Oldu, Simdi Gözler Nisan Yagmurlarinda

Mardin’de kuraklik endisesiyle tarim yapan çiftçilerin yüzü yagislarin gelmesiyle güldü. Çiftçiler, ayni yagislari nisan ayinda da bekliyorlar.

Yagislar Çiftçiye Umut Oldu, Simdi Gözler Nisan Yagmurlarinda
Tarimin lokomotif sektör oldugu Mardin’de, yagislarla birlikte çiftçinin yüzü güldü. Çiftçiler kuraklik endisesiyle ekim yaparken son 1 ayda gelen yagislar çiftçilere ve ülke tarimina umut oldu. Kiziltepe Çiftçiler Dernegi Baskani Erbey, simdi ise nisan yagmurlariyla rekoltede yeni rekor beklediklerini söyledi.



Kiziltepe Çiftçiler Dernegi Baskani Mikail Erbey, ülkenin tahil ambarinin yüzde 25’ini karsilayan Mardin’de geçen sene pandemi ile birlikte çok büyük bir kurakligin yasandigini belirtti.

Birçok yerde su olmadigi için çiftçinin mahsulünün yandigini hatirlatan Erbey, “Biçerdöver tarlaya giremedi. Biz bu sene meteorolojik uyarilara baktigimizda tohum ektik ama suyun ve yagisin olmayisi üretimin nasil olacagi ile ilgili bizi düsündürdü. Çiftçilerimizin bu kuraklikla nasil mücadele edecegini düsünürken Allah’a sükür Mardin’de 2-3 yilda bekledigimiz kar yagisi 1 ay içinde geldi” dedi.



“Nisan ayinda da ayni yagisi bekliyoruz”

Tam da üst gübre atim döneminde, baharda yeterli derecede yagis geldigini kaydeden Erbey, “Biz ümidimizi hiçbir zaman kesmiyoruz. Nisan ayinda da ayni yagisi bekliyoruz. Hem sulu hem de kuru alanda çitçimizin yüzü güler, mahsulü artar ve bölgemizde 6’inci aydan sonra hasat baslar. Türkiye’nin her yerine buradaki kaliteli bugday, arpa, mercimegi gönderecegiz. Allah, bize mart ayinda istedigimiz yagisi verdi. Ümidimizi hiçbir zaman kesmiyoruz. Nisan yagmuru gelse insallah bölgedeki hasadimiz kurtulur” diye konustu.



“Kuraklik endisesiyle bizi sadece korkutmadilar, felç ettiler”

Özellikle nisan yagmurlarini beklediklerini ifade eden çiftçi Sait Dündar, “Simdiki yagislar normal. Nisan ayinda bir eksiklik olursa zarar görürüz. Su anki gibi devam ederse, bu hizla giderse rekolte yüksek olur. Kuraklik endisesiyle bize sadece korkutmadilar, felç ettiler. Bugdayin can damari olan o yagmur yagmasaydi biz sulamaya baslayacaktik. Onda da elektrik sorunu var, huzursuzluk var. Ama sükürler olsun su an öyle bir sorunumuz yok. Allah, nisan ayinda da bize yardim ederse insallah verimimizi alacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA