TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Dünya Su Günü Kutlu Olsun'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, Dünya Su Günü münasebetiyle açiklamalarda bulundu.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Dünya Su Günü Kutlu Olsun'
TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, "Ülkemizin de içerisinde yer aldigi Akdeniz Havzasinin, küresel iklim degisikligine karsi yerkürenin en hassas bölgelerinden birisi oldugunu, arastirmalarin, Akdeniz Havzasi’nda hava olaylari, sicak hava dalgalari, orman yanginlarinin sayisinda ve etkisinde artisin olacagini ve en önemlisi kuraklik olarak etkilerinin önümüzdeki yillarda daha sik görülecegini belirterek, “Bu durum su kaynaklarimizin sürdürülebilir kullanimini amaçlayan su yönetimini de beraberinde gündeme getirmistir” dedi.

Ülkemizde kisi basina düsen kullanilabilir yillik su miktarinin 2020 yilinda bin 346 metreküp olduguna isaret eden Çelik, ”Türkiye, kisi basina kullanilabilir su potansiyeline bakildiginda, su fakiri olan ülkeler arasinda yer almaktadir. Bu nedenle yediden yetmise herkesin suyu tasarruflu ve bilinçli bir sekilde kullanmasi son derece önem arz etmektedir” diye konustu.

Genel Baskan Çelik, geleneksel yüzey sulamayla su israfinin arttigina ve bazi bölgelerdeki topraklarda tuzluluk ve çoraklasma sorunlari yasandigina vurgu yaparak “Son yillarda ülkemizde yasanan kurakliklar tarimsal sulamada su kaynaklarimizin tasarruflu kullanimini gündeme getirmistir. Dolayisiyla geleneksel yüzeysel sulama yerine yüzde 60’lara varan oranlarda su tasarrufu saglayan damla sulama, yagmurlama sulama gibi modern sulama sistemlerini hizli bir sekilde yayginlastirmak, su kaynaklarimizi bilinçli kullanilmak zorundayiz. Sulamayla verimin 3 kata kadar artabilecegi dikkate alindiginda halen sulanmayan 1,65 milyon hektar tarim alaninin da bir an evvel sulamaya açilmasi gerekmektedir” seklinde konustu.

Çelik, açiklamasinda, "Ülkemizde son yillarda görülen kurakliklarin önümüzdeki yillarda da yasanabilecegini belirterek “Tarimda kuraga dayanikli, az su tüketen bitkilerin ekiminin yapilmasinin tesvik edilmesi gerekir. Özellikle küçükbas hayvan yetistiricilerimizin kurakliga dayanikli, su ihtiyaci olmayan ya da daha az su tüketen yem bitkilerinin ekimine yönelmesi su kaynaklarimizin verimli kullanilmasina da vesile olacaktir. Az su tüketen, kurakliga dayanikli korunga, bugday, arpa, tritikale, yulaf gibi yem bitkilerinin üretimine agirlik verilmelidir. Kurakliga dayanikli olan korunga, macar figi, adi fig, sorgum otu, kirmizi üçgül gibi yem bitkilerinin ilgili arastirma kuruluslarinca verim, kalite, adaptasyon gibi kriterler yönünden çalismalari yapilmali, nihayetinde de yetistiricilerimize gerekli tavsiyelerde bulunulmalidir" ifadelerine yer verdi.

Çelik, açiklamasini, “Hayatimizin kaynaginda ve her aninda su var! Ülkemizin gelecegi için suyu idareli, temiz ve verimli kullanmaliyiz. Dünya Su Günü hepimize kutlu olsun” diyerek sonlandirdi.
Kaynak: İHA