Kur Korumali Mevduat Sistemindeki Degisiklige Iliskin Tebligler Resmi Gazete'de Yayimlandi

Kur korumali mevduat sistemi uygulamasinda düzenlemeye gidilmesine iliskin tebligler Resmi Gazete’de yayimlandi. Buna göre, sisteme dahil olacak hesaplar için uygulanan tarih siniri kaldirildi. Sisteme dahil olanlara bir defaya mahsus destek ödemesi yapilmasi hükmü degistirilerek vade sonunda yenileme imkani saglandi. Söz konusu kararlar altin hesabindan Türk lirasina dönüsüm için de geçerli olacak.

Kur Korumali Mevduat Sistemindeki Degisiklige Iliskin Tebligler Resmi Gazete'de Yayimlandi
Resmi Gazete’de yayimlanan tebliglere göre, gerçek kisilerin kur korumali mevduat sistemine dahil olabilecek bankalardaki döviz hesaplari için tarih siniri kalkti.

Uygulama baslarken 21 Aralik itibariyle mevcut olan dolar, euro ve sterlin hesaplarinin sisteme dahil olmasina imkan saglanmisti. Yeni düzenlemeye göre, gerçek kisilerin kur korumali mevduat sistemine dahil olabilecek döviz hesaplarina tarih siniri konmadi. Yurt içi yerlesik tüzel kisi/sirketlerin kur korumali mevduat sistemine dahil olabilecek hesaplari için ise 31 Aralik 2021 tarihi belirlendi.

Resmi Gazete’de yayimlanan altin Hesaplarindan Türk lirasi mevduat ve katilma hesaplarina dönüsümün desteklenmesi hakkinda teblige göre, ayni kararlar altin hesabindan TL’ye dönüsüm için de geçerli olacak. Gerçek kisilerin bankalardaki altin hesabi için 28 Aralik olan tarih siniri kaldirildi. Sirketlerin 31 Aralik tarihi itibariyle bankalarda olan altin hesabi TL’ye dönerse desteklenecek. 21 Aralik 2021’den sonra bankalarda açilan dolar, euro, sterlin ve altin hesaplari da kur korumali mevduat sistemine dahil olabilecek. Düzenlemeye eklenen yeni hükümle kur korumali mevduat için Merkez Bankasi’nin belirledigi usul ve esaslar çerçevesinde komisyon ve masraf ödenebilmesine imkan saglandi.

Vade sonunda yenileme imkani

Kur korumali mevduat sistemine dahil olanlara bir defaya mahsus destek ödenmesi hükmü de degisti. Sisteme dahil olan TL mevduat ve katilim hesaplarina vade sonunda yenileme imkani saglandi. Yurt disinda yerlesik Türk vatandaslari için uygulanan ve devlet destekli yuvam hesabiyla ilgili hükümler de degisti. Yuvam hesabina artik bankalarda hesap açma sartlarini tasiyan yabanci uyruklu kisi ve sirketler de dahil olabilecek. Yuvam hesabi kapsaminda açilan TL hesaplara da vade sonunda yenileme imkani saglandi.
Kaynak: İHA