Dünya Down Sendromu Günü Farkindalik Etkinligi ETÜ'de Düzenlendi

Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkindalik Günü Paneli düzenlendi.

Dünya Down Sendromu Günü Farkindalik Etkinligi ETÜ'de Düzenlendi
Down Sendromlu bireylere yönelik farkindaligin artirilmasi amaciyla ETÜ Yasam Merkezinde düzenlenen etkinlige ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Genel Sekreter Doç. Dr. Tuba Yetim, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Elanur Yilmaz Karabulutlu, Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Fatih Yetim ile çok sayida akademik personel ve ögrenci katildi.

Moderatörlügünü Saglik Bilimleri Fakültesinden Dr. Ögretim Üyesi Nurgül Karakurt’un yaptigi panelin açilis konusmasini yapmak üzere kürsüye çikan ETÜ Rektörü Bülent Çakmak, Down Sendromlu bireylerin toplumdaki yerini ve önemini vurgulayarak: “Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalik degil, aksine bir ayricaliktir. Bildiginiz gibi siradan bir insan vücudunda 46 kromozom bulunuyorken Down Sendromlu insanlarda ise kromozom sayisi 47. Bu durum onlari bir adim öne geçiriyor. Toplumda Down Sendromlu bireyler genel olarak engelli gibi görülse de sadece özel gereksinimleri var ve bizden pek çok noktada daha öndeler. Bu nedenle bizler onlarin farkina vararak onlari toplumsal süreçlere dahil etmeliyiz. Bu duygu ve düsüncelerle böylesine anlamli bir günde panelimizin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Rektör Çakmak’in ardindan kürsüye çikan Dr. Ögretim Üyesi Nurgül Karakurt Down Sendromlu bir bireyin ebeveyni olmanin bir ayricalik oldugunu belirterek yasadigi tecrübeleri dinleyicilere aktardi.

Daha sonra Atatürk Üniversitesi Kazim Karabekir Egitim Fakültesi Ögretim Elemani Ars. Gör. Mehmet Isik, down sendromlu çocuklarin özel ögretmeni olmanin nasil bir duygu oldugunu dile getirerek, özel gereksinimli bireylerin topluma kazandirilmasi için hangi egitim süreçlerinden geçmesi gerektigini ve kazanmasi gereken becerileri anlatti.

Özel Sporcular Milli Takim Antrönörü Ismail Güler down sendromlu çocuklar için beden egitiminin çok önemli bir yer tuttugunun altini çizerek, kararlilikla ve dogru tekniklerle antrenman yaptirildiginda özel gereksinimli çocuklarin engel tanimadan çok büyük basarilar kazanabilecegini belirtti.

Son olarak down sendromlu çocuklara firsat verildiginde her alanda kendilerini gösterebilecegini söyleyen Palandöken Özel Egitim Okulu Müdürü Hacer Türk ise, Mutlu Kafede çalisan çocuklarin sevgi ve ilgiyle el sanatlarindan gastronomiye kadar birçok farkli alanda son derece güzel ürünler çikartabildigini ifade etti.

Panel, Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü ögrencilerinin down sendromuna yönelik farkindalik olusturmak amaciyla pankartlarini sergilenmesi ve Mutlu Kafede çalisan down sendromlu çocuklarin hazirladigi serginin gezilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA