ALKÜ'de Nevruz Kutlamalari

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) Nevruz Bayrami bu yil yapilan çesitli etkinliklerle kutlandi. Kestel Yerleskesi Amfi tiyatroda düzenlenen etkinlige ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Can Tansel Tugcu, Prof. Dr. Erdogan Aslan, Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir, ALTSO Baskani Mehmet Sahin, Alanya Ülkü Ocaklari Baskani Doç. Dr. Yavuz Uysal, dekanlar, daire baskanlari, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

ALKÜ'de Nevruz Kutlamalari


“Nevruz Türk dünyasinda coskuyla kutlanir”

Programin açilis konusmasini gerçeklestiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, “Nevruz, toprak altindaki canlilarin uykudan uyanislarinin, dirilislerinin kisaca baharla bulusmalarinin günüdür” diyerek sözlerine basladi.

Sözlerinin devaminda Rektör Kalan, “Nevruz bayrami, binlerce yildir Balkanlardan Orta Asya’ya kadar uzanan genis bir cografyada, Türk’ün var oldugu her yerde baharin müjdeleyicisi, yeni yilin ilk günü olarak tüm Türk dünyasinda coskuyla kutlanir. Geçtigimiz yillarda Covid-19 pandemisinden dolayi kutlama firsatimiz olmadi. Bu nedenle sizlerle bir araya gelemedik ve etkinlikleri iptal ettik. Sartlarin biraz daha olgunlasmasiyla birlikte nihayet sizlerle birlikteyiz” dedi.



“Türkler arasinda Ergenekon’dan çikis günü olarak bilinir”

Nevruz’un ayrica Türkler arasinda Ergenekon’dan çikis günü olarak bilindigine deginen Kalan, “Ergenekon’dan çikisin da nevruz bayramina tekabül ettigine inanilir. Hepinizin hatirlayacagi gibi Ergenekon Destaninda, kaybedilen bir savas sonrasi var olma mücadelesi anlatilir. Göktürkler sigindiklari derin bir vadide 400 yil boyunca çogalip büyürler. Sigamaz olunca vadiden disari çikmak için bir pir demircinin önerisiyle demir dagi eritirler. Kaybedilen vatan topraklarini ve atalarinin 400 yillik ahlarini alirlar. Tekrar Atayurtlarini ve istiklâllerini elde ettikleri gün nevruz günüdür” seklinde konustu.

Rektör Kalan konusmasini, kendisini dinleyenlerin Nevruz Bayramini kutlayarak tamamladi.

“ALKÜ’de milli degerler yasatiliyor”

ALKÜ Türkçe ve Yabanci Dil Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezine (TÖMER) egitim almak için ülkesi Kazakistan’dan gelen TÖMER ögrencisi Sayat Afey de günün anlam ve önemine binaen yaptigi konusmada, “Ben bir Kazak Türküyüm. Ülkemde Nevruz 1920’li yillarda siyasi nedenlerden dolayi 1980’li yillara kadar kutlanamamistir ancak 2010 yilinda resmî bayram ilan edilmesi ile 21-23 Mart tarihleri arasinda tekrar kutlanmaya baslanmistir. Böylece Türk topluluklari arasindaki koparilmaya çalisilan baglarimizi daha güçlü bir sekilde bugün tekrar kurmaktayiz. Ben 2021 yilinin Eylül ayinda Türkiye’ye geldim. TÖMER’de Türkçe ögrenmeye basladim. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinin bir üyesi olarak Türk dilini ve kültürünü yakindan tanima firsati buldum. Bu tanima ve tanismada beni en çok etkileyen ve duygulandiran ise ortak millî degerlerimiz olmustur. Iste Nevruz Bayrami da onlardan biridir” dedi.



“Herkese kucak açan birlestirici güç”

Ögrencileri temsilen programin açilisinda konusan Türkçe Egitimi Ana Bilim Dali ögrencisi Azra Üstün ise, “Nevruz, Alanya’mizda yasayan yabanci uyruklu misafirlerimiz ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen soydaslarimizla hem kültürel hem de soy baglamindaki alt yapimizi, ortak paydada bulusturmak için büyük bir vesiledir. Üniversitemiz çatisi altinda, ülkemizin ve kültürümüzün herkese kucak açan birlestirici gücüne bugün bir kez daha sahit olmaktayiz” seklinde konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan ALKÜ Ögretim Görevlisi Mehmet Bilgin Karademir’in danismanliginda hazirlanan halk oyunlari, ALKÜ Geleneksel ve Modern Dans Kulübü ögrencileri tarafindan sahnelendi. Ardindan, Nevruz kutlamalari için alanda toplanan protokol, personel ve ögrenciler yakilan Nevruz atesinin üzerinden atladi. Programin devaminda ise Spor Bilimleri Fakültesi tarafindan belirlenen rekratif etkinlikler alanda ögrencilerin begenisini kazandi.
Kaynak: İHA