Prof. Dr. Akdur Açiklamasi 'Alkollü Araç Kullanan Herkes Toplumsal Risk Örnegi Sergilemektedir'

Halk Sagligi Uzmani Prof. Dr. Recep Akdur, sigara ve alkol kullaniminin bedensel, ruhsal ve toplumsal birçok zararinin oldugunu belirterek, alkollü araç kullanmanin ölümlü trafik kazalarina neden oldugunu söyledi.

Yeni alkol almaya baslayanlarin, vücutlarinin bu maddeye yabanci olmasi nedeniyle ’toksikoz’ zehirlenme denilen alkol zehirlenmesi riskiyle karsi karsiya olduklarini ifade eden Akdur, alkol bagimlilarinda ise agir bir kronik karaciger rahatsizligi olan siroz hastaliginin görülebilecegini vurguladi.

Akdur su uyarilarda bulundu: "Alkol kullanimi gastrit, ülser, karaciger iltihabi, yüksek tansiyon, kalp damar hastaliklari, enfarktüs, pankreas yetersizligi, el ve ayaklarda uyusma ve duyu kaybina yol açan sinir ile böbrek iltihabi gibi rahatsizliklara da yol açar. Bunlarin hepsi hayati organlarda görülen rahatsizliklardir. Alkol bagimliligi ileri düzeye ulasirsa ölüme yol açabilir. Alkol kullanimi is ve ev kazalarina da yol açar. Ama alkol kullaniminin yol açtigi en vahim durum, trafik kazalaridir. Alkol alarak trafige çikan herkes toplum için çok çok büyük bir tehlikedir. Hem kendi canlarini, hem de trafikteki herkesin canini çok büyük bir tehlikeye atarlar. Alkol alarak araba kullanmaya kalkan herkes, çok büyük bir sorumsuzluk ve çok büyük bir toplumsal risk örnegi sergilemektedir. Göz göre göre, bile bile trafik kazalarina yol açarlar. Alkollü olarak araç kullanan bu insanlar yüzünden ne yazik ki birçok insanimiz hayatlarini kaybederken birçok insanimiz da Allah korusun ama engelli olarak hayatlarini sürdürmeye çalisiyor."

Korona virüsten ve hastaliklardan korunmada vücudun bagisiklik sisteminin güçlü olmasinin çok önemli oldugunu vurgulayan Akdur, sigara ve alkol gibi kanser yapici maddelerin vücudun savunma sistemini çökerterek kisileri korona virüse ve hastaliklara karsi savunmasiz hale getirdigine dikkat çekti.
Kaynak: İHA