Baskan Seçer Açiklamasi 'Meslek Edindirme Çalismalarina Agirlik Veriyoruz'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Yenisehir’de yapimi tamamlanan MERCEK Mesleki Egitim Merkezinin ardindan Tirmil Sanayi Sitesi ve Halkkent’te de MERCEK’lerin faaliyete baslayacagini belirterek, “Meslek edindirme çalismalarina agirlik veriyoruz” dedi.

Baskan Seçer Açiklamasi 'Meslek Edindirme Çalismalarina Agirlik Veriyoruz'
İçel Büyüksehir Belediye Baskani Seçer, katildigi radyo programinda hizmetleri ve projeleri anlatti. Programda, is alaninda yasanan kalifiye ve ara eleman sikintisina dikkat çeken Baskan Seçer, “Oysa ki, Türkiye’de en büyük sorunlarin basinda issizlik geliyor. Insanlar ‘issizim’ diyor ama isverenlere, fabrikalara, isletmelere bakiyorsunuz, onlar da ‘kalifiye eleman sikintisi yasiyoruz’ diyorlar. Iste bu her iki kesimin de farkli alandaki sikayetini ortadan kaldirmak için meslek edindirme çalismalarina belediye olarak agirlik veriyoruz. MERCEK de bunlardan bir tanesi. Bu proje ile 18 yas üstü vatandaslarimiza teorik ve pratik egitimler verecegiz. Tabi ki, bunlarin istihdamlari için destek saglanmis olacak. Su anda İçel merkezde Yenisehir ilçemizde, Tirmil Sanayi Sitesinin içinde ve Halkkent’te 3 ayri noktada merkezlerimizin yapimini tamamladik. Kayitlarimiz devam ediyor. Bunlar kisa süre içerisinde de faaliyetine baslayacaklar” diye konustu.

Seçer, MERCEK Mesleki Egitim Merkezlerinde sektörün ihtiyaç duydugu ara elemanlarin yetistirilmesine yönelik egitimler verilecegini belirterek, basvuru yapmak isteyen gençlere de seslendi. Seçer, “Basvurular mersin.bel.tr ile Teksin üzerinden yapilabiliyor. Her iki uygulamadan da müracaatlarini bizlere yapabilirler. Önümüzdeki haftadan itibaren de egitimler zaten baslamis olacak” ifadelerini kullandi.

“Yenisehir’deki merkezimizi kendi öz kaynaklarimizla yaptik”

Atölyelerin sayisinda önümüzdeki günlerde artis olacagini dile getiren Seçer, bunun da çalismalarini tamamladiklarini söyleyerek, söyle devam etti: “Yabanci Dil, Kisisel Gelisim ve Güzellik atölyelerinin de açilmasini planliyoruz. Yine Halkkent ve Tirmil Sanayi Sitesi içindeki MERCEK’ler de açilacak. Bu sektörlerde ihtiyaç duyulacak ara elemanlari burada egitecegiz, yetistirecegiz. Yaklasik 1-1,5 ay seklinde planliyoruz buradaki egitimleri de. Yine bunlar belgelerini alacaklar ve is bulma konusunda da kendilerine bu belgeler avantaj saglayacak. Burada ahsap mobilya, metal sac isleme, kaynak ve giyim üretim egitimleri verilecek. Yenisehir’deki ilk merkezimizi kendi öz kaynaklarimizla yaptik. Tirmil’da ise Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi ile bir is birligimiz var. Onlardan 5 milyon TL hibe destegi, malzeme destegi bize saglandi. Ücretsiz egitimlerin sonunda Milli Egitim Bakanligindan onayli sertifikalar verilecek. Yine kendi öz kaynaklarimizla çalistigimiz yerlerin basinda Halkkent geliyor. Orada Sosyal Yasam Merkezi olusturduk. Sadece meslek edindirme atölyeleri yok. Kresten emekli evine, taziye evinden üniversiteye hazirlik, liselere giris sinavina hazirlik dersliklerimize kadar muazzam bir merkez oldu. Gerçekten görülmeye deger. Binanin yapimi da tamamlandi. Orada meslek edindirme atölyeleri bölümünde de egitimleri baslatacagiz.”

“Gençlerimizin kendini kesfetmesini sagliyoruz”

Büyüksehir Belediyesine bagli Kariyer Merkezi ile de ücretsiz meslek edindirme kurslarini sürdürdüklerini kaydeden Seçer, Is Gücü Piyasasi Koordinasyon Kurulu olusturduklarini, STK’lar, odalar ve üniversitelerle is birligi yaptiklarini belirterek, Yetenek Dönüsüm Projesinin de hayata geçirildigini söyledi.

Seçer, “Burada ücretsiz olarak mesleki egitimler veriyoruz. Kariyer rehberligi yapiyoruz. Özgeçmis olusturma, is arama danismanligi, kariyer koçlugu gibi hizmetler de veriyoruz. Yani bir anlamda gençlerimizin kendini kesfetmesini sagliyoruz” dedi.

STK ve odalarla yapilan is birliginin muazzam bir sinerji ve deger ortaya çikardigina isaret eden Seçer, “Kurumlarin is birligi yapmasi gerekiyor. Gayet efektif çalismak için projelerin daha efektif uygulanmasi, daha rasyonel, akilci olabilmesi, kaynak israfinin ortadan kalkmasi için bu tip is birliklerine önem veriyoruz ve tüm kurumlara da bunu öneriyoruz” diye konustu.

Seçer, dis ticaret, lojistik, satis, pazarlama ve genel muhasebe konularinda ücretsiz mesleki egitimlerin de devam ettigini vurgulayarak, 3 ay süren egitimler sonunda ögrencilere sertifika verildigini söyledi.



“Üreten toplumlar olusturmamiz lazim. Bunlar da egitimle oluyor”

Baskan Seçer, İçel’in hem çok kültürlü hem de çok sektörlü bir ekonomik yapiya sahip oldugunu belirterek, “Kadim geçmisiyle muazzam bir bölgede yasiyoruz. Önemli olan bunlarla avunup kalmak degil, bu potansiyelleri açiga çikarmak. Bunlari bir degere dönüstürmek gerekiyor. Toplumlarin basina hangi sikinti geliyorsa adaletsizlikten, gelir dagilimindaki sikintilardan ya da ekonomik zorluklardan geliyor. Bütün bunlari ortadan kaldirmak için çalisan, üreten toplumlar olusturmamiz lazim. Bunlar da egitimle oluyor” ifadelerini kullandi.

“Egitime, gençlere ve ögrencilere dönük birçok uygulama yapiyoruz”

İçel’in 4 üniversite ve 50 binden fazla üniversite ögrencisine ev sahipligi yaptigini dile getiren Seçer, toplu ulasimin ögrenciler için 1 TL’ye sabitlenmesinden üniversite önlerindeki Mahalle Mutfaklarina, Çamasir Kafelerden ögrenim yardimlarina kadar egitim alaninda hayata geçirdikleri desteklere dikkat çekti. Seçer, “İçel Büyüksehir Belediyesinin son 3 yildaki uygulamalarina bakin, egitime, gençlere ve ögrencilere dönük birçok uygulama yapiyoruz. Bunu niye yapiyoruz? İçel bir ögrenci kenti olsun, bu anlamda cazip olsun, Türkiye’nin her tarafindan üniversite sinavlarina giren çocuklarimiz İçel’i tercih etsin diye. İçel’i hepimiz çok seviyoruz. İçel daha kalkinsin, daha taninsin. Hem ulusal hem de uluslararasi platformlarda bunun için gayret ediyoruz ve çalisiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA