TBMM Baskani Sentop, Edirne'de Basin Mensuplariyla Bulustu

Türkiye Büyük Milet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, Trakya’da görev yapan basin mensuplariyla bir araya geldi.

TBMM Baskani Sentop, Edirne'de Basin Mensuplariyla Bulustu
TBMM Baskani Mustafa Sentop, Edirne’de basin mensuplariyla bir araya geldi. Ukrayna topraklarinda devam eden savas üzerine, Ukrayna ve Rusya taraflarinin Antalya’da bulusmasina deginen Sentop, iki ülke arasindaki barisin tesis edilmesini güçlendirecek adimlar atilmasi gerektigine vurgu yaparak, arabuluculuk rolünü çok önemsemeyen ülkelerin dahi bu konuda sadece arabuluculuk yapabilecek ülkenin Türkiye oldugunu fark ettigini ifade etti.

Sentop, “Su anda Ukrayna, Rusya arasinda silahli çatisma olmakla beraber, bir taraftan da medya üzerinden savasla ilgili yapilan degerlendirmeler, manipülasyonlara dogru ya da yalan bilgi bombardimani yani bir medya savasi cereyan ediyor. Bir taraftan büyük çapli ekonomik, ticari savas var" dedi.



“Savasan ülkelerle görüsebilen tek ülke Türkiye’dir”

Iki ülkeyle birlikte konusabilen tek ülkenin Türkiye olduguna vurgu yapan Sentop, "Savasan ülkelerle görüsebilen tek ülke Türkiye’dir. Çatismanin, savasin bir an önce son bulmasini diliyoruz. Özellikle bir insani kriz de var. Kadinlar, çocuklar ve sivillere yönelik saldirilar var. Insani krizin durdurulmasi çok önemli. Öncelikle acil bir ateskes, sonra ise kalici bir ateskes saglanmalidir. Akabinde ise iki ülke arasinda bölgemizde barisin tesis edilmesini güçlendirecek adimlar atilmali. O zamana kadar Türkiye’nin bu konudaki arabuluculuk rolünü çok önemsemeyen ülkeler dahi bu konuda sadece arabuluculuk yapabilecek ülkenin Türkiye oldugunu fark ettiler" ifadelerini kullandi.

"Türkiye savasla baris arasinda bir köprüdür"

Bugüne kadar ’Oraya mi yakinsin, buraya mi yakinsin’, gibi tamamen soyut, teorik elestirilerle Türkiye’ye saldiranlarin bile bu anlamda adim atabilecek tek ülkenin burasi oldugunu gördüklerini aktaran TBMM Baskani Sentop, "Türkiye savasla baris arasinda da bir köprüdür. Bu bakimdan Türkiye’nin gerçek büyüklügünü anlamak için dünyadaki bu çerçeveden görmek lazim. Kisa sürede bir ateskesin saglanacagini ve sonrasinda savasin sona erecegini düsünüyoruz" seklinde konustu.

Dünyanin 100 yil öncesindeki gibi bir kaos ve karmasa içerisine sürüklenen bir dönemi yasadigini belirten Sentop, bu dönemde Türkiye’ye güvenerek, birlik ve beraberlik içerisinde olunmasi gerektigine vurgu yapti.

“Türk kelimesini kullanan dernekler Yunanistan’da kapatildi”

Yunanistan’in göçmenlere yönelik uyguladigi geri itmeler ve sonrasinda meydana gelen ölümlerle ilgili Avrupa parlamento baskanlarina mektup yazdigini belirten Meclis Baskani Sentop, bu konuda bir kisinden dönüsler oldugunu aktardi. Yasanan krizlerin Türkiye’nin dik durusunu ve kiymetini ortaya çikardigini söyleyen Sentop, birçok ülke meclis baskaninin ateskesi Türkiye’nin saglayabilecegini ifade etti.

Yunanistan’daki Türk derneklerinin isimlerinde ‘Türk’ kelimesini kullanmalari sebebiyle yasaklar getirildigini ve kapatildigini söyleyen Sentop, “Bununla ilgili davalar açilmis ama sonuç alinamamis. Avrupa Insan Haklari Mahkemesi de sözlesmeye aykiri olduguna dair karar almis ama tazminat ödeyip buna davam etmek istiyorlar. Bu Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’ne saygisizliktir. Bununla ilgili bir tedbir de alinmadigini görüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA