Diyarbakir'da Bölgesel Dev Tatbikat Için Hazirliklar Tamamlandi
26 Mart 2022 tarihleri arasinda Diyarbakir ilinde Afet ve Acil Durum hallerinde toplanma, intikal, konuslanma AFAD, UMKE, ANDA, itafiye ve 112 acil saglik ekiplerinin katilimiyla arama-kurtarma tatbikati düzenlenecegi belirtildi. Tatbikatin 25 Mart tarihinde baslayip, 26 Mart aksami tamamlanmasinin planlandigi bildirildi.

Tatbikatta arama kurtarma basligi altinda 4 senaryo planlamasi yaptiklarini aktaran Diyarbakir AFAD Il Müdürü Ilami Çakmak; "1. senaryo kentsel arama kurtarma, il merkezinde 5 adet bina yikilmasi sonucu enkaz altinda kalan vatandaslarin çikarilmasi. 2. senaryo suda arama kurtarma, Dicle ilçesinde bulunan Kralkizi barajinin kapaklarindan birinin kopmasi sonucu, suya kapilan vatandaslara yönelik su alti ve su üstü arama kurtarma çalismalari. 3. dogada arama kurtarma, nehir sularinin yükselmesi sonucu kayaliklarda mahsur kalan vatandaslarimiza yönelik kurtarma çalismalari, 4. senaryo KBRN vakalarinda kurtarma, organize sanayi bölgesinde olusan kimyasal sizintiya maruz kalan vatandaslara ve kirlenen bölgeye yönelik müdahale ile bölgeye lojistik destek saglamaya çalisan kurum araçlarinin olusturdugu yogun trafik nedeni ile kaza yapan kimyasal yüklü bir araca yönelik yangin ve kimyasal numune alinmasi çalismalari yer alacak" dedi.
Diyarbakir Arama Kurtarma Birlik Müdürü Mehmet Karaaslan ise 2022’nin Afet Tatbikat Yili ilan edildigini belirterek "Çesitli illerden gelecek olup Diyarbakir’da konumlandirilan AFAD, UMKE, ANDA, itafiye ve 112 acil saglik ekipleri tatbikat ile ilgili burada gerekli son çalismalarimiza devam ediyoruz, Gerçeklesecek olan dev tatbikata ayni zamanda diger illerden de ekiplerin katilimi birlikte gerçeklestirecegimiz çalismalarimiz AFAD koordinasyonunda tüm ekiplerin katilimi ile devam ediyor" diye konustu.
