Mardin'de Ilk Kez 'Rüptüre Abdominal Aort Anevrizmasi' Ameliyati Yapildi

Mardin’de ilk kez “Rüptüre Abdominal Aort Anevrizmasi” Kiziltepe Devlet Hastanesinde gerçeklestirildi. Ameliyati gerçeklestiren doktorlardan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Mustafa Çelik, basarili bir operasyon yapildigini belirterek, hastanin tedavisinin sürdügünü söyledi.

Mardin'de Ilk Kez 'Rüptüre Abdominal Aort Anevrizmasi' Ameliyati Yapildi
Kiziltepe Devlet Hastanesi Acil Servisine siddetli karin agrisi ve yan agrisi sikayetiyle basvuran 87 yasindaki Saha Büyükaslan isimli hasta, yapilan tetiklerin ardindan sevk edildigi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Mustafa Çelik tarafindan yapilan muayene sonucunda hastanin belirtilen sikayetlerine ek olarak pulsatil, elle hissedilen abdominal kitle ve hipovolemik sok tablosunun da eslik ettigi tespit edildi.

Hastanin çekilen ilaçli Tomografisinde infrarenal abdominal aort anevrizmasinda yirtik görülmesi üzerine acilen ameliyata alindi.

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanlari Mustafa Çelik ve Opr. Dr. Tufan Okumus tarafindan gerçeklestirilen ameliyatta hastada genislemis ve patlamis damar tespit edilmesi üzerine Anevrizmektomi, Hematom bosaltilmasi, aorta bi-iliak bypass greft operasyonu yapildi.

“Hem bizim hem de ilimiz için gurur verici”

Hastanede bu tür basarili ameliyatlarin gerçeklesmesinin gurur verici oldugunu söyleyen Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, “Hastalarimizin kendi memleketlerinde hizmet almalarinin hastalik sürecinde hastalarimizi olumlu yönde etkilemededir. Bu da hastaligin seyrini degistirmektedir. Kiziltepe Devlet Hastanemizde gerçeklestirilen bu basarili ameliyatta emegi geçen hekim arkadaslarimi ve ekip arkadaslarini cani gönülden kutlar, meslek hayatlarinda basarilar dilerim’’ dedi.



“Yüzde 80-90 ölüm mortalitesi olan bir hastalik”

Basarili bir operasyon geçirildigini söyleyen Dr. Mustafa Çelik, “Anevrizma, kan damarlarinin duvarlarindaki zayiflama sonucu bir balon gibi genislemesi olarak da tanimlanmaktadir. Anevrizma’da damar duvari zayiflamis, incelmis ve yirtilma riski mevcuttur. Rüptüre Abdominal Aort Anevrizmasi’nin yüzde 80-90 ölüm mortalitesi olan bir hastalik olmakla birlikte ameliyatinin da ciddi riskleri tasidigi bilinmektedir. Hastamizin su an tedavisi sürüyor ve genel durumunun iyiye gidiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA