Bakan Kurum Açiklamasi 'Kurulu Gücümüzün Yüzde 55'Ini Yenilenebilir Enerji Kaynaklarindan Aliyoruz'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Ingiltere-Türkiye Yesil Finansman Konferansinin ardindan yaptigi açiklamada, Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynaklarina deginerek, “Kurulu gücümüzün yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarindan aliyoruz” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Ingiltere’nin baskenti Londra’da düzenlenen Ingiltere-Türkiye Yesil Finansman Konferansina katildi.
Kurum konferansin ardindan yaptigi açiklamada, “Londra Belediye Baskaninin ev sahipligi yaptigi bu güzel mekanda, Türkiye ve Ingiliz hükümetinin ortaklasa düzenlemis oldugu bu konferansi finans destegini daha da fazla arttirmak adina düzenliyoruz” dedi.
Söz konusu konferansin birçok sektör adina önemli oldugunu ifade eden Kurum, “Bu konferansta bilgi, beceri, tecrübe paylasimlarinin yer aldigi ve finans kuruluslariyla, yatirimci kuruluslarinin bir arada oldugu, Ingiliz hükümetinin de nezdinde, Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi Baskani ve Londra Belediye Baskanin destekleriyle bu süreci yönetiyoruz” dedi.
Türkiye’nin konferansa genis katilim sagladigini aktaran Kurum, “Türkiye olarak, Hazine ve Maliye Bakanimiz, Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz, diger bakanliklarimiz ve yardimcilarimiz, belediye baskanlarimiz ve özel sektörden sivil toplum kuruluslarimizin temsilcileriyle ülkemizi güçlü bir sekilde burada temsil ediyoruz” dedi.
Kurum, “Iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda yesil finansmana erisim noktasinda ilave firsatlari ve projeleri burada degerlendirecegiz. Yaptigimiz müzakere çerçevesinde 3 milyon 157 bin dolarlik bir finansmani ülkemize kazandirdik” ifadelerini kullanarak, “3 yil içerisinde enerji, ulasim, tarim, çevre ve sehircilik sektöründe de yerel yönetimlerde iklime uyum anlaminda bu finansmani kullaniyor olacagiz” dedi.
“2053 net sifir emisyon hedefi dogrultusunda adimlarimizi daha da kararli atiyor olacagiz”
Ilave finansman ve projelerin istisare edildigini belirten Kurum, “Buradan çikacak neticeler çerçevesinde de Cumhurbaskanimizin ortaya koymus oldugu 2053 net sifir emisyon hedefi dogrultusunda adimlarimizi daha da kararli atiyor olacagiz” dedi.
“Kurulu gücümüzün yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarindan aliyoruz”
2021 Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi Baskani Alok Sharman ile birebir görüsmesine deginen Kurum, “Birebir gerçeklestirdigimiz toplantida ise Alok Sharman’a ‘Günes çiktigi zaman Londra’da insanlar, parklara bahçelere çikiyorlar’ latifesini yapmistim” ifadelerini kullanarak, “Biz ise ülke olarak ciddi anlamda günes alan bir ülkeyiz. Kurulu gücümüzün yüzde 55’i yenilenebilir enerji kaynaklarindan aliyoruz. Bugün ise çok önemli bir süreç yasiyoruz” dedi.
“Avrupa’da 6’nci, Dünya genelinde de 13’ncü ülkeyiz”
Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte milli enerji politikasinin ne kadar önemli oldugunun ortaya çiktigini aktaran Kurum, “Bu sürece Avrupa hazirliksiz yakalanmistir. Biz onlara latife ile günesleri olmadigini söyledik. Onlar da deniz üzerinden elde edilen rüzgar enerjisi kaynaklarindan yararlaniyorlar. Bizler de bu enerji kaynaginin sayisini artiracagiz. Su an yapmis oldugumuz projeler de Avrupa’da 6’nci, Dünya genelinde de 13’ncü olan bir ülkeyiz” dedi.
“217 farkli kararimiz var”
Konferansta çok önemli neticeler ve kararlar aldiklarini ifade eden Kurum, “217 farkli kararimiz var. Enerji alaninda ise milli enerji politikasini ortaya koyacagiz. Ulastirma Bakanligimizin, bundan sonraki mikro mobiliteye önem verdigi, demiryollarinin sayisinin artirildigi, ulasimda ve ticarette daha fazla kullanildigi bir politika olacak. 2023’te çikacak olan elektrikli otomobilimiz ile birlikte, hibrit araç ve elektrikli araç kullanilmasi yönünde çalismalarimizi artiracagiz. Tarim alaninda ise suyun daha tasarruflu kullanildigi, daha çok ürün elde edildigi yöntemlerin ortaya koyuldugu, döngüsel sanayi ve ekonominin ön planda oldugu, çevre ve sehircilik alaninda binalarin neredeyse sifir enerjili bina olmasi ve ormanlasma çalismalarinin artirildigi birçok baslikta bu konulari tartistik ve 217 karari ortaya koyduk. Cumhurbaskanimiz, bu neticede ülkemizin vizyonuna iliskin karari milletimizle paylasacaktir” dedi.
