Yanlis Kullanimda Sagliga Zarar Veren Antibiyotiklerin Dünyada Ekonomiye Maliyeti 100 Trilyon Dolar Olarak Ön Görülüyor

Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekim Yardimcisi Uzm. Dr. Sanmak, antibiyotiklerin agri kesici ve ates düsürücü olmadigini ve yanlis kullaniminda saglikta ciddi zararlara yol açabilecegi uyarisinda bulundu.

Yanlis Kullanimda Sagliga Zarar Veren Antibiyotiklerin Dünyada Ekonomiye Maliyeti 100 Trilyon Dolar Olarak Ön Görülüyor
Bashekim Yardimcisi Uzm. Dr. Sanmak, su ana kadar üretilen 100’den fazla antibiyotigin pek çoguna mikroplar direnç gelistirmis durumda oldugunu, bu dirençli mikroplardan dolayi 2050 yilina kadar tüm dünyada 10 milyon kisinin ölecegi tahmin edilmekte oldugunu öne sürdü.

“Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde gereksiz antibiyotik kullanimi yaygin”

Tüm dünyada ekonomiye ek maliyeti ise 100 trilyon dolar olacagi öngörülmekte olan antibiyotiklerin yanlis kullanimda insan sagligina ciddi derecede zarar verdigini ifade eden Sanmak, “Antibiyotikler sadece zararli patojenler için ve sadece doktor reçetesi ile alinip kullanilmasi gereken kimyasallar. Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde gereksiz antibiyotik kullanimi yaygin. Antibiyotik aslinda insan hayatinda o kadar eski degil. 1928 yilinda ilk Alexander Fleming tarafindan penisilinin bulundugunu ve büyük bir bulustu olmasi hasebiyle Nobel Tip ödülü aldi. Bundan sonra 100’e yakin antibiyotik kesfedildi. Ancak günümüze kadar birçok antibiyotik gereksiz kullanimindan dolayi bakteriler direnç gelistirdi. Bölgemizde gereksiz kullanimdan dolayi direnç gelistirmesi yüksek. Hatta bazi hastalarimiz aile hekimlerimize israrla antibiyotik kullanmak istediklerini söylüyor. Bu nedenden dolayi bölgemizde kullanimi yüksek” dedi.



“Antibiyotikler ates düsürücü degildir”

Antibiyotiklerin ates düsürücü ve agri kesici özellikleri bulunmadigini vurgulayan Sanmak, “Sadece bakterilerde etkilidir. Örnegin, çocuk nezle ise veya soguk alginligi ise hiçbir etkisi yoktur. Anneler sadece gereksiz olarak antibiyotik kullanmis oluyorlar. Çocuklarinin bir sonraki hastaliginda eger bu bakteriyel bir hastaliksa daha zor bir tedavi edilmesine neden oluyorlar. Bundan dolayi kesinlikle gerekli muayene ve gerekli tetkikler yapilmadan antibiyotik kullanilmamasi gerekiyor” diye konustu.

Antibiyotiklerin Türkiye’de su an sadece doktor reçetesi ile verildigine deginen Sanmak, “Çocugun veya yetiskin bireyin ilk atesi çiktiginda evde yarim kalmis antibiyotikler veya daha önceden bulunup kullanilmamis olan antibiyotikler kullanilabiliyor. Antibiyotigi ilk önce yarim birakmamak gerekiyor. Tam olarak kullanmak gerekiyor. Antibiyotikler sadece dogru dozda, dogru zamanlarda ve dogru bakteriye dogru antibiyotik kullanildiginda yararlidir. Bunlarin kullaniminin bir uzman tavsiyesi ve reçetesi ile olmasi gerekiyor. Eger böyle yapmazsak biz öncelikle kendimize zarar veriyoruz” seklinde konustu.



“Vücudumuzdaki yararli bakterilerle yasiyoruz, onlar bir organimiz gibi”

Yararli bakterilerin insan vücudunda kalp, karaciger ve diger organlar gibi gerekli oldugunun önemine deginen Sanmak, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yanlis kullanimda bagirsak floramizi bozuyoruz. Kendi vücudumuzda yararli bakterilerde yasiyoruz aslinda. Yararli bakteriler vücudumuzda karaciger, akciger gibi organimiz sayilir. Bunlara zarar veriyoruz. Bizim nasil kalbimiz için zararli bir sey tüketmememiz gerekiyorsa antibiyotigin de gereksiz kullanimi bu organlarimiza, yararli bakterilerimize zarar vermektedir. Sonuçlari nedir? Öncelikle kisa vadede bagirsak problemleri ve ishale neden olabiliyor. Uzun vadede astim, diyabet ve obezite gibi hastaliklara neden oluyor. Hatta bazi zamanlarda kansere bile neden oldugu iddia ediliyor. Bundan dolayi kullanmamiz gerekiyor.”

Gereksiz antibiyotik kullanimi veya kullanilmasi gerektiginde yararli bakterileri korumak için yapilmasi gerekenlere deginen Sanmak, “Öncelikle bir denge var sistemimizde buna biz mikrobiyata diyoruz. Mikrobiyota insan ile bakteriler arasinda bir dengedir. Bu dengeyi korumak için öncelikle gereksiz antibiyotikleri kullanmamamiz gerekiyor. Fakat sonrasinda eger kullanirsak probiyotikli besinlerimiz var. Yogurt gibi besinler kullanabiliriz. Bol yesillikli besinler tüketerek bagirsak sistemlerimizi rahatlatabiliriz. Bu sekilde bu dengeyi koruyabiliriz. Burada yine de kritik nokta gereksiz antibiyotik kullanimi. Bu psikolojik bir etki olabiliyor. Örnegin insanlar kendini hasta hissettiginde antibiyotik kullandiklarinda kendilerini rahatlamis hissediyorlar. Bunun psikolojik etkisinden baska bir etkisi yok ne yazik ki. Kesinlikle bu antibiyotikleri bakteri enfeksiyonlari disinda yararli degil” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA