Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Batili Ülke Liderlerini Ukrayna'ya Davet Etti

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, batili ülkelerin liderlerini imaji bir biçimde Ukrayna’ya davet ederek, ülkesinin hava sahasinin kapatilmamasina ilginç davet yöntemiyle tepki gösterdi. Zelenskiy, "Ukrayna’nin tüm dostlarini Kiev’e davet ediyorum. Burasi tehlikeli olabilir, çünkü gökyüzümüz henüz Rus füzeleri ve uçuslara kapanmadi" dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Çekya Basbakani Petr Fiala, Slovenya Basbakani Janez Jansa, Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki ve Polonya Basbakan Yardimcisi Jaroslaw Kaczynski’yi Ukrayna’nin baskenti Kiev’deki baskanlik ofisinde agirladi. Gündüz gerçeklesen bu ziyareti, Rusya’nin ülkesine saldirisinin 20. gününe dair yaptigi açiklamada degerlendiren Zelenskiy, bu ülke liderlerine ve heyetlerine tesekkür etti. Bu isimlerin Kiev’i ziyaret ederek cesurca bir adim attigindan bahseden Zelenskiy, "Onlarla karsilikli olarak konusmaktan memnun oldum. Kiev’imizin isgalciler için dogrudan bir hedef oldugunu düsündügümüzde dostlarimizin burada olmasi çok önemli ve cesurca. Liderlik böyle tezahür ediyor" ifadelerini kullandi. Bu ülkelerin liderlerinin Kiev’i ziyaretini örnek göstererek, Ukrayna hava sahasini kapatmayan NATO ve batili ülkelerin liderlerini ülkesine davet yoluyla imali bir mesaj gönderen Zelenskiy, "Ukrayna’nin tüm dostlarini Kiev’e davet ediyorum. Burasi tehlikeli olabilir, çünkü gökyüzümüz henüz Rus füzeleri ve uçuslara kapanmadi. Hava gücümüzün güçlendirilmesi karari henüz alinmadi. Uçak almadik. Fakat tüm dünya insanlarinin gözleri artik baskentimize, Ukraynalilara çevrilmis durumda. Böylece bizimle olan herkes minnettarlik alacak. Sadece bizim degil diger milletler de" dedi.

"Kararlarin, Ukrayna’nin çikarina olmasi zaman aliyor"

Rus ve Ukrayna heyetleri arasinda müzakerelerin sürdügünü hatirlatan Zelenskiy, "Donbass’ta 8 yillik savas, 20 günlük genis çapli isgal. 3. hafta bitti. Hepimiz baris istiyoruz. Mümkün olan en kisa sürede. Hepimiz zafer istiyoruz. Hala savasmaya ihtiyacimiz var. Heyet, çok zor da olsa Rusya ile müzakereler üzerinde çalisiyor. Kararlarin, Ukrayna’nin çikarina olmasi zaman aliyor" ifadelerini kaydetti.

"Öldürülenler arasinda bir de general var"

Ruslara verilen agir kayiplardan da bahseden Zelenskiy, "Kuzeyde, doguda ve ülkemizin güneyinde düsman, teçhizatini, yüzlerce askerini ve düzinelerce subayini kaybetti. Öldürülenler arasinda bir de general var" diye konustu.

"Isgalcilere, tedavisi süren Ukraynalilara bundan sonra ne olacagi sizin eylemlerinize bagli"

Konusmasinin sonunda Rus halkina seslenen Zelenskiy, "Rus halki, gerçek bilgilere sahip olanlar bu savasin nasil sonuçlanabilecegini anlayabilir. Utanç, yoksulluk, yillarca izole yasam. Isgalcilere, tedavisi süren Ukraynalilara bundan sonra ne olacagi sizin eylemlerinize bagli" diyerek, Rus halkini savas karsiti tavir almaya davet etti.

"Savasa karsi çikmazsaniz uluslararasi toplum sizi her seyden mahrum eder"

Rusya’nin yöneticilerine de mesaj gönderen Zelenskiy, "Rusya Federasyonu’nun tüm yetkililerine, mevcut hükümetle ilgili herkese dogrudan sunu söylemek istiyorum. Görevde kalirsaniz ve savasa karsi çikmazsaniz, uluslararasi toplum sizi her seyden mahrum eder. Yillarca kazandiginiz her seyden. Suanda bu yapiliyor" dedi.

Kaynak: İHA