Rektör Kizilay'dan Aldiklari Belgeler Vurgusu

Malatya Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay yaptigi açiklamada, 2021 yilinda özellikle aldiklari belgelerin vurgusunu yaparak, Uluslararasi Yilin Üniversitesi ile Yesil Kampüs seçilmelerinin önemli oldugunu bildirdi.

Rektör Kizilay'dan Aldiklari Belgeler Vurgusu
Inönü Üniversitesi’nin 2021 yili faaliyet raporu yayimlandi. Inönü Üniversitesi’nin 2021 yili faaliyet raporu önsözüne açiklama yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay, “Üniversitemiz International Achievements Research Center’in (IARC) düzenledigi “Uluslararasi Yilin Üniversitesi” degerlendirmesinde “Üniversite Kampüsü” kategorisinde “2021 Yilinin Üniversitesi” seçildi. 2021 yilinda üniversitemiz “Yesil Kampüs” (Green Metric) kategorisinde dünyadaki ilk 500 üniversite arasindaki yerini korumaya devam etti ve 310. sirada yer aldi. Engelsiz Üniversite kapsaminda engelli vatandaslarimizin rahat erisebilecegi mekânlar olusturulmaya devam edildi. Üniversitemizde var olan yenilenebilir enerji sistemlerinin kapasitelerini artirma çalismalarimiz devam etmektedir. Teknokent merkezimizin enerji ihtiyacini karsilayacak GES santralinin insaatina 2021 yili Ekim ayinda baslandi. Projenin mayis ayinda tamamlanmasi planlandi. Üniversitemizin mevcut su kaynaklarinin verimli kullanilmasi için uygulamaya konulan Akilli Su Yönetimi Projesi ile kurulan otomasyon sistemi sayesinde 2021 yilinda önemli ölçüde su ve enerji tasarrufu saglandi. iv 2021 yili içerisinde yüz yüze ve çevrim içi yürütülen etkinlikler sayesinde ögrencilerimizin ders disi kazanimlarini destekleyecek çok sayida kültür ve sanat etkinligi gerçeklestirildi.

Bu etkinliklerden üniversite mensuplari ve halkimiz da büyük ölçüde istifade etti.

Bütün faaliyetlerimizde Kalite Güvence Sistemini esas alarak çalismaktayiz. Üniversitemiz, yaptigimiz basvuru üzerine 2021 yilinda YÖKAK tarafindan Kurumsal Akreditasyon (KAP) sürecine alindi. Dokuz kisiden olusan ve içinde bir yabanci uzmanin da yer aldigi akreditasyon takimi üniversitemizi Ekim 2021 tarihinden itibaren izlemeye ve degerlendirmeye basladi.

Üniversite olarak amacimiz 2022 yilinda YÖKAK tarafindan kurumsal akreditasyon kapsaminda akredite edilen bir üniversite olmaktir. Üniversitemiz 2019 yilindan beri TS EN ISO-9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahiptir. TSE tarafindan 2021 yili yillik tetkikleri Ocak 2022 tarihinde yapildi ve sonucunda belgenin geçerliliginin devami karari alindi. 2016 yilinda hazirlanan ve 2017 yilindan itibaren uygulamaya konulan 2017-2021 Stratejik Planinin uygulama dönemi tamamlanmis, planda yer alan amaç ve hedeflere 2021 yili sonu itibariyle ulasilmistir. Bazi hedeflerde ise planlananin üzerinde gelisme saglanmistir. Ayni kapsamda 2021 yilinda 2022-2026 dönemini içeren yeni Stratejik Plan’imiz hazirlandi ve 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulamaya konuldu. Yeni Stratejik Plan’imizda ülkemizin en gelismis üniversitelerinden biri olarak insanliga yararli bilgi üretmeyi, yetkin bireyler yetistirmeyi ve saglik basta olmak üzere topluma nitelikli hizmet vermeyi temel misyon olarak kabul ettik. Egitim, arastirma ve saglik alaninda dünyada referans alinan bir üniversite olma vizyonunu kabul eden üniversitemiz, geleneksel ve tarihi degerlerimizden güç alarak insani degerlere saygili bir yönetim anlayisiyla arastirma odakli hareket etmeyi, uluslararasilasmayi ve girisimciligi tesvik etmektedir. Üniversitemiz 2022-2026 Stratejik Plan döneminde egitim ögretim, arastirma-gelistirme, topluma hizmet, bilimsellik, yenilikçilik, seffaflik ve hesap verebilirligi benimseyen bir kalite anlayisini esas alarak bu misyon ve vizyonu saglamayi amaçlamaktadir” ifadelerine yer verdi.

“Karaciger nakil sayisi 231’dir”

2021 yili içinde yapilan karaciger nakil sayisinin 231 olduguna dikkat çeken Kizalay, “Turgut Özal Tip Merkezimiz karaciger naklinde Avrupa birincisi ve dünya ikincisidir. Hastanemiz bugün itibariyle ince bagirsak nakli konusunda Türkiye’de faal durumdaki tek merkezdir. Kök hücre ve kemik iligi naklinde 2021 yilinda kamu ve üniversite hastaneleri arasinda en fazla nakil yapan hastaneyiz. Çocuk kemik iligi nakli alaninda Kayseri’nin dogusunda tek merkez konumundayiz. Kornea naklinde gün geçtikçe iddiamizi artiriyoruz. 2021 yili içerisinde Sürekli Egitim Merkezimiz tarafindan, küresel salgina ragmen yüz yüze ve çevrim içi sekilde olmak üzere 2.285 kisiye çesitli alanlarda sertifika programlari düzenlenmis ve egitimler verilmistir” dedi.

Yeni stratejik planda bes amaç ve bu amaçlara ulasmak için 24 hedefin belirlendigine parmak basan Kizilay, “ 18 Haziran 2021 tarihinde ihalesi yapilan ve 18.143 metrekare kapali alandan olusan Dis Hekimligi Uygulama ve Arastirma Hastanesinin insaati hizla devam etmektedir. Nisan 2023 tarihinde tamamlanmasi planlanan Dis Hastanemiz hizmete açildiginda Malatya ve bölge için önemli bir saglik merkezi olacaktir. Yine 2021 yili içerisinde hayirsever is adamimiz tarafindan yapimi üstlenilen 1.930 metrekare taban alani olan, iki kres sinifi, bes anaokulu v sinifi, yemekhane, idari ve diger fonksiyonel alanlardan olusan “Mustafa Fuat Kaplan Okul Öncesi Egitim ve Kültür Merkezi” insaati bitme asamasina geldi. Üniversitemizin 47 yillik tarihinde bir ilk olarak “Kampüs Uygulama Master Plani” hazirlanmis ve 2018 yilindan itibaren uygulamaya konulmustur. 2021 yilinda da kampüs içerisinde yapilan imar, yol açma ve agaçlandirma gibi faaliyetler Master Plan çerçevesinde devam etti. Üniversitemizi güneyden çevreleyen ve büyük ölçüde tamamlanan 50 metre genisligindeki Üniversite Bulvari’nin her iki yanindaki bisiklet ve yaya yollarinin agaçlandirilmasi çalismalari büyük ölçüde tamamlandi. 2020 - 2021 Egitim Ögretim Yili bahar döneminde Covid-19 salgini nedeni ile ögrencilerimizin büyük bir kismi yüz yüze egitim alamadi. Buna ragmen spor alanlarimiz açik tutuldu ve gerekli tedbirler alinarak çalisanlarimizin ve ögrencilerimizin özellikle açik spor alanlarindan faydalanmalari saglandi” seklinde konustu.

2021 yilinda 85 ögrenci toplulugunun 223 etkinlik düzenledigini ve bu etkinliklere 20 bin 750 ögrencinin katildigini bildiren Kizilay, daha sonra açiklamasini özetle söyle tamamladi:

“ Toplumun maddi ve manevi refahinin saglanmasinda üniversitelerin rolü oldukça önemlidir. Üniversite olarak ülkemizin ihtiyaç duydugu nitelikli insan kaynagini yetistirme ve bilgi üretmeye devam edecegiz. Bilim, sanat ve kültürel etkinliklerde kamu kurumlari, özel sektör ve sivil toplum kuruluslari ile is birligimizi sürdürecegiz. Malatya ve çevresinin egitim, saglik, sanat, spor, tarih, kültür, tarim, sanayi ve hizmet sektöründeki potansiyelinin ortaya çikarilmasi, gelistirilmesi ve degerlendirilmesinde öncülük yapmaya devam edecegiz. Halktan ve sehrimizden kopuk olmayan bir yönetim anlayisiyla üniversitemizi sehrimizle bütünlestirmeye gayret ediyoruz. Malatya’mizin yükselisi sehir ve üniversite birlikteligi ile daha da ivme kazanacaktir. 2021 yilinda üniversitemizde yapilan faaliyetleri içeren ve 5018 sayili Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 41. maddesi geregince hazirlanan “Inönü Üniversitesi 2021 Yili Faaliyet Raporu” seffaflik ve kurumsal hesap verebilirligin bir geregi olarak kamuoyunun bilgisine sunulmustur.”
Kaynak: İHA