Biden, Ukrayna'ya 13,6 Milyar Dolarlik Yardimi Içeren Tasariyi Onayladi

ABD Baskani Joe Biden, Ukrayna’ya 13,6 milyar dolarlik bir yardim fonu içeren ve ABD hükümetinin kapanmasini önlemek amaciyla hazirlanan finansman tasarisina onay verdi.

ABD Baskani Joe Biden, önümüzdeki hafta Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirisiyla ilgili NATO liderleriyle görüsmek üzere Belçika’nin baskenti Brüksel’e gideceginin açiklanmasindan kisa bir süre sonra, hükümetin kapanmasini engelleyecek finansman tasarisina onay verdi. Biden, ABD’nin Ukrayna’daki savunma destegine 13,6 milyon dolarlik bir yardim fonunu içeren ve toplamda 1,5 trilyon dolar degerindeki finansman tasarisi ile federal hükümetin kapanmasindan kaçinilacak tasariyi imzaladi. ABD Baskani Biden yaptigi açiklamada, "Hükümetin açik kalmasini saglayan ve Ukrayna’ya tarihi bir 13,6 milyar dolarlik fon saglayan, Iki Partili Hükümet Finansman Tasarisini imzaladim" ifadelerini kullandi.

Tasari ile 13,6 milyar dolarlik fon Ukrayna’yi destekleyecek

Tasari ile 13,6 milyar dolarlik fon, Ukrayna savunmasini güçlendirmek, Rusya ekonomisini engellemek ve savas nedeniyle yerinden edilmis sivilleri desteklemek için ayriliyor. Fonun ayrica diger Dogu Avrupa ülkelerine ve bölgesel müttefiklere savunmalarini güçlendirmek, enerji kaynaklarini ve siber güvenlik ihtiyaçlarini korumak için ve insani, ekonomik yardim saglamak için kullanilacagi belirtildi.

Öte yandan toplamda 1,5 trilyon dolarlik finansman mevzuati, korona virüs (Covid-19) ile mücadele dahil olmak üzere, ABD’deki okullar, barinma, çocuk bakimi, yenilenebilir enerji, biyomedikal arastirma, topluluklara kanun yaptirimi hibeleri ve beslenme programlari için yogunlastirilmis harcamalara ayrilacak. Ayrica tasaridaki 1,5 trilyon dolarlik bütçe ile ABD’de, 30 Eylül’e kadar sürecek olan cari yil için hükümet finanse edilecek. Baskan Biden, tasariyi imzalamadan önce yaptigi bir açiklamada, "Ülkelerini savunan cesur Ukrayna halkina destegi artirmak için daha da ilerliyoruz" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA