Istinaf, Adnan Oktar Organize Suç Örgütü Davasinda Verilen Karari Usulden Bozdu

Istinaf mahkemesi, Adnan Oktar organize silahli suç örgütüne yönelik 84’ü tutuklu 215 sanigin yargilandigi davada yerel mahkemenin verdigi karari usulden bozdu. Ceza Dairesi, 68 sanigin tahliyesine hükmederken, aralarinda Adnan Oktar’in da bulundugu 16 sanigin ise tutukluluk halinin devamina hükmetti.

Istinaf, Adnan Oktar Organize Suç Örgütü Davasinda Verilen Karari Usulden Bozdu
Adnan Oktar organize silahli suç örgütüne yönelik 84’ü tutuklu 215 sanigin yargilandigi dava 11 Ocak 2021 tarihinde karara baglanmisti. Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi, örgüt elebasi Adnan Oktar’i “Suç islemek amaciyla suç örgütü kurma”, “Askeri casusluk”, “FETÖ üyesi olmamakla birlikte FETÖ’ye yardim”, “Birden fazla çocugun nitelikli cinsel istismari”, “Birden fazla kisiye karsi nitelikli cinsel istismar”, ”Kisiyi hürriyetinden yoksun birakma”, ”Eziyet” ve “Kisisel verilen kaydedilmesi” gibi birçok suçtan 1075 yil 3 ay hapis cezasina çarptirmisti.

Adnan Oktar ve örgüt yöneticilerine 9’ar bin yil hapis

Ayrica örgütün yöneticisi konumunda olan saniklar Adnan Oktar, Tarkan Yavas, Mehmet Noyan Orcan, Halil Hilmi Müftüoglu, Bora Yildiz, Ibrahim Tuncer, Ulviye Didem Ürer, Aylin Atmaca, Alev Babuna, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar, Yeliz Sucu, Aysegül Hüma Babuna ve Fatma Ceyda Ertüzün toplamda 9’ar bin yil 803’er yil 6’sar ay hapis cezasina ve 400’er bin 500’er lira para cezasina çaptirildi. Diger saniklar da ‘örgüt üyeligi’ ve ‘cinsel suçlar’ basta olmak üzere birçok suçtan degisen oranlarda hapis cezasina mahkum edildi.

Istinaf Mahkemesi karari usulen bozdu

Dosya Istinaf Mahkemesine tasindi. Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi dosya üzerindeki incelemesini tamamladi. Daire kararinda, açilmamis davalar hakkinda hüküm kuruldugunu, bunun kesin hukuka aykirilik hallerinden kabul edildigini belirtti.

Kaçakçilik ve resmi belgede sahtecilik suçlarindan açilan davalarda görevli ve yetkili olan uzman agir ceza mahkemesine görevsizlik karari verilmesi gerekirken mahkemenin görevsiz olarak karar verildigi kaydedildi.

‘Magdurlar dinlenmeden hüküm kuruldu’

Bazi suçlardan dolayi magdur olan kisilerin durusmaya davet edilerek sikayetlerinin sorulmasi gerekirken yokluklarinda davaya devam edildigi ve hüküm kuruldugu vurgulandi. Kararda, ayni suçun müsterek faili oldugu iddiasiyla dava açilan ve Istanbul 11. Agir Ceza Mahkemesi’nde görüldügü anlasilan dosyanin birlikte görülmesinde zorunluluk bulundugunun da gözetilmedigi de belirtildi.

‘Uzlasma prosedürü uygulanmadi’

Ceza Dairesi, bir kisim saniklar hakkinda uzlasma prosedürü uygulamaksizin karar verildigini kaydederek, örgüt üyeligi, örgüt yöneticiligi, cinsel dokunulmazliga karsi suçlar, FETÖ’ye yardim, siyasi ve askeri casusluk gibi suçlar yönünden eksik kovusturma ile hatali degerlendirme sonucu hüküm kurulmasi sebebiyle yerel mahkemenin kararinin usulen bozuldugunu kaydetti.



68 saniga tahliye

Bozma karari ile birlikte, toplam 68 tutuklu sanigin tutuklulukta geçirdikleri süre, haklarindaki hükümlerle ilgili bozma nedenlerini göz önünde bulundurularak tahliyelerine hükmedildi. Adnan Oktar’in da aralarinda bulundugu örgüt yöneticisi konumundaki 16 sanigin ise tutukluluk halinin devamina karar verildi.

Usulü eksikliklerin giderilmesi için dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi.
Kaynak: İHA