Mersin'de 28 Yil Sonra Mart'ta Zirai Don Nöbeti

Aybar kar firtinasi ülke genelinde birçok ilde etkili olurken sicakligi da düsürmesi nedeniyle İçelli üreticiler 28 yil sonra Mart ayinda örtü altinda yetistirdikleri sebzeler için zirai don nöbeti tutmaya basladi.

Mersin'de 28 Yil Sonra Mart'ta Zirai Don Nöbeti
Ülke genelinde bir çokilde kar yagisi ve soguk hava 4 gündür etkili oluyor. Yilin 11 ayini yaz havasi gibi geçiren İçel’de de bu kis çetin geçti. Aybar kar firtinasinin yer yer 500 rakima kadar etkili oldugu kentte çiftçileri de zirai don korkusu saldi. Bu yüzden örtü altinda üretim yapan çiftçiler, sicakligin gece sifirin altina inmesiyle birlikte seralardaki sicakligi 5-6 derece arasinda tutmak için bugün sobalari yakti nöbete basladi.

Zaman zaman seralardaki sicaklik 2-3 derecelere kadar inerken, nöbette olan çiftçiler sobalarinin ateslerini yenileyerek ürünlerini korumaya basladi.

Erdemli ilçesinde de örtü altinda domates yetistiren çok sayida çiftçi nöbet tuttu. Bu kisin çetin geçtigini belirten çiftçiler, 1993 yilindan sonra ilk defa Mart ayinda bu kadar soguk havanin etkili oldugunu ve her kis bir haftaya kadar tuttuklari nöbetin bu kis 20 güne kadar uzadigini kaydetti.



En son 1993 yilinda zirai don olmustu

Domates üretimi yapan çiftçilerden Yusuf Yilmaz, “Mart ayinda zirai don nöbeti tutuyoruz. En son 1993 yilinda zirai don olmustu. Biz kis bitti derken tekrar kendini gösterdi. Seralarda sicakligin 5-6 derece olmasi lazim. Bu sene kis çok çetin geçti. Sobalarimizi yaklasik 15-20 gün yaktik. Normalde 5-6 gün bilemedin bir hafta yakardik. Mart ayindayiz halen sobalarimizi yakiyoruz. Zirai donun Cuma gününe kadar devam edecegi tahmin ediliyor ama en riskli bugün. Seranin içerisi 2 dereceydi sobayi yaktiktan sonra 5-6 derecelere geldi” dedi.



"Ürünlerin tamamini kaybetme riski var"

Geçtigimiz yillarda Mart’in 20’si gibi hasada basladiklarina dikkat çeken çiftçilerden Muharrem Gül, ”Hava muhalefeti bizim hasadimizi bir ay erteledi. Ülke ekonomisine katki sunmak için ugrasiyoruz. Daha da biz bu nöbeti 4-5 gün daha tutmak zorundayiz” diye konustu.

Bu yil Mart ayinin dert ayi oldugunu söyleyen üreticilerden Abdurrahman Aslan ise “Mart ayinda bu sogugu uzun yillardan beridir görmüyorduk. Bu yil mevsim gerçekten kötü gidiyor su ana kadar. Yagmur bereket ama çiftçiler için biraz eziyete dönüstü bu yil. Ürünün gelismesine gecikmeye ve hasta olmasina neden oluyor. Her türlü zarari var. Insallah en kis zamanda havalar düzelir diye dua ediyoruz. Bugün zirai don nöbetindeyiz, uyuyakalirsak bu ürünlerin tamamini kaybetme riski ile karsi karsiyayiz. Uyku yok bu gece de, önümüzdeki geceler nasil olacak bilmiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA