Ürologlardan Prostat Hastalarina Müjde Açiklamasi 'Prostatiniz Yerinde Kalacak'

Antalya’da düzenlenen 7. Ulusal Minimal Invaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi’nde konusan Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, “Topluma iletilecek mesajlardan bir tanesi sudur; robotta tek firma çagi bitiyor. 10 firma daha yeni robotlar icat etti. Prostat kanserinin ölümcül olmayan formlari var. Bu cihazlar

Ürologlardan Prostat Hastalarina Müjde Açiklamasi 'Prostatiniz Yerinde Kalacak'
Türkiye’de de artmaya basladi.

Erkeklere müjdeliyoruz, prostatiniz yerinde kalacak insallah. Herkesi cesur adimlar ile ürologlara bekliyoruz” dedi.

Minimal Invaziv Üroloji Dernegi tarafindan düzenlenen 7. Ulusal Minimal Invaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi, 10-13 Mart tarihleri arasinda Antalya’da gerçeklestirildi.

Kongrede üroloji alaninda uygulanan en güncel tani yöntemleri ve minimal invaziv cerrahi teknikler ayrintili bir sekilde alaninda yetkin Türk ve yabanci hocalar tarafindan sunuldu. Kongrede Türkiye’de çesitli kliniklerin gönderilen 52 video sunumu ve 113 sözlü sunum kabul edilirken, üç gün boyunca interaktif bir ortamda katilimcilarin ve deneyimli

hocalarin degerlendirmelerine sunuldu.

Kongre hakkinda açiklamalarda bulunan Minimal Invaziv Üroloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Ender Özden, ”2011 yilinda kurmus oldugumuz dernegimizin 10. yilini kutluyoruz. 2012 yilinda aktivitelere baslamistik. 7. kongremizi düzenliyoruz. Biz dernek kurulmadan önce kongre yapmaya basladik. Meslektaslarimiz ile 2 yilda bir araya gelerek gelismeleri ve tecrübeleri paylasiyoruz. Katilim açisindan en yüksek katilimli kongre oldu. Istedigimiz ve hedefledigimiz ölçüde kongremizi yaptik” dedi.



“4 ayri oturumda 8 ameliyat oldu”

Kongrenin önemli özelliklerinden birisinin canli cerrahi oldugunu belirten Özden, “Tecrübeli meslektaslarimizin ameliyatlarini canli olarak yapmasi ve paylasmasi çok önemlidir. Yogun bir program oldu. 4 ayri oturumda 8 ameliyat oldu. Türkiye’nin farkli noktalarinda yapilan ameliyatlar canli olarak paylasildi. Sorular aninda soruldu ve cevaplandi. Teknolojinin verdigi imkanlar dahilinde verimli bir sekilde kullandik. Ameliyatlarin büyük bir kismini tas ameliyati olusturdu. Tas hastaligi bizim ülkemizde önemli bir saglik problemidir. Dünyadaki son gelismeleri meslektaslarimiz ile paylastik. Kongremizde 10 tane yurt disinda üroloji anlaminda dünyaca taninan meslektaslarimiz ile bir araya geldik” diye konustu.



“Teknolojideki gelismeler hizla devam ediyor”

Kongrede tas hastaliginin önemli bir yer tuttugunu belirten Özden, açiklamasini söyle sürdürdü:

“Teknolojideki gelismeler hizla devam ediyor. Bunlari da konustuk. Prostat kanseri de erkekler için önemli bir saglik sorunudur. Bu konuda tüm detaylari ile konusuldu. Prostatin iyi huylu büyümesi ile ilgili son gelismeler konusuldu. Bunlarin hedefi hastalarimizin hayat kalitelerini daha az düsürecek sekilde bu islemleri yaparak sagliklarina kavusturmak. Teknoloji ile ilgili gelismeler yurt disindaki bilim insanlari ile de konustuk.”

“Ingiltere’de toplam 10 tane MR cihazi var, bizde kasaba basina 10 tane MR düser”

Minimal Invaziv Üroloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen ise keyifli bir kongre düzenlediklerini belirterek, “Topluma iletilecek mesajlardan bir tanesi sudur; robotta tek firma çagi bitiyor. Çok meshur bir firmanin kendine has özellikleri bir yana konuluyor. 10 firma daha nerede ise yeni robotlar icat etti. Önümüzdeki 10 yil bir sürü oyuncagimiz olacak. Ameliyathaneler oyuncaklar ile dolacak. Ingiltere’de toplam 10 tane MR cihazi var. Bizde kasaba basina 10 tane MR düser. Hemen her yerde robotumuz olacak. Ekonomik olarak bunlari destekleyecek miyiz bilmiyorum. Prostat biz erkekler için ciddi bir sorun. Basindan itibaren dert; cinsel hayatimizin bir parçasidir. Modern çag yavas yavas kanserdeki organ koruyucu yaklasimini prostatta da yapmaya basladi.

Meme kanserinde bakiyorsunuz her ser yerinde duruyor. Simdi prostati da koruyacak aletlerimiz var” dedi.



“Erkeklere müjdeliyoruz, prostatiniz yerinde kalacak insallah”

Prostat kanserinde sosyal medyada paylasilanlara inanmadigini belirten Bilen, “2017 yilinda okudugunuz 10 cümleden 6 tanesi yalandi. Her erkek yasadigi sürece prostat kanseri olur, toplam ölüm orani yüzde 9 olan bir kanser. Ortada kiyametler kopuyor. Prostat kanserinin ölümcül olmayan formlari var. Günümüzde bu kanseri bölgesel anlamda tedavi edecek cihazlar da olmaya basladi.

Bu cihazlar Türkiye’de de artmaya basladi.

Erkeklere müjdeliyoruz, prostatiniz yerinde kalacak insallah. Herkesi cesur adimlar ile ürologlara bekliyoruz” açiklamasini yapti.

“Ne yazik ki alti bos olan seylerin satildigini görüyoruz”

Minimal Invaziv Üroloji Dernegi Genel Sekreteri Prof. Dr. A. Barbaros Baseskioglu ise sunlari söyledi:

“En çok bilgi kirliligi tas hastaligindan korunma ile ilgili en büyük alisveris siteleri dahil materyaller ile dolu. Ne yazik ki alti bos olan seylerin satildigini görüyoruz. Bu konuda sizin de desteginize ihtiyacimiz var. Biz dogrulari konusuyoruz. Artik yeni nesil tek kullanimlik cihazlar çikmaya basladi.



“Gelisen teknoloji ile birlikte hastayi sagligina kavusturuyoruz”

Minimal Invaziv Üroloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Volkan Izol de kongrenin ürologlar için bir pratik olusturdugunu ifade ederek, “Yaptiklarini baska yerden de görmek önem arz ediyor. Prostat kanserine sik tani konulmaya baslandi. Gelisen teknoloji ile birlikte hastayi sagligina kavusturuyoruz” açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA