Mekânsal Planlar Yapim Yönetmeliginde Yeni Düzenleme

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin “Mekânsal Planlar Yapim Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik” Resmî Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Yeni düzenlemelerde; sehir ana ulasim planlarinda “enerji verimliligine” odaklanilirken, sehir ve mahalle merkezlerinde Bölgesel Otopark yapilabilmesinin yolu açildi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin “Mekânsal Planlar Yapim Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik”, 13 Mart 2022 tarih ve 31777 sayili Resmî Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Sehir Ana Ulasim Plani

Ulasimda enerji verimliligini artirmak ve iklim degisikligine olumlu katki saglamak amaciyla Mekânsal Planlar Yapim Yönetmeliginin 7’nci maddesinin birinci fikrasina (m) bendi eklenerek, sehir ulasim ana planlarinin enerji verimliligi öncelikli olmasi saglandi.

Yeni düzenlemede (m) bendinde sunlar kaydedildi:

“Kentsel ulasim ana planin hazirlanmasina dair süreçler, 02.05.2019 tarihli ve 30762 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan ‘Ulasimda Enerji Verimliliginin Artirilmasina Iliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik’ hükümlerine göre yürütülür.”

Bölgesel otopark imkâni saglandi

Yerlesme bütününe hizmet eden ve “merkezî is alani” olarak da tanimlanan sehir ana merkezleri ile mahalle merkezlerinin tanimlari, ayni Yönetmeligin 21’inci maddesine eklenen yeni fikra ile açiklanarak anlasilabilir hâle getirildi.

Eklenen fikra ile sehir merkezlerinde ve mahalle merkezlerinde plan kararlariyla Bölgesel Otopark yapilabilmesi imkâni saglandi.

Mekânsal Planlar Yapim Yönetmeliginin 21’inci maddesine eklenen yeni fikrada sunlar yer aldi:

“(15) Yerlesme bütününe hizmet veren ana merkezler ile alt merkezler, birbirleri ile iliskileri ve erisilebilirlikleri gözetilmek suretiyle asagidaki hususlar da dikkate alinarak olusturulur:

Ana merkez veya merkezi is alanlari; yönetim alanlari, is merkezleri, sosyal altyapi, konaklama, açik ve yesil alanlar, genel ve bölgesel otopark, ulasim ana istasyonlari gibi kullanimlari içerir. Bu merkezlerin, toplayici veya tali yollarin kesistigi noktalarda hizmet ettigi alanin büyüklügüne, nüfusuna, otopark ihtiyacina göre ve tasit, toplu tasima ve bisiklet yollari ile erisilebilirligi dikkate alinarak belirlenmesi esastir.

Semt veya mahalle merkezleri gibi alt merkezler; asli olarak semt veya mahalle nüfusuna hizmet vermek üzere idari tesis alanlari, ticaret, egitim, saglik tesisleri, ibadet yerleri, sosyal ve kültürel tesis gibi kullanimlar ile park, oyun alanlari, meydan gibi açik alanlar, genel ve bölge otoparklari, spor tesisleri gibi kullanimlari bünyesinde bulundurur. Bu merkezlerin birbirleriyle ve ana merkezle baglantilarinin, toplu tasima, bisiklet ve yaya ulasimi, açik ve yesil alan sürekliligi ile saglanmasi esastir.”

Kent estetigine katki

Kent estetigi için Mekânsal Planlar Yapim Yönetmeliginin 30’uncu maddesinin birinci, üçüncü, yedinci ve sekizinci fikralarinda da degisiklige gidildi.

Kentsel tasarim çalismalarinin yayginlasmasini saglayacak hükümlerin de olusturuldugu yeni degisiklikler, kent estetigine katki saglamasi için belediyelere “kentsel tasarim komisyonu” kurabilme imkâni veriyor.

Belediyelerin kentsel tasarimi yayginlastirabilmesi amacini tasiyan degisiklik, belediyelerce kentlerin yöresel özelliklerine göre kentsel tasarim rehberi hazirlayabilmelerinin de önünü açiyor.

Yeni düzenlemede; kentsel tasarim yapilarak yaya bölgeleri, meydanlar gibi kamuya açik alanlarin daha estetik ve insan odakli olabilmesi yönünde düzenlemeler yapilabilecegi vurgulaniyor.

Yönetmeligin 30’uncu maddesinin birinci, üçüncü, yedinci ve sekizinci fikralarinda yapilan degisiklik su sekilde:

“(1) Kentsel tasarim projesi yapilacak alanin sinirlari imar planinda gösterilebilir. Kentsel tasarim projelerinin uygulama imar planlariyla birlikte hazirlanmasi halinde, bu projelerdeki gerekli ayrintilar imar plani kararlarinda yer alabilir.

(3) Kentsel tasarim projelerinin incelenmesi ve degerlendirilmesi amaçli gerektiginde idarelerde kentsel tasarim degerlendirme komisyonu kurulabilir.

(7) Idare gerekli gördügü alanlarda mekânin imge, anlam ve kimlik kazanmasini, estetik ve sanat degerinin yükseltilmesini, yapilarin bir uyum içerisinde ve bütünlük olusturacak sekilde düzenlenmesini amaçlayan ve mekânsal planlama sistematigi içerisinde uygulamaya yönelik kilavuz ve tavsiye niteliginde kararlari içerecek sekilde kentsel tasarim rehberi hazirlayabilir.

(8) Yaya bölgeleri ve meydanlar gibi kamuya açik alanlar imar plani kararlari dogrultusunda kentsel tasarim projeleri ile düzenlenebilir.”

Imar plani gösterimlerinde de düzenleme yapildi

Belediyelerin asli görevlerinden olan imar planlarinin kolay ve anlasilabilir olmasi için “lejant” olarak adlandirilan imar planlarinin gösterimleri, belediyelerin talepleri ve ihtiyaçlari dogrultusunda yeniden düzenlendi.

Yeniden düzenlenen “Ortak Gösterimler”, “Çevre Düzeni Plani Gösterimleri”, “Nazim Imar Plani Gösterimleri”, “Uygulama Imar Plani Gösterimleri” ve “Mekânsal Planlar Detay Kataloglari” basliklarini tasiyan e-dokümanlar “https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/03/20220313-1.htm” adresi üzerinden yayimlandi.
Kaynak: İHA