Türk Kültürü Ve Fahrettin Kirzioglu Anma Programi Gerçeklesti

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) 26. ADÜFEST Kültür, Sanat ve Spor Senlikleri kapsaminda ’Türk Kültürü ve Fahrettin Kirzioglu Anma Programi’ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Türk Kültürü Ve Fahrettin Kirzioglu Anma Programi Gerçeklesti


Programa ADÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Aydin, Germencik Yamantürk Meslek Yüksek Okulu Müdürü Erdinç Vural, Fen-Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Saribey Haykiran, Cumhuriyet Savcisi Aydin Karabiçak, Gençlik Spor Ilçe Müdürü, ögretim elemanlari, misafirler ve ögrenciler katildi.

Moderatörlügünü Iletisim Fakültesi Sinema Anabilim Dali Baskani, Ulusal ve Uluslararasi Projeler Kurulu Baskani Prof. Dr. Turan Akkoyun’un yaptigi anma programinda konusmaci olarak; Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Genel Türk Tarihi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Toksoy ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-Televizyon Programindan Özge Kesici ve Okan Bilgen, Medya ve Iletisim Çalismalari Programindan Tansu Günes yer aldi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin ardindan açilis konusmasini yapan Iletisim Fakültesi Dekani Hatice Hale Bozkurt, “Fahrettin hocayi anmak, gençlerle beraber olmak bizim gelecegimizi ve Türkiyemizi sekillendirmek anlamina geliyor. Türk kültürü de bu sekillendirme de önemli paya sahiptir” dedi.



Moderatör Prof. Dr. Turan Akkoyun, Mehmet Fahrettin Kirzioglu’nun akademik hayata çok geç baslamasina ragmen tarih basta olmak üzere edebiyat, dil kisaca Türk Kültürü anlaminda Türkoloji alaninda kalici eserler biraktigindan bahsederek, bilim dünyamiza oldukça önemli katkilar sagladigini belirtti.



Fahrettin Kirzioglu’nun ögrencisi Doç. Dr. Ahmet Toksoy, Fahrettin Kirzioglu’nun dünyaya geldigi yer olan Kars’in o dönemde isgal altinda oldugundan bahsederek, “Fahrettin hocanin dünyaya geldigi Kars, Ruslar tarafindan isgal altindaydi. Bize Keloglan masallari anlatilmadi. Bizler dedelerimizden, düsmanlar tarafindan ailelerimize yasatilan acilari dinledik. Fahrettin hocamizin henüz akademik hayata girmeden, Sovyetlerin Kars’i Ardahan’i istemesi ve Artvin’de Gürcü propagandasi yapilmasi üzerine gazetelerde ve dergilerde nasil yazilar yazarak çirpindigini ele almamiz gerekir. Fahrettin hocanin tarihçi olmasinin altinda iste bu yasanmislar yatmaktadir. Bizim nazarimizda ‘Hocalarin Hocasi’ olarak adlandirilmaktadir” diye konustu.



Tansu Günes, Fahrettin Kirzioglu’nun Türk kültürü hakkinda yaptigi arastirmalardan, Özge Kesici ise, Fahrettin Kirzioglu’nun hayatinin belgesel olmasi gerektiginden bahsetti. Son konusmaci olan Okan Bilgen, Fahrettin Kirzioglu’nun, Necip Fazil Kisakürek’in Kanli Sarik Piyesine etkisini ve Dogu bölgesine dair bilgi, belge ve arsiv arastirmalarina degindi.

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Aydin, 26. ADÜFEST etkinliklerinin kültür alaninda ilk etkinliginin anlamina uygun bir konuyla basladigini belirterek katkisi olan herkese tesekkür etti.

Anma programi Rektör Yardimcisi, Iletisim Fakültesi Dekani, Gençlik ve Spor Efeler Ilçe Müdürü, Cumhuriyet Savcisi tarafindan katilimcilara plaket ve tesekkür belgesi takdiminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA