Rusya'dan Kuril Adalari'nda Hava Savunma Tatbikati

Rusya Savunma Bakanligi, Japonya’nin üzerinde hak iddia ettigi Kuril Adalari’nda hava savunma tatbikati düzenlendigini açikladi.

Ukrayna’ya yönelik baslattigi isgal girisimi ile dünyanin tepkisini çeken Rusya’dan gerilime neden olacak bir adim daha geldi. Rusya Disisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, Japonya’nin ’Kuzey Topraklari’ olarak adlandirdigi ve üzerinde hak iddia ettigi Kuril Adalari’nda hava savunma tatbikati düzenlendigi bildirildi.

Açiklamada tatbikat kapsaminda S-300 hava savunma sisteminin test edildigi ve havadaki tüm hedeflerin basarili bir sekilde etkisiz hale getirildigi belirtildi. Tatbikatin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in yaptirimlara yanit olarak aralarinda Japonya, ABD, Güney Kore ve Tayvan’in da bulundugu ülkeleri "dost olmayan ülke" listesine eklemesinin ardindan gelmesi dikkat çekti.

Diplomatik kriz konusu

Rusya’nin 2. Dünya Savasi’nin son günlerinde topraklarina kattigi Kuril Adalari’nin parçasi olan Habomai, Shikotan, Kunashiri ve Etorofu adalari, Japonya tarafindan ’Kuzey Topraklari’ olarak adlandiriliyor. Adalar, söz konusu topraklarin stratejik öneme sahip oldugunu düsünen Rusya’nin kontrolünde bulunuyor. Japonya, dört adanin kendilerine geri verilmesini 2. Dünya Savasi’nin bitiminde Japonya-Rusya arasinda imzalanamayan baris anlasmasinin imzalanmasi için sart kosuyor.
Kaynak: İHA