Bursa'da Festival Mesalesi Yandi

Devlet Tiyatrolari Genel Müdürlügü tarafindan bu sene 9’uncusu gerçeklestirilen ‘Bursa Uluslararasi Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’, Uludag Mehter Takiminin Ahmet Vefik Pasa Sahnesi’nin fuayesinde gerçeklestirdigi etkinlik ile basladi.

Bursa'da Festival Mesalesi Yandi
Bursa Devlet Tiyatrosu ev sahipliginde gerçeklestirilen festival, Bursa Devlet Tiyatrosu sanatçilarinin sahnede seslendirdigi tiyatro sarkilarindan olusan mini bir konser ile devam etti.

Festivalin açilisina, Bursa Vali Yardimcisi Mustafa Gündogan, Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Fethi Yildiz, Nilüfer Belediye Baskan Yardimcisi Zafer Yildiz, Bursa Il Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer ve Devlet Tiyatrolari Genel Müdürü Mustafa Kurt katilirken, vatandaslar da yogun ilgi gösterdi.

Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan yaptigi açilis konusmasinda savaslarin ve salginlarin yasandigi bir dönemde en çok sanata ve tiyatroya ihtiyaç oldugunu belirterek, “Tiyatronun tazeleyici, iyilestirici, birlestirici ve sinir tanimayan gücüne her zamankinden daha çok su dönemde ihtiyacimiz var. Devlet Tiyatrolari olarak bu inanç ve umutla karsinizdayiz. Festivalimizin bu yil ki açilis gecesinde dileklerimiz yine ayni; sanat, saglik, huzur ve baris bir dolu gelecek” dedi.

Devlet Tiyatrolari Genel Müdürü Mustafa Kurt ise Osmanliya baskentlik yapmis, böylesine güzel bir sehirde balkan festivalinin olmasindan gurur duydugunu ifade ederek, Bursa seyircisinin, halkinin festivale ve repertuar oyunlarina sahip çikmasindan dolayi duydugu memnuniyeti belirtti.

Festivalin her yil biraz daha büyümesini istedigini aktaran Kurt konusmasini söyle sürdürdü;

“Festivalimizi gelecek yil çok daha güzel yerlere tasiyacagiz. Festivali gerçeklestirirken suna çok dikkat ediyoruz. Her sene Balkan ülkeleri katiliyor ancak balkanlarin farkli bölgelerindeki tiyatrolari davet ediyoruz. Böylelikle çesitliligi arttiriyoruz. Bu festivaller bir baris köprüsü. Festivaller sayesinde balkanlardaki ülkelerin hem kültürlerini hem sanatini görmüs oluyoruz. Onlar da bizim sanatimizla yogruluyor. Biz de onlardan gördüklerimizi genç arkadaslarimiza aktariyoruz. Festivalimize sahip çikan Bursa Valimize, Büyüksehir Belediye Baskanimiza, ilçe Belediye Baskanlarina ve tüm kamu kurum ve kuruluslarina içtenlikle tesekkür ediyorum.”

Açilis konusmalarinin ardindan festival Istanbul Devlet Tiyatrosunun sahneledigi ‘Bir Nefes Dede Korkut’ oyunu ile perdelerini açti.

24 Mart Persembe gününe kadar sürecek festivalde Arnavutluk ‘Aleksander Moisiu’ Tiyatrosu ‘Dügün’ü, Sirbistan Preseva Abdulla Krashnica Tiyatrosu ‘Ölüm ve Kiz’i, Kuzey Makedonya Peripetija Yapim / Kuzey Makedonya Ulusal Tiyatrosu / Sarajevo Savas Tiyatrosu SARTR ‘Dünyanin Sonu Olmaz’i, Bosna Hersek HNK Mostar Tiyatrosu ‘Sabahtan Beri Durmadim’i, Kosova Artpolis - Sanat ve Topluluk Merkezi ‘Totem & Tabu’yu, Bulgaristan & K. Makedonya Spam Stüdyosu ve Golden Elec Tiyatrosu ‘Sapka, Çikolata ve Baska Seyler’i, Hirvatistan Triko Circus Tiyatrosu ‘Dulcinea’yi Unutun’u, Romanya Queen Marie Tiyatrosu ‘Tartuffe’yi ve Türkiye’den Bursa Devlet Tiyatrosu ‘Kesanli Ali Destani’ni festival kapsaminda tiyatroseverlerle bulusturacak.
Kaynak: İHA