Bakan Yanik Açiklamasi 'Türkiye, Insan Haklari Standartlarini Belirledigi Iddia Edilen Ülkelere Bir Ders Vermistir'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Türkiye’nin de göçün yöneldigi güvenli ülkelerden birisi oldugunu belirterek, "Ülkemiz yaklasik 5 milyon siginmaciya ev sahipligi yapiyor. Bu insanlarin yüzde 70’inden fazlasi kadinlar ve çocuklar. Türkiye, bu kisilere sundugu imkânlarla, insan haklari standartlarini belirledigi iddia edilen ülkelere bir ders vermistir” dedi.

Bakan Yanik Açiklamasi 'Türkiye, Insan Haklari Standartlarini Belirledigi Iddia Edilen Ülkelere Bir Ders Vermistir'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "2022-2023 Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Plani" tanitim programina katildi.

Tanitim programinda konusan Bakan Yanik, her yilin sonunda Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planina dair rapor paylasilacagini söyledi.



“Ayaklarimiz yere saglam bastikça köklenir, güçlenir ve birlesiriz”

Sosyal hizmetlerin acil durum yardimi olmaktan öteye tasindigini söyleyen Bakan Yanik, “Gönüllü çalismalarla yogrulan, gönül medeniyetleri kuran bir cografyanin insanlariyiz biz. Bu anlamda topragimiz bereketli. Her birimiz ne zaman iyilik yolunda bir davet alsak kosa kosa gider, bir yaraya merhem olmaktan ya da bir ihtiyaci gidermekten mutluluk duyariz. Küresel çapta yasanan toplumsal, siyasi veya ekonomik krizlerde ülkemizi ayakta tutan sir tam da aslinda burasi. Biz birbirimize omuz vermekten, dayanak olmaktan hiç çekinmeyen toplumuz. Ayaklarimiz yere saglam bastikça köklenir, güçlenir ve birlesiriz. Biz, önce insan diyen, insana hizmet etmeyi en yüce makam kabul eden bir kültürün mensuplariyiz. Bu anlayis, sosyal devlet olma niteligimizi güçlendirirken toplumsal adalet zeminini de pekistiriyor” diye konustu.



"Türkiye, insan haklari standartlarini belirledigi iddia edilen ülkelere bir ders vermistir"

Türkiye’nin irk veya din ayrimi yapmadan mazlumlarin yaninda oldugunun altini çizen Bakan Yanik, “Tipki Suriye’ye, Afganistan’a tasidiklari gibi yardim tirlarimiz bugün Ukrayna’ya temel ihtiyaç maddeleri tasiyorlar. Bizim bir özelligimiz daha var. Bu millet vakif medeniyetini iliklerine kadar hisseden bir millet oldugu için yardim ettigimiz, yardim edecegimiz insanlarin dinine, inancina, gözlerinin rengine, saçlarinin rengine bakmiyoruz. Magdur kim olursa olsun ona ayni samimiyetle, ayni ciddiyetle, ayni içtenlikle kosuyor, yardim etmeye çalisiyoruz. Savaslar, açlik ya da iklim degisiklikleri, önümüzdeki dönemlerde bu hareketliligin sürecegini maalesef bize gösteriyor. Dünya bu soruna bir çözüm aramak ve mümkünse bir çözüm bulmak zorunda. Türkiye de göçün yöneldigi güvenli ülkelerden birisi olarak, ülkemize siginan yaklasik 5 milyon siginmaciya ev sahipligi yapiyor. Bu insanlarin yüzde 70’inden fazlasi kadinlar ve çocuklar. Türkiye, bu kisilere sundugu imkânlarla, insan haklari standartlarini belirledigi iddia edilen ülkelere bir ders vermistir. Bize gelen, bize siginan, bizimle yasamaya devam eden bütün siginmacilara insan onuruna yakisan bir hayat sunma hedefimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.

"Vatandaslarimiza ulasan sosyal hizmet ve yardimlarin niceligini ve niteligini artirmayi amaçliyoruz"

2022-2023 Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planinin 5 temel amaci oldugunu söyleyen Bakan Yanik, “Bakanligimizin sivil toplumla is birligini dogru bir zeminde belirlemek. Sivil toplumun, sosyal hizmet ve sosyal yardim alanlarindaki kapasitelerinin gelistirilmesine yönelik bir alt yapi olusturmak. Bakanligimiz sorumlulugundaki alanlarda sivil toplum kuruluslarinin faaliyetlerini güçlendirmek. Bakanlik olarak politika ve hizmet üretirken sivil toplumla ortak bir bakis açisi gelistirmek. Bakanligimiz ile sivil toplum is birliginin verimliligini güçlendirerek vatandaslarimiza ulasan sosyal hizmet ve sosyal yardimlarin niceligini ve niteligini artirmak. Aslinda bu son hedef bütün bu yaptigimiz çalismalarin hepsini kapsayan asil ana bakis açimizi ve ana hedefimizi ifade eden son nokta. Bu amaçlarimiza ulasmak için 2022-2023 yillarini kapsayan eylem planimizi hazirladik ve bu faaliyetlerin tamamini yine sizlerin katkilariyla hayata geçirecegiz. Her yilin sonunda sizlerle izleme ve degerlendirme raporumuzu paylasacak, geri bildirimlerinizle is birligimizi pekistirecegiz, artiracagiz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA