Ukraynali Ve Türk Anneler Bebekleriyle Türkiye'ye Geldi

Ukrayna’nin çesitli bölgelerinde yasayan Türk ve Ukraynali anneler çocuklariyla, savastan kaçarak günlerdir süren yolcugunun ardindan Edirne Hamzabeyli Sinir Kapisi’ndan Türkiye’ye giris yapti.

Ukraynali Ve Türk Anneler Bebekleriyle Türkiye'ye Geldi
Disisleri Bakanliginca Ukrayna’dan tahliyeler kapsamindan 2 otobüs Edirne’den giris yapti. Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari üzerine ülkeden ayrilan Ukraynali ve Türk vatandaslar bebekleriyle ve çocuklariyla birlikte günler süren yolculugun ardindan Edirne Hamzabeyli Sinir Kapsindan giris yaparak Türkiye’ye gelmenin sevincini yasadilar. Uzun yolculugun sonunda bitkin düsen bebeklerin ve çocuklarin hallerini görenlerin yüregi daglandi.

Ukrayna’nin Odessa kentinden ailesiyle birlikte gelen Meltem Layik, “Biz korkunç bir süreçle karsi karsiyaydik. Herkesin tahmin edebildigi gibi Odessa daha hafif yasadi bu süreci. Diger sehirleri biz Odessa’daki diger tanidiklarimiz, esimiz, dostumuz gibi televizyondan ve internetten takip ettik. Ama yavas yavas orasi da karismaya baslayinca bizde buraya her seyimizi birakip gelmek zorunda kaldik. Umarim baris saglanir. Kedimizi de aldik. Evimizi kapattik ve geldik. Konsoloslugumuz çok yardimci oluyor onu söylemek isterim. Arandiginiz takdirde buradan orada olan vatandaslara söylemek istedigim her seyleri hazirlayip kapilarini kilitleyip arkalarina dönüp çikip konsolosluga gidip islerini halledip otobüse binip gelmeleri. Dört tane bomba patladi. Biz sadece dört tanesini duyduk. Ilk gün 7-8 yere bomba atilmis ya da füze. ilk gün patlatilan bombalar evimize çok yakindi. Çok stresli bir gün geçti. Üçüncü ve dördüncü günü de ikiser tane patladi arkasindan da zaten biz gelmeye karar verdik. Hiçbir sikinti yok. Biz de onun endisesini yasadik ama varsa eger tereddüttü olan, diye telefonda biz ögrendik. Her sekilde evcil hayvanlari aliyorlar. Hiçbir sekilde pasaport, belge arzu etmiyorlar. Onlari da elinize alip beraberinizde getiriyorsunuz ülkenize” dedi.



“Üstümüzden sürekli olarak savas uçaklari geçti”

Ukrayna’da savas uçaklarinin sürekli olarak üzerlerinde uçtugunu ifade eden Mehmet Akinci ise, “Biz Ukrayna’nin Kirovograd sehrinden Odessa’ya geçmeye çalisirken üstümüzden sürekli savas uçaklarini geçiyordu. Oralarda çok magdur insanlar var aralarinda çok sayida çocuklar var. 15 kilometre yakinimiza bombalar düstü. Bu savasta çoluk çocuk zulüm görüyor biz kendimizi buralara kadar attik ama oralarda nice çocuklar kaldi” dedi.



“Biz çocuklar korkuyoruz”

Ukrayna’nin Odessa sehrinden ailesiyle birlikte gelen 10 yasindaki Kivanç Layik, “Odessa’dan geldim. Orada patlama sesleri vardi birinci gün 1 tane bomba patlatildi, dördüncü dün 5 tane patlatildi diye hatirliyorum çok korkmustum. Bomba seslerinden kedim kaçti ve kedimi yakalamaya çalistik. Savasin bitmesini istiyorum biz çocuklar korkuyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA