Ingiltere Basbakani Johson Açiklamasi 'Ukrayna'da Rus Güçleriyle Savasmayacagiz'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Ingiltere’nin Ukrayna’da Rus ordusuyla dogrudan çatismaya girmeyecegini belirterek "Bu noktada net olmak istiyorum, Ukrayna’da Rus güçleriyle savasmayacagiz" dedi.

Ingiltere Basbakani Johson Açiklamasi 'Ukrayna'da Rus Güçleriyle Savasmayacagiz'


Rusya’nin Ukrayna topraklarina yönelik baslattigi askeri harekatin ardindan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Estonya Basbakani Kaja Kallas ile görüsmek üzere Estonya’ya gitti. Laane-Viru bölgesinde yer alan Tapa’daki askeri üste düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Johnson, “Ingiliz birlikleri, Ukrayna’daki Rus güçleriyle savasmayacak. Bölgeye yapilan yardim ve kararlar, NATO üyelerinin sinirlari içindedir. Dogru olan da budur” dedi.

Johnson, Ingiltere’nin Ukrayna’da Rus ordusuyla dogrudan çatismaya girmeyecegini belirterek, Ukrayna’ya asker göndermenin de Ingiltere ve müttefikleri için gündemde olmadigini açikladi.

Johnson, "Bu noktada net olmak istiyorum, Ukrayna’da Rus güçleriyle savasmayacagiz. Burada, Tapa’daki gibi bu ek kuvvetlerimiz siki bir sekilde NATO üyelerinin sinirlari içindedir" dedi.



"NATO’nun bir savunma ittifaki oldugunu anlamak çok ama çok önemli”

Johnson, "Herhangi bir NATO üyesinin Rusya ile aktif olarak çatismaya girmesi, hiçbir üye tarafindan düsünülmeyen büyük bir adimdir" ifadelerini kullanarak, "NATO’nun bir savunma ittifaki oldugunu anlamak çok ama çok önemli. Bu, yanlis hesaplama ve yanlis anlamanin çok muhtemel oldugu bir zamanda bu mesaji dogru almamiz çok önemlidir" dedi.



Johnson, uçusa yasak bölge çagrilarini reddetti

Johnson, Ukrayna’nin müttefiklerini Ukrayna üzerinde uçusa yasak bölge olusturmaya çagirmasi hakkinda "Gerilimi tirmandirici çok büyük bir adim olurdu" ifadelerini kullanarak, "Ukrayna hava sahasinda uçusa yasak bölge söz konusu oldugunda, bunun Rus uçaklarini düsürmek anlamina gelecegini kabul etmeliyiz. Bunu yapmak mevcut çatismayi tirmandirmak için çok büyük bir adim olur" dedi.



"NATO, Ukrayna’ya gerekli tüm destegi sunacak"

Stoltenberg ise, Rusya’nin Kiev’e dogru ilerlemesi karsisinda daha fazla can kaybi ve insanlik dramina yönelik uyarida bulunarak, "Bu korkunç durum uluslararasi hukukun açik bir ihlalidir" dedi.

Stoltenberg, Ukraynalilarin Rus saldirganligina karsi cesur bir direnis sergilediklerini vurgulayarak, NATO’nun Ukrayna’ya gerekli tüm destegi sunacagini açikladi.

Stoltenberg, "Ukrayna’ya destek saglamaya, Rusya’ya kanli savasi durdurmasi için çagrida bulunmaya ve Rusya’ya agir bedelleri uygulamaya devam edecegiz" dedi.

Kaynak: İHA