Bakan Yardimcisi Demircan Açiklamasi 'Tarihi Roma Hamami Çevre Düzenlemesi Yapilarak Ziyarete Açilacak'

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Yozgat’in Sarikaya ilçesinde günümüze mimari özelligini kaybetmeden gelen Kral Kizi adiyla bilinen Basilica Therma Roma Hamami’nin çevre düzenlemesinin bir an önce yapilarak vatandas ziyaretlerine açilacagini söyledi.

Bakan Yardimcisi Demircan Açiklamasi 'Tarihi Roma Hamami Çevre Düzenlemesi Yapilarak Ziyarete Açilacak'
Yozgat’a bir dizi temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Vali Ziya Polat ile kentin tarihi ve kültürel varliklarini turizme kazandirmak için Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan yapilacak yatirim ve çalismalari yerinde inceledi.

Ilk olarak Yozgat Valisi Ziya Polat’i makaminda ziyaret eden Bakan Yardimcisi Demircan, daha sonra Çapanoglu Büyük Cami, Arkeoloji Müzesi, Yanan Hamam, Miralay Serif Bey Konagi, kente yeni yapilacak müze ve kütüphane alani ile Il Halk Kütüphanesini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldi.

Son olarak tarihi Roma Hamamini gezen Demircan burada gazetecilere açiklamalarda bulunarak “Yozgat’ta bir dizi bakanligimizin yürüttügü isler çerçevesinde Sayin Valimizle incelemelerde bulunduk. Yozgat’in Sarikaya ilçesinde bulunan tarihi Roma Hamami çok kiymetli. 2010 yilindan beri bakanligimizin takip ettigi önemli bir yapi, çok önemli 2000 yillik bir kültür varligi. Bu eserimizi kazi ve etrafindaki kamulastirmayla havuzun da ortaya çikmasiyla belki tarihinde aktif sicak suyu kendiliginden üreten çok özel bir yapi konumunda. Bu bizim Anadolu kültür mirasi açisindan çok önemli ve ilçemize Yozgat’imiza ayri bir hava getirecegi muhakkak” dedi.

Tarihi yapi çevresinde düzenlemenin yapilacagini ve kamulastirmanin baslatilacagini dile getiren Demircan, “Su anda geldigimiz noktada çevre düzenlemesini biran önce yapip hem turistik hem vatandaslarimiza burayi gezilebilir hale getirmek ilk hedefimiz. Ama pesinden kamulastirmalari yapip bu isi biraz daha genisletmeyi düsünüyoruz. Bundan sonra Yozgat’imiza burasi ayri bir soluk getirecektir ve ilçemizin de taninmasinda ve ön plana çikmasinda önemli katkilari olacaktir. Bu anlamda hem valimiz hem belediye baskanimiza tesekkürlerimi sunuyorum. Kültür ve Turizm Bakanligi olarak özellikle Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügümüz bu tip yapilarin Türkiye’nin 4 bir yaninda takibini yapiyor. Memleketimiz, 14 bin yilina varan yer alti tarihi kaynaklariyla dünya kültür mirasinin merkezi diyecegimiz nitelikte. Onlardan birinin de burada var olmus olmasi ilçemiz adina çok sevindirici. Bu anlamda gayreti olan herkese tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA