AP Baskani Metsola Açiklamasi 'Ukrayna'nin AB Adayligi Degerlendirilecek'

Avrupa Parlamentosu Baskani Roberta Metsola, Ukrayna’nin Avrupa Birligi adayliginin degerlendirilecegini açikladi.

AP Baskani Metsola Açiklamasi 'Ukrayna'nin AB Adayligi Degerlendirilecek'


Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarina iliskin Brüksel’de olaganüstü toplandi. Rusya’nin saldirilarini kinayan Avrupa Parlamentosu Baskani Roberta Metsola, "Ates ile itfaiye arasinda tarafsiz kalamazsiniz. Avrupa Parlamentosu’nun mesaji net, devam eden savas suçlari sorusturmalari var, onlardan hesap soracagiz. Bu Avrupa için varolussal bir tehdit. Insanlar Putin’in savas makinesine karsi, degerlerimiz için savasirken sessiz kalmayacagiz" açiklamasinda bulundu.

Ukrayna’nin AB adayligi degerlendirilecek

Ukrayna’nin Avrupa Birligi’ne (AB) üyeliginin degerlendirildigini söyleyen Metsola "Avrupa daha ileri gitmeye hazir. Ukrayna’nin Avrupa perspektifini taniyoruz. Ukrayna’nin aday statüsü basvurusunu memnuniyetle karsiliyoruz ve bunun için çalisacagiz" diye konustu.

Metsola Putin’e seslenerek "Sayin Baskan, dünyaya ayaga kalkmanin ne demek oldugunu gösterdiginiz için tesekkür ederim. Bize kayitsizligin tehlikelerini hatirlattiginiz için tesekkür ederiz. Ukraynalilar dünyaya bizim yasam tarzimizin savunmaya deger oldugunu gösterdiler" sözlerini ekledi.

Gelecek hedeflerini açiklayan Metsola, "Avrupa artik Kremlin’den gelen gaza bagimli kalmaya devam edemez. Avrupa artik Kremlin parasini kabul edemez ve hiçbir kosul yokmus gibi davranamaz. Savunmamiza yapilan yatirimlar sözlerimize uygun olmalidir. Avrupa’nin bir güvenlik ve savunma birligi olmalidir" ifadelerini kullandi. Metsola, Kremlin’in dezenformasyon kampanyasiyla mücadelenin öneminden bahsederek, "Sosyal medya ve teknoloji sirketlerini sorumluluklarini ciddiye almaya çagiriyorum" diye konustu.



“NATO her zamankinden daha fazla birlesti”

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Avrupa Birligi’nin her zamankinden daha fazla birlestigini belirterek, "Putin Avrupa Birligi’ni bölmek, NATO’yu zayiflatmak ve uluslararasi toplumu kirmak istiyorsa, tam tersini basardi. Her zamankinden daha fazla birlestik. Avrupa güvenligi ve savunmasi, son 6 günde, son yirmi yilda oldugundan daha fazla gelisti" dedi.

Von der Leyen, "Bugün Rusya’nin yaptiklarina nasil tepki verecegimiz uluslararasi düzenimizin gelecegini belirleyecek. Demokrasilerimizde yatan gücü göstermeliyiz" diye konustu.

Baska ülkelere giden Ukraynalilar ile ilgili açiklamalarda bulunan Von der Leyen, "Bu mültecilere güvenli bir statü, okul, tibbi bakim ve ise erisim saglamak için geçici koruma mekanizmasini etkinlestirmeyi öneriyoruz. Bunu hak ediyorlar. Bunu simdi yapmaliyiz" ifadelerini kullandi. Von der Leyen, “Bu trajik savasin hem ülkede hem de mülteciler için insani sonuçlariyla basa çikmak için AB bütçesinden en az 500 milyon euro ekleyecegiz” dedi.

"Hava sahasini oligarklarin özel jetleri de dahil olmak üzere Rus uçaklarina kapattik” diyen Von der Leyen, “Hiç süpheniz olmasin diger varliklarini da donduracagiz. Yatlar, lüks arabalar veya lüks mülkler olsun, hepsini birlikte donduracagiz" dedi.



"Jeopolitik terörizm"

Avrupa Birligi Konseyi Baskani Charles Michel ise Rus saldirilarini "jeopolitik terörizm" olarak nitelendirdi. Michel "Saldiri altinda olan sadece Ukrayna degil. Uluslararasi hukuk, kurallara dayali uluslararasi düzen, demokrasi, insan onuru da saldiri altinda. Bu saf ve basit jeopolitik terörizmdir. Rusya savasi durdur. Evine dön. Konusalim" dedi.



"AB caydiricilik kapasitesini artirmali"

AB’nin caydiricilik kapasitesinin artirilmasi gerektigini kaydeden AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bence bu, jeopolitik birligin dogdugu an. Barismak için iki kisi gerekir, ama savasmak için bir olmak yeterlidir. Putin’in bize söyledigi bu. Savastan kaçinmak için caydiricilik kapasitemizi artirmaliyiz. Bizim caydiricilik kapasitemiz Sayin Putin’i caydirmaya yetmedi. Insan haklari ve özgürlük savunmamizdan vazgeçmeyecegiz" dedi.

Kaynak: İHA