Paris'teki 2015 Terör Saldirilarinin Bas Süpheli Abdeslam, Intihar Yelegini Patlatmaktan Vazgeçmis

Fransa’nin baskenti Paris’te Kasim 2015’te düzenlenen terör saldirilariyla ilgili davanin bas süphelisi Salah Abdeslam, saldiri sirasinda intihar yelegini patlatmaktan vazgeçtigini ifade etti.

Fransa’nin baskenti Paris’te 13 Kasim 2015’te gerçeklestirilen terör saldirilariyla ilgili tarihi dava devam ediyor. Bugünkü durusmada saldiriyi gerçeklestiren ve saldirganlarin hayatta kalan tek üyesi olan Salah Abdeslam ilk defa sorguya çekildi. Abdeslam saldiri sirasinda intihar yelegini patlatmaktan vazgeçtigini ve herhangi bir ölümden sorumlu olmadigini ifade etti.



“Size söyleyebilecegim sey, toplum için bir tehlike olmadigim”

Abdeslam, "Gerçekte kendimize bu seye basmaliydim diyoruz. Kendimize geri dönmek için dogru olani mi yaptim yoksa sonuna kadar gitmeli miydim diyoruz. Kimseyi öldürmedigimi ve kimseyi incitmedigimi söylemek istedim. Size söyleyebilecegim sey, toplum için bir tehlike olmadigim. Bunu söylemek benim için önemli çünkü bu davanin basindan beri insanlar bana iftira atip duruyor" dedi.

Saldirilardaki sorumlulugu kabul ettigini belirten Abdeslam, "Bu konudaki sorumluluk payini kabul ediyorum. Sonuçlarini simdi ödüyorum" ifadelerini kullandi.

Abdeslam, terör örgütü DEAS saldirilarinin dönemin Cumhurbaskani François Hollande’yi Fransa’nin Irak ve Suriye’deki askeri saldirilarini sona erdirmeye zorlamak için gerçeklestirdigini belirtti.

Davada yargilanan 20 sanik arasinda Abdeslam, dogrudan cinayet, cinayete tesebbüs ve rehin alma suçlarindan yargilanan tek kisi oldu.

Dava 9 ay sürecek

Paris’te 28 Eylül’de bin 800 davaci, 330 avukat, 141 medya kurulusunun katilimiyla baslayan tarihi davanin 9 ay sürmesi bekleniyor. Böylece mahkeme hükmünün 24 ve 25 Mayis tarihlerinde verilmesi bekleniyor.

Davada 11’i tutuklu, 3’ü serbest, 6’si giyaben toplam 20 kisi yargilanacak. Savcilik 12 sanik hakkinda ömür boyu hapis cezasi talep ederken, tüm gözler bu davanin en ünlü zanlisi ve saldiriyi gerçeklestiren saldirganlarin hayatta kalan tek üyesi olan Abdeslam’da olacak. Abdeslam, Muhammed Abrini, Muhammed Amri, Yassine Atar, Sofien Ayari, Osama Krayem, Muhammed Bakkali, Ali El Haddad Asufi, Adel Haddadi, Muhammed Usman, Farid Kharkhach tutuklu, adli kontrol altinda olan Hamza Attou, Ali Oulkadi ve Abdullah Chouaa ise tutuksuz yargilanacak.

Sanik listesinde bulunan 6 kayiptan 5’i olan Ousama Atar, Fabien ve Jean-Michel Clain kardesler, Omar Darif ve Obeida Aref Dibo’nun ise Irak ve Suriye’de oldugu tahmin ediliyor.

Saniklardan Ahmed Dahmani ise aldigi 10 yil hapis cezasini Türkiye’de bir cezaevinde çekiyor. Antalya’da 16 Kasim 2015’te yakalanan Dahmani’nin Paris saldirisindan sadece birkaç saat sonra Antalya’ya gittigi belirlenmisti.

Öte yandan, 13 Kasim 2015’teki terör saldirilari Fransa’nin en ölümcül terör saldirilari olarak tarihe geçti. Fransa Stadyumu, Bataclan Tiyatrosu ve çesitli alanlarda es zamanli olarak gerçeklestirilen saldirilarda 132 kisi hayatini kaybetmis, 350’den fazla kisi yaralanmisti.
Kaynak: İHA