Diyanet'ten, Bir Akademisyenin Hz. Peygamber Ve Babasiyla Ilgili Ifadelerine Iliskin Açiklama

Diyanet Isleri Baskanligi, bir akademisyenin Hazreti Peygamber ve babasiyla ilgili nezaket ve hürmet sinirlarini asan ifadelerinin kabul edilemez oldugunu belirterek, saygisiz ve pervasiz bu tavrin siddetle kinandigini bildirdi.

Diyanet'ten, Bir Akademisyenin Hz. Peygamber Ve Babasiyla Ilgili Ifadelerine Iliskin Açiklama
Diyanet Isleri Baskanligi, bir akademisyenin Hazreti Peygamber ve babasiyla ilgili yazdigi ifadelere iliskin yazili açiklama yapti. Baskanlik tarafindan yapilan açiklamada, “Ilahiyat Fakültesi’nde görevli bir akademisyenin siyer alanina dair yazdigi bir kitaptan bazi bölümlerin son günlerde medya mecralarinda gündeme geldigi görülmektedir. Açikça ifade etmek gerekir ki, söz konusu kitapta sevgili Peygamberimiz ve babasi ile ilgili nezaket ve hürmet sinirlarini asan bir dil ve kabul edilemez ifadeler kullanilmistir. Bu saygisiz ve pervasiz tavri siddetle kiniyoruz. Süphesiz sevgili Peygamberimiz temiz ve serefli bir sülaleye mensuptur. Babasi da saygin ve itibar sahibi bir kimsedir. Vehb kizi Amine ile evlendikten sonra çok yasamamis, yakalandigi bir hastalik sebebiyle Peygamberimizin dünyaya gelisinden birkaç ay önce genç yasta vefat etmistir” denildi.

“Herkesin gerekli hassasiyeti göstermesi, kullandigi kelimeleri itina ile seçmesi, ilmin ve Islam’in edep ve nezaketine uygun davranmasi mümin olmanin geregidir”

Farkli olmak adina ilmi gerçeklikten yoksun ve tutarsizligi açik birtakim marjinal görüsleri öne çikartmanin bilgi ahlaki açisindan sorunlu ve marazi bir tutum oldugu vurgulanan açiklamada, “Bugün, sorumluluk sahibi her Müslümana düsen görev, Hz. Peygamber’in nezih hayatini ve üstün ahlakini basta nesillerimiz olmak üzere insanligin her ferdine en güzel sekilde tanitmanin gayesi ve gayreti içinde olmak, inanç ve medeniyet degerlerimizi ele alirken popülist heveslerin esiri olmadan suurlu, duyarli ve akliselime uygun hareket etmektir” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada söyle denildi:

“Farkli olmak adina ilmi gerçeklikten yoksun ve tutarsizligi açik birtakim marjinal görüsleri öne çikartarak konusmak ve yazmak, bilgi ahlaki açisindan sorunlu ve marazi bir tutumdur. Ayrica özensiz bir üslup ve saygisiz bir tutum, akademik özgürlük ve arastirmaci kisilikle asla izah edilemez. Islam’in muazzez peygamberini ve onun sahsinda Islam’a ait degerleri lekelemeye, gözden düsürmeye yönelik iftiralari ve bilinçli çarpitmalari ilmi gerçeklermis gibi ele almak ise, akademik dikkatsizlik ve bilgisizligin yani sira vahim bir feraset ve basiret yoksunlugudur. Hangi niyet ve gerekçeyle olursa olsun, Peygamber Efendimizin hayati ile ilgili arastirmalarda en küçük bir nezaketsizlik ve dikkatsizlik yapilmamali, saygi ve sevgiden beslenen bir özenle konusulmalidir. Bu baglamda herkesin gerekli hassasiyeti göstermesi, kullandigi kelimeleri itina ile seçmesi, ilmin ve Islam’in edep ve nezaketine uygun davranmasi, mümin olmanin geregidir.”
Kaynak: İHA