Trakya'da Dereler Tasti

Ergene nehrinde meydana gelen yükselmeler sonucunda Tekirdag ve Edirne’de bazi dereler tasarken, Kirklareli’nin bazi bölgelerinde dereler tasma seviyesine geldi. Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde tasan derenin tarlalari sular altinda birakmasi sonucu durumdan yakinan köylüler, sikayetlerini dile getirdi.

Trakya'da Dereler Tasti
Yüksek kesimlerdeki karlarin erimesi ve son yagislarla beraber Ergene Nehrinin geçtigi Tekirdag’in Ergene ilçesi, Kirklareli’nin Lüleburgaz ilçesi ve Edirne’nin Uzunköprü ilçesindeki derelerde sari alarm verilmesi sonucu debilerde yükselisler meydana geldi. Debilerin yükselmesi sonucu bazi noktalarda tasmalar meydana geldi. Ergene Nehrinin kollarindan olan Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde bulunan Malkoç Deresinde yasanan tasmalar sonucunda tarim araziler sular altinda kaldi. Zaman zaman Yüksek kesimlerdeki karlarin erimesi veya bölgede etkili olan yagislar sonucunda tasan dere için köylüler DSI’den temizlenmesini istiyor. Sik sik böyle tasmalarin oldugunu ifade eden köy halki, bir an önce duruma çare bulunmasini istiyor.

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bagli Malkoç köyü Muhtari Temel Aydar, “Yetkililerden gerekli yardimlari bekliyoruz. Ilçe tarim ne kadar yardim etmeye çalissa da yetersiz kaliyor. Çiftçimiz magdur. Beklentimiz derenin bir an önce açilmasidir. Bu durumdan kurtulmak istiyoruz. Araziler ekili alanlar mahvoldu köylümüz magdur. Dere islahini talep ediyoruz. Odun degil, orman agaci da degil sudan kendi çikmis. Çali çirpi da yogun. Devlet Su Isleri’nin çözemedigi bu sorunu bir an önce hizlandirilmasini ve çözmesini istiyoruz” dedi.

Köy sakinlerinden Mehmet Sever ise “Devlet su isleri 10 yildan beri bu sorunu çözemiyor 10 yil önce eski muhtar arkadasimiz ile bizzat beraber gittik bizlere orada söylenen iki tane greyderinin oldugunu sallama kepçelerinin oldugunu fakat soför sikintisi çektiklerini söylemislerdi. 10 yil önce eski muhtar ile birlikte ondan sonra tekrar dilekçe verildi.

Biran önce bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bu sadece kis ayi oldugundan dolayi degil yaz aylarinda da bazen bu sorunu yasiyoruz. 3 yilda bir de olsa burada ekili bahçedir ayçiçegi pancardir ekilen alanlar su altinda kaliyor. Çeltik sahamiz var oralari da ayni sekilde devamli sular altinda kalmaktadir. Ekili alanlarimiz zarar görüyor ve zararimiz karsilayacak bir kisi yok. 2011 yilinda ben kendim sahsim olarak pancarim vardi 25 dönüm tamami sular altinda kaldi ve öldü gitti. DSI’den tüm beklentimiz bir an önce bu derenin islah edilmesini yetkililerden bekliyoruz” diye konustu.

Köy Sakinlerinden Ertan korkmaz da, “Malkoç köylüleri olarak bizim bu ovayi devamli yaz veya kis böyle saganak yagislarda çok yagislarda ekili alanlarimiz su altinda kaliyor. Bugday tarlalarimiz ayçiçegi tarlalarimiz yaz günü kis günü bugday tarlalarimiz ekili alanlarimiz bütün suyun altinda kaliyor ama derenin boyundaki sögüt agaci dedigimiz sögüt agaçlari kesilse dere tikanmayacak veya islah olsa DSI bize bu dereyi açsa bu agaçlari bize kestirse tikaniklik olmayacak. Ekili alanlarimiz sular altinda kalmayacak ama kesinlikle kesmemize izin vermiyorlar. Bütün gelen çali çirpi dere yatagindaki tikiyor ve bütün ova sular altinda kaliyor bizler bunlarin bir an önce devlet yetkililerinden bunlara çözüm bulmasini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA