Macron Açiklamasi 'Ukrayna Krizi Hakkinda Önümüzdeki Günler Belirleyici Olacak'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsen Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ukrayna krizi hakkinda önümüzdeki günlerin belirleyici olacagini söyledi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin Ukrayna sinirinda yasanan krizi görüsmek için Rusya’nin baskenti Moskova’daki Kremlin Sarayi’nda bir araya geldi. Macron, görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda, gelecek günlerin belirleyici olacagini açikladi.

Macron "Önümüzdeki birkaç gün belirleyici olacak ve güçlü görüsmeler gerekecek. Avrupa’da yeni bir istikrar ve güvenlik düzenini garanti altina almak için birlikte çalismaya kararliyiz" dedi.

Ukrayna krizinde gerilimin azalmasi konusunda umutlu oldugunu kaydeden Macron "Rusya ve Fransa arasinda yakinlasma kosullari oldugunu söyleyebilecegime inandigim bir dizi öneri baslatmayi mümkün kilan bir görüsmemiz oldu. Yakinsama unsurlarini olusturmaya çalistik. Ilk unsur, kimsenin çikarina olmayacak herhangi bir tirmanistan kaçinmak için çalisma ihtiyacidir" ifadelerini kullandi.

Rusya ile diyalogun öneminin altini çizen Macron "Artik durumun ciddiyetinin ve barisin korunmasinin yolunu bulmanin farkindayiz. Barisi korumak için hala zaman var. Rusya ile konusmazsak, barisi insa etmek için kolektif yetenegimizi arttiriyor muyuz? Hayir" dedi.

Macron "Kitamizin güvenliginin saglanmasi geçmisin hatalarini yeniden yaratmamamizi gerektiriyor. Birçok Avrupa Birligi üyesinin travmalarini görmezden gelerek bugünümüzü ve gelecegimizi insa edemeyiz. Istikrarsizligin Avrupa’ya dönmesi riskini göze alamayiz" diye konustu.

Macron, yarin Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy ile görüsecek.
Kaynak: İHA