Çorumgaz Genel Müdürü Kahraman'dan Dogal Gaz Açiklamasi

Çorumgaz Genel Müdürü Kasim Kahraman, son günlerde gündeme gelen dogal gaz faturalariyla ilgili açiklama da bulunarak, “Aralik ayinda kesilen faturanin Ocak ayinda faturalandirilmasi söz konusu degil” dedi.

Çorumgaz Genel Müdürü Kahraman'dan Dogal Gaz Açiklamasi
Çorumgaz Genel Müdürü Kasim Kahraman, bir basin toplantisi düzenleyerek enerji ve dogal gaz sektöründe yasanan son gelismelere iliskin açiklamalarda bulundu.

Elektrik faturalariyla ilgili sikayetlerin son günlerde dogal gaz faturalariyla gündeme geldigini hatirlatan Kahraman, “Aralik ayinda kullandigimiz dogal gaz, Ocak ayinin fiyatiyla faturalandirildi denildi. Türkiye’deki tüm illerde bu tür sikayetler oldu. Bunlarla ilgili gelen tüm müracaatlari degerlendiriyoruz. Fiyat düzenlemesi ilk defa yapilan bir islem degil. Her ay fiyatla ilgili bir düzenleme yapiliyor. Bazen fiyatlar düsebiliyor, bazen yükselebiliyor. Tüm faturalari tanzim ederken agirlikli ortalamaya göre faturayi düzenliyoruz. Ortalama birim fiyat her müsteri için degisiklik gösteriyor. 20 yildir bu hizmeti veriyoruz. Hiçbir sekilde Kasim ayinda kesilen faturanin Ocak ayinda fiyatlandirilmasi söz konusu degil. Bugüne kadar dogal gaz fiyatlarinda konut fiyatlari ile küçük is yeri fiyatlari hiç degismedi. 1 Ocak 2022 yilina kadar fiyatlarin hepsi ayniydi. 1 Ocak’tan sonra is yerlerini ticari faaliyetten dolayi farkli fiyat uygulanmasi için karar alindi. Burada bizde elimizdeki birim fiyatlarini konut ve küçük is yerleri diye ayri ayri fiyatlandirdik. Bununla ilgili 421 bin 15 kaydi kontrol ettik. Biz sadece sikayet olan faturayi degil sisteminin tamamini kontrol ediyoruz. Bölgemizde toplam 259 müsterimizin faturasinda 3-5 liralik farklar tespit edildi. Bunlar bu ay faturalarin hepsine yansitildi. Bütün faturalara yansiyacak gibi bir algi olustu. Bu hos bir algi degil. Çorum’da hatali fatura sayisi 69 tane” dedi.

Dünyanin ve Türkiye’nin en önemli konularinin basinda enerji geldigini kaydeden Kasilm Kahraman, “Türkiye enerji kaynaklarinda disa bagimli. Yerli kaynaklarla enerji üretimimiz çok kisitli. Suanda elektrigin yüzde 27,4’ü dogal gazdan üretiliyor. Çok yakin bir sürece kadar elektrik üretiminde sadece belli basli termik santralleri ve Hidroelektrik Santrallerimizle yüzde 20 seviyesinde yerel kaynaklarimiz varken bugünde yüzde 55 seviyesinde yerel kaynaklara ulastik. Elektrik üretimi her zaman Türkiye’de problem oldu. Gelismis ülkelere baktigimizda Amerika’da, Avrupa’da problem olusmaz. Dogal gazdan elektrik üretilmesi, termik santrallerin olmasi, Hidroelektrik Santrallerinin olmasi gelis ülkelerde problem olmamis. Ama Türkiye bu sürekli sorun olmus. Elektrik üretecegi Nükleer santraller uzun yillar tartismalara konu oldu. Belli bir noktaya geldik. Nükleer santral yapim islemleri devam ediyor. En kisa zamanda Nükleer Santralde ülkemizde enerji kaynagi olarak yerini alacak. Nükleer santrale karsi bir çok çevre ve lobiler var. Ancak dünyaya baktigimizda her yerde nükleer santral var ancak Türkiye’de yok. Dogal gazdan elektrik üretimi ile ilgili çok fazla problem olusmadi ama hep pahali üretim sekli oldugu için gündeme geldi. Geriye dönüp baktigimizda 2000’li yillara kadar her zaman bir elektrik kesintisi söz konusu oldu. Her gün saatlerce elektrikler kesildi. Sanayide üretim durdu. Mevcut santrallerin yetersizligi nedeniyle sanayi sektörünün tamami her gün elektriklerini kesmek zorunda kaldi. Bunlari yasarken dogal gaz imdadimiza yetisti. Dogal gaz çevrim santralleriyle enerji kesintisi ortadan kalkti. Elektrigi kullanmaya basladik. Hidroelektrik santrallerde ülkemize baktigimizda ülkemizde yüzde 27,1 üretimle söz sahibi. Bununla ilgili söylenmeyen kalmadi. Bazi çevreler Hidroelektrik Santralleri yapimini baltalamak için her seyi yaptilar. Çevre en önemli faktörlerden bir tanesi. Asla ihmal edilemez. Ama her seye çevreci olarak baktigimizda bir yere varilmasi mümkün degil. Çevreyi ihmal etmeden teknolojinin gereklerini yasamak zorundayiz. Çocuklarimiza yasanabilir bir dünya birakmak zorundayiz ancak elektrik ihtiyacini da karsilamak zorundayiz. Türkiye’deki enerji ile ilgili en önemli konularin basinda elektrik geliyor” ifadelerini kullandi.

Dogal gaz ve elektrik fiyatlari hakkinda da açiklama da bulunan Kahraman, “Kis sartlarinda dogal gazda gelen, cebimizi yakan fiyatlar insanlari rahatsiz edecek durumda. Insanlari zor durumda birakan durumlar. Insanlar bazen faturalarini paylasiyorlar. Fiyatlar yüksek bu fiyatlarla ilgili genel duruma baktigimiz zaman sadece 2021 yilini esas aldim. BOTAS yurt disindan yaklasik 10 kaynaktan dogal gaz temin ediyor. 2021 yili basinda birim fiyatlari 170 dolar seviyesindeydi. Bu miktar Mart 2021’de 179, Nisan 2021’de 208 dolarlar seviyesine çikti. Burada dünyadaki dogal gaz kaynaklari ile ilgili ciddi manada sikintilar yasanmaya basladi.

Üretim arz kaynaklari üretilen dogal gazin satisiyla ilgili ciddi problemler olusmaya basladi.

2020 yilinda bizimde toptan dogal gaz yapan bir sirketimiz vardi. Yurt disindan gelen gazlarin yurt içinde dagitilmasiyla ilgili bizde önemli miktarda gaz dagitimini gerçeklestirmis olduk. 2017 yilindan baslayan fiyatlarla Amerika’nin kaya gazini Avrupa piyasasina süresiyle dogal gaz piyasasinda ciddi manada dengesizlikler söz konusu oldu. Amerika çok düsük fiyatlarla piyasaya kaya gazi verdi. Kaya gazini Ingiltere’den sonra en çok alan ülke Türkiye oldu. Amerika’nin vermis oldugu gazi Türkiye önemli miktarda aldi. Bunlari depoladi. Burada is ticari olmaktan çikiyor ekonomik bir güç ve ekonomik bir savas halini aliyor.

Rusya’dan giden gaz nedeniyle enerji kullanan Balkan ülkelerini Amerika kendi yanina çekilmek için kaya gazina endeskli yeni sebekeler dizayn edilmesi için yogun faaliyetler gösterdi. Bizde dogal gaz toptan saticisi olarak 2020 yilinda belli miktarda dogal gaz tedarik ettik. 2021 yilinda Ocak ayinda dogal gaz fiyatlarinda degisiklikler oldu. Mayis ve Haziran ayindan sonra dogal gaz piyasasinda yeterli dogal gaz temin edilmeyecegi Avrupa’daki dogal gaz fiyatlari Aralik ayinda bin 297 dolara kadar çikti. Bin metreküp dogal gaz bin 297 dolar. Bizim uzun süreli sözlesmelerle almis oldugumuz gazin suan ki fiyati 307 dolar. 307 dolara BOTAS bu gazi yurt disindan temin edebiliyor. Ama bu gaz yetmedigi zaman alternatif sartlarla alinan temin edilen gazin fiyati Ocak ayinda 690 dolar iken suanda bu fiyat ortalama 670 fiyat seviyesinde. Boru gaziyla almis oldugumuz sözlesmeli dogal gaz fiyatinin yaklasik 3 kati üzerinde ülkeye dogal gaz girdisi var” seklinde konustu.

Dogal gaz kesintileri ile ilgili de bilgilendirme yapan Kahraman; “Geçtigimiz ayin son günlerinde özellikle sanayi sektörünün gaz kullaniminin önemli bir bölümünü kestik. Yüzde 60’ini kullanabilirsiniz normal kapasitenizin yüzde 40’ini kullanmayacaksiniz. Kullanirsaniz bunlarla ilgili gazinizi kesersiniz diye yazi gönderdik. Baktiginiz zaman Iran’dan ülkeye giren gaz miktari teknik problemlerden dolayi olmayinca bunun karsiligi ülkeye giren gaz miktari yetmiyor, basinçlar düsüyor burada konutlarin hiçbir sekilde gaz kesintisinden etkilenmemesi için öncelikli olarak dogal gazli elektrik santralleri devre disi birakildi. Sanayi sektöründe de gaz kullanimi azaltildi. Geçtigimiz hafta yüzde 40 olan kesinti yüzde 20’ye düsürüldü. Bugün itibariyle de bugün itibari ile de tamamen kalkti. Normal sartlara geri dönüs oldu. Konut dogal gaz kullanicilarinin dogal gaz zamlarindan etkilenmemesi için BOTAS, Enerji Bakanligi ciddi manada sübvansiyon üstlendi. 2017 yilindan beri devam ediyordu. 2004 yilinda Çorum’a ilk gazi verdigimizde 26 kurustu bugün 2 lira 24 kurus. O gün dolar 1,49 bugün 13,5 TL. Konutlardaki dogal gaz fiyatlarinda artis olmamasi için ciddi manada gayret var” ifadelerini kullandi.

Karadenizde bulunan dogal gazin 2023 yilinda ülkemizde bulunan entegre sisteme verilmesi planlandigini hatirlatan Kahraman, “Hem dogal gaz fiyatlarinda yerli kaynagin kullaniliyor olmasi hem de yurt disinda pazarlik ederken elimizin güçlü olmasi için bize çok önemli avantaj kazandirmis olacak. Yurt disinda dolar, ekonomi hepsi birbirini takip ediyor. Baktigimiz zaman asgari üzere gelen zamlar hepsi vatandaslarimizin çektigi sikintilari bir parça giderebilmek için. Yine dogal gazda kademeli tarifeye geçme konusunda çalisma var. Bir algi olusturmak sadece bir muhalefet yönden bakmak açisindan bakmak tepki olusturmak açisindan bakmak adil degil. Insanlarin kullanacagi gaz miktarini kullanabilecegi fiyatlar üzerinden hesaplanmasi için hassas bir çalisma yapiliyor. Bu sartlar içerisinde dogal gaz ucuzlayacak gibi gözükmüyor. Dolar fiyatlarina baktiginiz zaman. Hidrojen kullanimi ile ilgi AR-Ge çalismamiz var. Bu çalisma Avrupa’da ki sayili çalismalar arasinda gösterildi. Hidrojen karistirilarak dogal gaz kullanimi ile ilgili bir çalismamiz var”dedi.

Kaynak: İHA