AB'den Turow Linyit Madenini Kapatmayan Polonya'ya Fon Kesintisi

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, tüm uyarilara ve kesilen para cezalarina ragmen Turow linyit madenini kapatmayan Polonya’nin biriken borçlari nedeniyle AB ödeneklerinden 15 milyon euroluk kesinti yapacak.

AB'den Turow Linyit Madenini Kapatmayan Polonya'ya Fon Kesintisi


AB Komisyonu 14 Ocak’ta da Polonya’ya Avrupa Adalet Divani’nin Turow linyit madeninin kapatilmasi kararina uymadigi gerekçesiyle 50 milyon euro para ceza kesmis, Polonya, tebligata ragmen cezayi ödememisti. AB Komisyonu, tüm uyarilara ve kesilen para cezalarina ragmen Turow linyit madenini kapatmayan Polonya’nin biriken borçlari nedeniyle AB ödeneklerinden 15 milyon euroluk kesinti yapilacagini açikladi.

Geçtigimiz sene mayis ayinda alinan karara ragmen kasim ayina kadar faaliyeti durdurulmayan maden nedeniyle AB Komisyonu, “AB yasalarini ve mahkeme kararlarini uygulamamak” ve madeni kapatmadigi gerekçesiyle Polonya aleyhine günlük 500 bin euroluk para cezasi karari almisti.

Geçtigimiz günlerde AB Komisyonu ve Polonya arasinda yapilan müzakereler sonucu anlasmaya varilmasi ve madenin Polonya tarafindan kapatilmasina ragmen söz konusu cezanin kesilmesi ve uygulanacaginin açiklanmasi Polonya makamlarinin tepkisine neden oldu. Bu miktari ödemeyeceklerini bildiren Polonya hükümetine, AB Komisyonu tarafindan "görevimizi yapiyoruz’’ cevabi verildi.



Turow linyit madeninin çevreye zarar verip vermedigine iliskin henüz kesin bir çalisma yapilmadigi aktarilirken, Avrupa Adalet Divani’nin kapatma karari ve AB Komisyonu’nun anlasmaya ragmen 15 milyon euroluk cezayi tahsil etmekte israrci olmasi bir süredir gergin seyreden AB - Polonya iliskilerinde yeniden olumsuz bir hava olusmasina neden oldu.
Kaynak: İHA