Afganistan'a Ugurlanan Iyilik Treni 4 Bin 168 Kilometrelik Hedefine Ulasti

Afganistan’da mevcut durum ve kis sartlari nedeni ile zorlasan yasam sartlari Afganistan halkina yardim tasiyan Iyilik Treni, 12 günlük yolculugun ardindan ülkeye ulasti.

Afganistan'a Ugurlanan Iyilik Treni 4 Bin 168 Kilometrelik Hedefine Ulasti


Afganistan’da yasanan durumlar ve zorlasan kis sartlarinda Afganistan halkina yardim malzemesi tasiyan Iyilik Treni Afganistan’in Herat eyaletine 12 günlük yolculugun ardindan ulasti. 27 Ocak 2022 tarihinde Tarihi Ankara Gari’ndan kalkan tren, 747.7 ton insani ihtiyaç malzemesini 12 milyon 900 bin çocugun insani yardima muhtaç oldugu Afganistan halkina götürdü. Gida, giyim, barinma, isinma ile hijyen malzemesi, medikal malzeme ve oyuncak tasiyan 46 vagon dolusu insani yardim, Afganistan halkina ulasti.

AFAD öncülügünde 12 STK ve TCDD tasimacilik bir araya geldi

Iyilik Treni’ni hazirlamak için AFAD koordinasyonunda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari (TCDD) ve 12 sivil toplum kurulusu bir araya geldi. AFAD ve sivil toplum kuruluslari tarafindan hazirlanan 747.7 tonluk insani yardim malzemesinin tasinmasini TCDD Tasimacilik A.S. üstlendi. Yardim trenini dolduran 12 STK; Türk Kizilay, Deniz Feneri, Besir Dernegi, Hayrat Yardim Dernegi, Sadakatasi, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfi, Fetih Vakfi, Yedi Basak Dernegi, ANDA Dernegi ve Umuda Kosanlar Dernegi oldu.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas ve diger davetlilerin katilimi ile Tarihi Ankara Gari’ndan ugurlanan tren, 4 bin 168 kilometre kat etti. Trenin yolculugu, Iran ve Türkmenistan üzerinden Afganistan’a uzandi.

Afganistan’da yillardir devam eden mevcut durum sebebiyle on binlerce kisi hayatini kaybetti. Yüz binlerce kisi olumsuz hayat sartlarindan kaçmak ve yasamlarina devam edebilmek amaciyla göç etmek zorunda kaldi. Ayrica ülkede bu yil yasanan kuraklik ve agir kis kosullari nedeniyle, gida basta olmak üzere temel ihtiyaç malzemelerine ulasmak neredeyse imkansiz hale geldi. Bugün Afganistan’da 12.9 milyon çocuk insani yardima muhtaç durumda, 18.8 milyon kisi ise acil gidaya ihtiyaç duyuyor. Bu iyilik yolculugunda yer almak isteyen vatandaslar, “AFGANISTAN” yazip 1866’ya göndererek kampanyaya 10 lira katkida bulunabilecegi gibi AFAD internet sitesi üzerinden kredi kartiyla ya da kampanya için açilmis olan banka hesaplari üzerinden istedigi miktarda da bagis yapabilecek. Ayrica kampanyaya dâhil olan sivil toplum kuruluslari araciligiyla da kampanyaya katilim saglanabilecek.
Kaynak: İHA