Irak'ta Cumhurbaskanligi Seçiminde Krizi Büyüyor

Irak’ta yarin yapilmasi öngörülen cumhurbaskanligi seçimi öncesi, seçimlerin galibi Sii lider Mukteda Sadr’dan sonra, Sünnilerin çatisi altinda toplandigi el-Siyade (Egemenlik) Koalisyonu ve Mesut Barzani baskanligindaki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) yarinki seçimi boykot edeceklerini duyurdular.

Irak'ta Cumhurbaskanligi Seçiminde Krizi Büyüyor
Irak’ta yarin yapilmasi öngörülen cumhurbaskanligi seçimi öncesi siyasi kriz büyüyor. Geçtigimiz günlerde seçimlerin galibi Sadr Grubu’nun Sii Lideri Mukteda el-Sadr’in in hem hükümet kurma müzakerelerini hem de Irak Meclisi’nde yapilacak cumhurbaskanligi seçimini boykot karari almisti. Sadr Grubu’nun ardindan Sünni Araplarin çatisi altinda toplandigi el-Siyade (Egemenlik) Koalisyonu ile söz konusu seçimlere Hosyar Zebari’yi aday gösteren Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) yarinki seçimi boykot etme karari aldi.

Sünni lider Hamis Hançer baskanligindaki el-Siyade (Egemenlik) Koalisyonu tarafindan yapilan yazili açiklamada, koalisyonun ortak çözüm bulmak için ortaklariyla yaptigi siyasi müzakerelere destek amaciyla yarin yapilacak meclis oturumunun boykot edilecegi vurgulandi. Açiklamada, “Ülkenin daha fazla krize maruz kalmasini önlemek için bütün ulusal güçlerle iletisimimiz devam edecek” ifadeleri kullanildi.

KDP’nin Irak Dosyasi Sorumlusu Arafat Kerim sosyal medya hesabinda yaptigi açiklamada, yarin yapilmasi öngörülen meclis oturumuna katilmayacaklarini duyurdu.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi Mesut Barzani baskanligindaki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) adayi Hosyar Zebari’nin adayligini askiya alma karari almisti.

Eski Cumhurbaskani Celal Talabani’nin oglu Bafil Talabani baskanligindaki Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) cumhurbaskanligi makami için mevcut cumhurbaskani adaylarinin Berhem Salih oldugunu açiklamisti.

Irak’taki iki büyük partisi olan KDP ve KYB arasindaki cumhurbaskanligi seçimi konusunda anlasmazlik sürüyor. Irak’ta makamlari paylasmak konusunda anayasada bir maddenin olmamasina ragmen 2003 yilindan bu yana Cumhurbaskanligi Kürtler, Basbakanlik Siiler ve Meclis Baskani Sünnilere verilmistir.

Irak anayasasina göre 60 gün içerisinde cumhurbaskani seçilmedigi halde ülkede erken seçime gidilecek.
Kaynak: İHA