Türkiye'deki Ilk Flamingo Belgeseli 'Pembe Misafirler' Izleyiciyle Bulustu

Dünya flamingo nüfusunun onda birine ev sahipligi yapan Izmir Kus Cenneti’ndeki flamingolara dikkat çekmek amaciyla Çigli Belediyesi tarafindan hazirlanan ve Türkiye’deki ilk flamingo belgeseli olan “Pembe Misafirler” belgeseli izleyiciyle bulustu. Galada konusan Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü, “Türkiye’de ve dünya televizyonlarinda yayinlanacak olan bu belgeselde asaleti ile herkesi büyüleyen flamingolarin hayatini hep beraber ögrenecegiz” dedi.

Türkiye'deki Ilk Flamingo Belgeseli 'Pembe Misafirler' Izleyiciyle Bulustu


Çigli sinirlari içerisinde yer alan Izmir Kus Cenneti’ndeki flamingolari, onlarin yasamlarini, bölgenin flamingolara sundugu imkanlari ve Gediz Deltasi’nin büyüleyici dogal güzelligini anlatan “Pembe Misafirler” belgesel filminin galasi Bayrakli ilçesinde yogun katilim ile gerçeklestirildi.

Flamingolarin yasami, beslenmeleri ve fiziksel özelliklerinin yani sira Kus Cenneti’nin bölgede yasayan ve göç yolundaki kuslar için tasidigi önemin uzman bir ekip esliginde konu edildigi 30 dakikalik belgesel filmin yönetmenligini Murad Mammadov ve Pelin Turgut, yapimciligini Ahmet Utku Soylu, danismanligini ise Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dekanligi’ndan Kus Bilimci Gökçe Coskun yapti.

“Asaleti ile herkesi büyüleyen flamingolarin hayatini hep beraber ögrenecegiz”

Yogun katilimdan dolayi memnuniyetini dile getiren ve belgeselin son halini galada izleyecek olmanin heyecanini yasadigini belirten Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü, “Belgeselimiz uluslararasi düzeyde olan ve ödül alabilecek kadar güzel oldugu seklinde yorumlar aldim. Ben de son halini sizinle beraber izleyecegim. Türkiye’de ve dünya televizyonlarinda yayinlanacak olan bu belgeselde asaleti ile herkesi büyüleyen flamingolarin hayatini hep beraber ögrenecegiz” dedi.



“Biz Izmirliler Izmir’in güzelliklerinden yeterince faydalanamiyoruz”

Ayrica, Izmir’in güzelliklerinin yeterince taninmadigini kaydeden Baskan Gümrükçü, “Biz çok güzel bir Ilde yasiyoruz. 81 ilden ya da dünyanin neresinden gelinirse gelinsin insanlar bu sehirden ayrilmak istemiyor. Türkiye’nin neresinde olursa olsun demokrasiden, adaletten ve hukuktan yana olanlar ya Izmir’de olmuslar ya da Izmir’de olmayi arzulamaktadirlar. Biz Izmirliler Izmir’i yeterince taniyamiyor ve güzelliklerden faydalanamiyoruz. Çigli’nin içinde bulundugu Gediz Deltasi, içinde birçok canli türünü barindirmaktadir ve halkimizin mutlaka görmesi gereken bir yer. Sasali’nin UNESCO Dünya Mirasina girmesi için Doga Dernegi ve Izmir Büyüksehir Belediyesi ile büyük bir ugras serf ediyoruz. Sasali’da oldukça büyük ve önemli bir Dogal Yasam Parkimiz, Çam Alti Tuzlamiz var ki denizden tuz üretimi sagliyor. 300 kus türü olan Kus Cennetimiz ve çesit çesit baligin oldugu Homa Dalyanimiz var. Bu dogal güzellikler insanoglunun korumasi gereken özellikleri içinde barindiriyor” ifadelerini kullandi.

“Unutulmus olan Çigli baklasi ve enginarinin yeniden taninmasi için çalisma baslattik”

Baskan Gümrükçü, Çigli’nin turizm potansiyeline de dikkat çekti. Gümrükçü, “Ilçemizdeki turizm potansiyeli 1 milyar dolarin üzerinde. Turizmi kültür ve sanatla desteklemek için Kakliç köyümüzün, ekolojik kültür ve sanat kenti olmasi için çalismalarimizi baslattik. Ayrica, tarimsal ürünler noktasinda da çalisiyoruz. Çigli Baklasi ve Çigli Enginari unutulmus ürünler. Bunlarin yeniden taninmasi için çalismalarimizi baslattik. Deniz börülcesi için de çalisiyoruz. Tarimsal ürün denince en son akla gelecek Çigli de Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer, tarim merkezini kurdu. Çiftçiye tarimsal sulama için de Büyüksehir Belediyemiz büyük çaba gösteriyor. Biz Büyüksehir Belediyemiz ve çesitli kurumlarla birlikte kentin dogal güzelliklerinin gelistirilmesi ve kazandirilmasi için çalisiyoruz” diye konustu.

Gala, belgeselinin yayimlanmasi ile son bulurken, izleyicilerden belgesele tam not geldi.
Kaynak: İHA