Pentagon, DEAS Liderine Düzenlenen Baskinda 4 Sivil Ile 5 Teröristin Öldügünü Dogruladi

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), Suriye’de terör örgütü DEAS lideri Ebu Ibrahim el-Hasimi el-Kureysi’nin bulundugu binaya düzenlenen baskinda 4 sivil ile 5 teröristin öldügünü dogruladi.

Pentagon, DEAS Liderine Düzenlenen Baskinda 4 Sivil Ile 5 Teröristin Öldügünü Dogruladi
ABD Merkez Komutanligi kontrolündeki Özel Harekat Kuvvetleri, gece saatlerinde Suriye’nin kuzeybatisindaki Idlib’e bagli Atme kasabasinda düzenledigi operasyonla terör örgütü DEAS lideri Ebu Ibrahim el-Hasimi el-Kureysi’yi öldürmüstü. Pentagon Sözcüsü John Kirby düzenledigi basin toplantisinda, el-Kureysi’nin baskin sirasinda kendini patlatmasi sonucu esi ve 2 çocugunun hayatini kaybettigini belirterek, baskin sirasinda binanin ikinci katinda da bir çocugun öldügünü ifade etti.

Kirby, çocugun nasil öldürüldügüyle ilgili ise ayrinti vermedi.

Kirby, binadaki çatismada üst düzey baska bir DEAS’li ile esinin de ABD güçlerine saldirdiklari gerekçesiyle etkisiz hale getirildigini aktarirken, ABD güçlerinin bölgeden ayrilmadan kisa bir süre önce küçük bir grupla çatistigini ve söz konusu gruptan 2 teröristin öldürüldügünü ifade etti.

Kirby, operasyona katilan ABD güçlerinin kayip vermedigini ifade ederek, ABD güçlerinin binanin birinci ve ikinci katindan 8’i çocuk olmak üzere toplam 10 kisiyi güvenli bir sekilde tahliye ettigini aktardi. DNA ve parmak izi analizi kullanarak el-Kureysi’nin kimliginin tespit edildigini ifade eden Kirby, bölge sakinlerine binayi terk etmeleri için çok kez uyari yapildigini aktardi.

ABD güçlerinin el-Kureysi’ye teslim olma firsati sundugunu ifade eden Kirby, baskinin yaklasik iki saat sürdügünü açikladi.

Kirby, operasyonun aylarca planlandigini ancak ABD’nin el-Kureysi’nin günlük programini, hava durumunu ve diger degiskenleri hesaba katmasi gerektigini, bu yüzden operasyonun bugün düzenlendigini ifade etti.

Söz konusu operasyonun DEAS’in gücü üzerindeki etkisi soruldugunda Kirby, "Bugün lidersizler ve bu önemli bir darbe" dedi.

Pentagon ayrica el-Kureysi’nin bulundugu binanin baskin öncesi ve sonrasina ait fotograflari yayinladi.

ABD Afrin yakinlarinda bir helikopteri imha etti

Operasyona katilan ve teknik ariza nedeniyle Idlib’in dogusundaki Afrin ilçesinin Cinderes beldesi yakinlarina acil inis yapan ABD’ye ait helikopter de imha edildi. Isminin açiklanmasini istemeyen ABD’li bir yetkili, helikopterin dönüs uçusu yapamayacaginin belirlenmesinin ardindan imha edildigini ve personelin ülkeyi terk etmek için baska bir helikoptere bindigini ifade etti.

Öte yandan Suriye Sivil Savunma Örgütü tarafindan yapilan açiklamada, dün gece düzenlenen operasyonda 6’si çocuk, 4’ü kadin toplam 13 kisinin öldügü belirtildi.
Kaynak: İHA