Üreticiler Çig Süt Desteginin Arttirilmasini Istiyor

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birligi Genel Baskan vekili ve Milas Süt Birligi Baskani Ali Ihsan Gezgin, üretimde sürdürülebilirligin saglanmasi için üretici fiyat endeksinin (ÜFE) göz önünde bulundurularak, çig süt desteginin en az 1 TL olmasi gerektigini vurguladi.

Üreticiler Çig Süt Desteginin Arttirilmasini Istiyor


Milasli üreticilerin 2007 yilinda bir araya gelerek kurdugu ve 2008’de faaliyete baslayan Milas Süt Birligi, 20 üreticiyle çiktigi üretim serüvenine 3 bin üreticiyle devam ediyor. Mugla’nin Milas ilçesinde kaliteli süt üretimi gerçeklestirirken, üreticiyi kalkindirmayi, tüketiciyi korumayi amaçlayan birlik, hedeflerinin de üzerine çikarak ilçeyi kalkindiracak birçok önemli atilim gerçeklestiriyor. Birligin yillik cirosunun 300 milyon TL’nin üzerinde oldugunu söyleyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birligi Genel Baskan vekili ve Milas Süt Birligi Baskani Ali Ihsan Gezgin, üretimde sürdürülebilirligin saglanmasi için üretici fiyat endeksinin (ÜFE) göz önünde bulundurularak, çig süt desteginin en az 1 TL olmasi gerektigini vurguladi.

Milas’in çok sayida kirsal mahallesi oldugunu ve üyelik için çok sayida talep geldigini söyleyen Gezgin, “Hizmette sorun olusturmamak adina adimlarimizi dikkatli atiyoruz. Sadece sütü üreticiden alip pazarlamiyor birçok konuda üreticilerin yaninda oluyoruz. Aylik 5 bin tonluk yem tedarikini saglayarak, üreticinin yem maliyetlerini yaklasik yüzde 10 oraninda düsürüyoruz. Ayrica kurdugumuz satis yerimizle, çiftçiye mahsuplasma yoluyla uygun ödeme kosullarinda makine ekipman, çiftlik malzemeleri sagliyoruz. Birligimiz kurulusu olan Birligim Gida ile üreticimizi ve tüketicimizi memnun eden bir anlayisla sarküteri hizmetimizi sürdürüyoruz.” dedi.



Saglik Bakanligi ve Tarim Bakanligi onayli çig süt satisi yapilan Süt Matik’leri Milas’in çesitli noktalarina yerlestirdiklerini söyleyen Gezgin, “Piyasada 15 TL civarinda olan 1 litre çig süte, Birligimizin Süt Matikleri ile tüketiciler 7 TL’den ulasabiliyor. Milas’in tüm mahallelerine hitap edebilecek sekilde Süt Matik bayilikleri verdik. Turizm beldelerinde de Süt Matik yerlestirerek daha fazla tüketicinin kaliteli süte uygun fiyattan ulasmasini saglamayi hedefliyoruz.” diye konustu.



Milas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Milas Süt Birligi’nin Süt Isleme Tesisi için hafriyat ve tesviye çalismalarinin tamamlandigini ve proje çalismalarinda son asamaya gelindigini kaydeden Gezgin, “Üyelerimizin ürettigi sütü ve eti islenmis ürün olarak tüketiciye sunmayi hedefliyoruz. 13 bin 500 metrekarelik alan üzerine kurulacak olan tesis, süte ve ete deger katarken ilçede istihdam da saglayacak. Kendi markamizla, kendi ürettigimiz sütten, etten islenmis ürünlerimizi yapacagiz. Ayran, yogurt, tereyagi gibi süt ürünleri ve üyelerin ürettigi etten de sucuk, salam gibi et ürünleri üreterek Milas markasi ile tüketime sunacagiz.” dedi.



Gezgin, tarim ve hayvanciligin güçlü tutulmasi için sektörün lokomotifi olan küçük aile isletmelerinin desteklenmesinin hayati önem arz ettigini sözlerine ekledi.

Süt fiyatlarinin üreticiye yeterli gelmedigini ancak enflasyon baskisiyla armasiyla birlikte market raflarinda 1 litre sütün, 20 TL’leri görebilecegini söyleyen Gezgin, “Üretici kazanamadigi için 2020 yilinda 3 bin 100 Euro’ya ithal ettigimiz düveleri, damizlik olarak tutamayip kesime göndermek zorunda kalmisti. Bu büyük bir milli servet kaybidir. Desteklemeler artirilmadikça, hayvancilik birkaç yilda bir gerçeklesen bu döngüden çikamayacak. Çig süt fiyatinin 4,70 TL olmasi maliyetleri karsilamiyor ancak biraz daha artirilirsa tüketici süt alamayacak. Biz kime süt üretecegiz. Girdi maliyetlerini düsürelim, destekleri artiralim.” dedi.

Kaynak: İHA