Et Tüketimini Azaltmak Kanser Riskini Düsürüyor

Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, “Kirmizi et; protein, vitamin B12 ve demir içerigi nedeniyle sagligimiz açisindan çok önemli besinlerden birisi. Fakat fazla tüketiminin kanser ve kalp hastaliklari gibi saglik sorunlari ile iliskili olduguna dair ciddi süpheler bulunmakta” dedi.

Et Tüketimini Azaltmak Kanser Riskini Düsürüyor
Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, fazla kirmizi et tüketiminin kanser hastaligi üzerinde önemli etkisi oldugunu söyledi.



Kirmizi etin protein, vitamin B12 ve demir içerigi nedeniyle saglik açisindan çok önemli besinlerden birisi olduguna dikkat çeken Coskun, “Fakat fazla tüketiminin kanser ve kalp hastaliklari gibi saglik sorunlari ile iliski olduguna dair ciddi süpheler bulunmakta” dedi.

Et tüketiminin kanser ile iliskisine yönelik Oxford Üniversitesinden Cody Watling ve arkadaslarinin yapmis oldugu çalismada 40 ile 70 yas arasindaki 472 bin kisinin incelendigini ve çalismanin 24 Subat 2022 tarihinde BMC Medicine dergisinde yayinlandigini ifade eden Coskun, "Çalismanin sonucunda haftada 5 defadan fazla et tüketenlere kiyasla kanser riski vejetaryen ve veganlarda yüzde 14, et olarak sadece balik tüketenlerde yüzde 10 ve haftada 5 veya daha az et tüketenlerde ise yüzde 2 daha az olarak bulunmus. Haftada 5 ya da daha az et tüketenlerde, haftada 5 defanin üzerinde et tüketenlere göre bagirsak kanseri riski yüzde 9 daha az olarak bulunmus. Yine haftada 5 üzeri et tüketen erkeklere kiyasla prostat kanseri riski vejetaryenlerde yüzde 31, et olarak sadece balik tüketenlerde yüzde 20 oraninda daha az. Meme kanseri riski de vejetaryen kadinlarda haftada 5 üzeri et tüketenlere göre yüzde 18 daha az bulunmus” açiklamasinda bulundu.

“Akdeniz tipi beslenme saglik açisindan en ideal beslenme diyebiliriz”

Bu çalismanin sonuçlarinin çok sayida bireyin uzun yillar takibi sonucunda ortaya çiktigi için önemli olduguna dikkat çeken Coskun, "Fakat gözlemsel bir çalisma olmasi nedeniyle kesin hüküm kurmak da mümkün degil. Ama Akdeniz tipi beslenmenin basta kanser olmak üzere saglik açisindan en ideal beslenme biçimi oldugunu söyleyebiliriz. Yüksek miktarda zeytinyagi, meyve ve sebzeler, tam tahillar, baklagiller, orta düzeyde yumurta, balik, kümes hayvanlari ve süt ürünleri ile düsük düzeyde kirmizi et ve et ürünlerinin tüketimi bu beslenme tarzinin özellikleri” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA