Rusya, BMGK'nin Ukrayna Tasarisini Veto Etti

ABD ve Arnavutluk’un, Rusya’nin Ukrayna’ya askeri operasyonunu kinayan teklifi Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) yapilan oylamada, Rusya’nin ret oyu kullanmasinin ardindan reddedildi.

Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi operasyonun ardindan ABD ve Arnavutluk, "Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisini kinayan" tasarisini Birlesmis Milletler Genel Kurulu’na (BMGK) sunmasinin ardindan tasari, BMGK’da üyelerinin oylamasina sunuldu. Yapilan oylamada ise, Rusya’nin "ret" oyu kullanmasinin ardindan tasari BMGK’da reddedildi. BMGK’da 11 üye ülke taslagin "kabulü" yönünde oy verirken, Rusya ret oyu kullandi. Çin, Hindistan ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ise çekimser oy kullandi.

Ukrayna ile Rus Daimi Temsilcileri arasinda gergin anlar

Ayrica BMGK’daki toplantida, Rusya ve Ukrayna temsilcileri arasinda ara ara gergin anlar yasandi. Ukrayna Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, toplanti baslangicinda Ukrayna’da hayatini kaybedenler için bir dakikalik sessizlik çagrisi yapti. Rusya’nin BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, "Sivil ölümlerine dair bir kanit bulunamadi" diyerek, Ukrayna temsilcisinin çagrisini veto etti. BMGK’da yaptigi açiklamada Nebenzya, "Güvenlik Konseyi’nde Rusya, Rusya ve Ukrayna karsiti karar taslagina karsi oy kullandi. Neden Rusya karsiti oldugunu açiklamaya gerek yok. Neden Ukrayna karsiti? Çünkü süphesiz Ukrayna halkinin temel çikarlariyla çelisiyor. Çünkü 8 yildir bu ülkeyi trajediye götüren iktidar sistemini Ukrayna’da kurtarmaya ve güçlendirmeye çalisiyor. Bu taslaga oy vermeyenlere tesekkür ediyoruz" ifadelerini kaydetti.

Açiklamalarinin devaminda Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi askeri operasyonlarin gerekçesine deginen Nebenzya, "Ukrayna veya Ukrayna halkina karsi savas halinde degiliz. Milliyetçilere karsi, Donbass sakinlerini korumak için özel operasyonlar sürdürüyoruz. Bu Nazilerden arindirma ve silahsizlandirma operasyonudur. Bu görevler yakinda tamamlanacak, Ukrayna halki baris içinde yasarken bir kez daha kendi kaderlerini belirleyebilecekler" ifadelerini kullandi. Ukrayna ordusu tarafindan Donbass Bölgesi’nde 4 sivilin öldürüldügünü iddia eden Nebenzya, "Sadece bugün Ukrayna Silahlari Kuvvetleri tarafindan 4 sivil öldürüldü" dedi.

"Ukrayna’yi jeopolitik oyununuzda bir piyon yaptiniz"

Konusmasi sirasinda batili ülkelere tepki gösteren Nebenzya, "Ukrayna halkinin çikarlarini hiç umursamadan, Ukrayna’yi jeopolitik oyununuzda bir piyon yaptiniz" ifadelerini aktardi. Ukrayna’da bazi gruplar tarafindan sivillerin canli kalkan olarak kullanilmaya çalisildigini savunan Nebenzya, "Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Rusya Savunma Bakanligi, sivillere saldiri olmayacagini açikça belirttiler. Ancak milliyetçiler sivilleri canli kalkan olarak kullaniyorlar. Bu Cenevre Protokolünün Ek 1. Ek Protokolün 51 ve 58. maddeleri de dahil olmak üzere uluslararasi insan haklarina aykiri" dedi.

Kaynak: İHA